Soiuri de roşii rezistente la boli - Revista Ferma
2 minute de citit

Soiuri de roşii rezistente la boli

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Agroalimentară (INRA) au prezentat cele două soiuri noi după zece ani de muncă, în încercarea de a crea roşii cu o aromă puternică şi cu un aspect rotund şi colorat. Fructele au, de asemenea, calitatea de a fi rezistente la transport şi de a rămâne proaspete şi comestibile timp de până la o săptămână, când sunt expuse la temperatura ambiantă.

Rosii_bCele două soiuri, încă nedenumite, nu depind de pesticide şi nu sunt modificate genetic. Acestea vor fi testate în restaurante, cafenele şi snack bar-uri, înainte de a fi oferite publicului larg pentru comercializare.

Proprietarii de restaurante din întreaga ţară urmează să primească 70 de tone de roşii anul acesta şi până la 1.000 de tone începând cu anul viitor, dacă totul va decurge conform planurilor. Preţul de achiziţie va fi unul accesibil, asigură creatorii acestor soiuri inedite de tomate. „Aceasta nu este o tomată de lux”, a explicat Philippe Mauguin, director executiv la INRA.

Cele două noi varietăţi au fost lansate la nici cinci ani după soiul „Garance”, destinat fermierilor din sectorul ecologic şi grădinarilor amatori, graţie calităţilor sale care le fac să fie rezistente la pesticide. În prezent există peste o mie de soiuri de tomate, iar aceste fructe sunt printre cele mai populare în Franţa, unde consumul anual pe cap de locuitor ajunge la 12 kilograme.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →