Soiurile de căpşun PLANASA - Revista Ferma
4 minute de citit

Soiurile de căpşun PLANASA

În conformitate cu principiul calităţii, menţinut până prezent, cercetătorii de la Planasa au creat noi soiuri care au îmbinat perfect necesităţile fermierului cu gustul consumatorului. Testate îndelung atât în câmpurile proprii, dar şi la diverşi fermieri aflaţi în zonele destinate cultivării varietăţilor respective, Planasa a introdus soiuri valoroase care şi-au dovedit calităţile de-a lungul timpului, fiind prezente în stolonierele unor firme importante din Olanda, Germania Spania, Italia etc.

Daroyal - performanţă în diferite sisteme de cultură_b

Daroyal – performanţă în diferite sisteme de cultură
Daroyal se înscrie cu succes în topul soiurilor care au rezistat de-a lungul timpului, fiind şi în prezent intens cultivat în Europa, datorită calităţilor lui:
– plantă deosebit de robustă, cu capacitate mare de înrădăcinare;
– toleranţă la Verticillium, Cactorum şi Antracnoză;
– toleranţă la salinitate;
– rezistenţă bună la condiţiile aspre din iarnă.
Soiul Daroyal este recomandat şi cultivării în sistem BIO, având grijă să asigurăm condiţiile de protecţie împotriva Putregaiului cenuşiu.
Daroyal este un soi unifer, încadrându-se în categoria “timpuriu”. Acest fapt îi oferă cultivatorului profesionist sau amator posibilitatea să îl planteze atât în solar, cât şi în câmp, în funcţie de posibilităţile fiecăruia şi în conformitate cu dorinţa acestuia de a obţine o producţie extratimpurie în sere şi solarii sau doar timpurie în câmp.
În ceea ce priveşte sistemele de cultură, Daroyal performează atât în cel clasic cu mulcire cu paie, cât şi pe biloane mulcite cu folie neagră. Noile tendinţe de cultivare pe sisteme suspendate în diferite variante de substrat au în Daroyal un partener de încredere, care se va comporta excelent.
Iată câteva recomandări de cultivare:
– Asigurarea unui minim de 800 de ore de frig pe timpul iernii;
– Limitarea fertilizării cu azot;
– Păstrarea unei distanţe de minim 30 cm între plante pe rând în cazul culturii multianuale;
– Recoltarea regulată când fructele au ajuns la maturitatea optimă. Lăsate prea mult pe plantă sau în spaţii frigorifice, acestea se vor închide la culoare.

logo-Planasai119_b

Începând din 2017, firma Planasa Eastern, care face parte din grupul de firme Planasa – Spania, a înfiinţat cea mai mare pepinieră autorizată din România în localitatea Ianca, judeţul Olt. Astfel, punem la dispoziţie tuturor doritorilor stoloni refrigeraţi certificaţi şi verificaţi atât de autorităţile române, cât şi de laboratoarele din Spania.
Pentru informaţii şi comenzi, un ezitaţi să mă contactaţi. Livrările se pot face atât prin curier, cât şi direct de la depozitul frigorific.

Vasile FONOAGE
Sales representative South East Europe – Planasa
Mobil: 0771144766
E-mail: vfonoage@planasa.com
Web: planasa.com

 

AVANTAJELE CULTIVĂRII SOIULUI DAROYAL:
– Fiind o plantă rezistentă, necesită mai puţine tratamente;
– Poziţionarea florilor pe tije lungi, în afara foliajului, asigură o viteză mare de dezvoltare şi uşurinţă la recoltare;
– E foarte timpuriu, în consecinţă oferă posibilitatea de câştiguri mari pentru cultivatori;
– Forma regulat conică şi culoarea roşie a fructelor le face deosebit de atractive pentru consumatori;
– Aromă deosebită, care aduce aminte de căpşunile din alte vremuri; iată unul dintre motivele pentru care cumpărătorul va reveni şi va cumpăra căpşuni Daroyal;
– Fructele sunt mari, ferme şi se ”topesc” în gură;
– Productivitate foarte mare: în loturile experimentale s-a obţinut şi peste 1 kg/plantă;
– Procent scăzut de fructe necomercializabile;
– Destinat atât vânzării directe, cât şi procesării.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →