Soiuri româneşti de cartofi - Revista Ferma
1 minut de citit

Soiuri româneşti de cartofi

red sec m Soiuri româneşti de cartofi

Este un soi semitârziu, creat la Staţiunea de Cercetări pentru Cultura Cartofului Târgu Secuiesc. Are o perioadă de vegetaţie de 110-120 zile. Tuberculul este rotund, cu coaja de culoare roşie, pulpa galbenă şi ochi superficiali. Are rezistenţă foarte ridicată la virusul Y şi virusul răsucirii frunzelor şi este relativ rezistent la mană pe foliaj şi tuberculi. Este rezistent la râia neagră şi nematodul cu chişti.

Are calităţi culinare superioare, consistenţă mijlocie, fiind pretabil pentru majoritatea preparatelor culinare şi pentru obţinerea de chips-uri. Acest soi se poate folosi atât pentru consum, cât şi pentru industrializare.

Din punct de vedere tehnologic, soiul RedSec răspunde foarte bine la fertilizare, necesită rezerve suficiente de calcar, tuberizează pe stoloni scurţi, asimilează rapid substanţele nutritive din sol, într-un număr sporit de tuberculi, de dimensiuni decente.

Aspectul comercial este deosebit: nu-i străluceşte coaja ca unui soi simandicos, de eprubetă, ci impune siguranţă, putere şi vigoare, ca în tablourile cu ţărani curăţând cartofi de Van Gogh.

Se păstrează excelent în depozite, iar primăvara este regele tarabelor.

 



Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →