Soia durabilă înseamnă mai mult decât un slogan - Revista Ferma
5 minute de citit

Soia durabilă înseamnă mai mult decât un slogan

La evenimentul din luna noiembrie 2016 de la Budapesta, Donau Soja a avut ca parteneri și câteva firme de succes, dintre care Farmet și Euralis ne sunt mai cunoscute. Printre expozanți s-a numărat, pentru prima dată, și o firmă din România. Este vorba de „Inedit – bunătăți din soia”, firmă preluată de Dr. Oetker din 2007, membri Donau Soja din martie 2016. Au avut un stand cu gust deosebit, foarte apreciat de cei peste trei sute de participanți.

Congresul Donau Soja

Donau Soja – catalizator în dezvoltarea producțiilor de soia convențională
Congresul a debutat cu o conferință de presă la care au participat în prim-plan oficialități din mai multe state europene implicate în inițiativa Donau Soja. Miniștri și miniștri adjuncți ai agriculturii din Ungaria, Serbia, Slovacia, Republica Moldova, Austria și Germania. De pe la noi, din păcate, nu a participat nici un oficial. Deși România are, dintre statele UE, cel mai ridicat potențial pentru dezvoltarea culturii de soia.
În cei patru ani de lobby depuși de Asociația Donau Soja, producția de soia nemodificată genetic din Europa s-a dublat. De la 3,8 milioane tone în 2012, la 8,3 mil. tone în 2016. Doar în primii trei ani a crescut cu peste 70 la sută, iar până în 2020 se prevede o creștere spre cifra de 10,7 mil. tone.
Ca repartizare procentuală, în acest moment, România deține doar 4,2% din această producție. Moldova este la jumătate față de noi, ca și Ungaria. Iar Ucraina deține 65% din această piață, urmată, la mare distanță, de Italia cu 10,1%. Serbia, o țară cu o cercetare în domeniu recunoscută de toată lumea, deține peste 6% din producția actuală de soia nemodificată genetic. Una peste alta, Donau Soja a reușit să influențeze pozitiv evoluția acestei culturi care aduce beneficii pe mai multe planuri.

Suprafețe în creștere, producții medii destul de fluctuante
Ca o consecință directă, suprafața cultivată cu soia nemodificată genetic a crescut la aproape 4 milioane de hectare în Europa. Ucraina a cultivat, în 2015, 732.000 ha, față de 410.000 ha în 2012. România a ajuns, în 2015, la 165.000 ha, față de numai 67.000 ha în 2012, deși, conform evidențelor APIA, cifra exactă ar fi de 187.717 ha.
Producțiile sunt fluctuante. În principal, din cauza condițiilor climatice extreme (secetă, grindină, furtuni). Cel mai bine din acest punct de vedere stă Italia, cu o producție medie de 3,38 t/ha în 2015. Cât privește exportul de soia, România, cu 262.000 tone livrate în 2015, se situează pe poziția a patra. Ucraina ocupă locul I, cu 1,2 mil. tone, apoi Italia, cu 1,1 mil. tone și Serbia, cu 383.000 tone.

Soia certificată este o garanție a desfacerii
După cum putem observa, tendința este de creștere în ceea ce privește cultura de soia nemodificată genetic. În plus, certificarea Donau Soja aduce certitudinea intrării pe piața occidentală, o piață care a devenit sensibilă și foarte atentă la ceea ce cumpără. De aceea s-au înmulțit etichetările voluntare de genul „acest produs este fabricat din carne de porc, pasăre sau vită care nu au consumat niciodată soia modificată genetic”. Sau „Acest produs are la bază soia certificată Donau Soja/European Soya. Acestă certificare se bazează pe un standard destul de ridicat, fiind o garanție că soia este conformă consumului uman și fără nici un fel de umbră de organisme modificate genetic. Donau Soja speră ca până în 2020 50% din totalul de soia nemodificată genetic cultivată în spațiul european să fie certificată „Donau Soja” sau ”European Soya” (aici intră producția de soia din statele care nu fac parte din bazinul Dunării).

IMPORTUL EUROPEAN DE SOIA MG
În acest moment, Europa importă 83,94 la sută din necesarul de proteină vegetală din soia. Un necesar cifrat la 40,5 mil. tone/an. În mare parte, importurile de proteină din soia provin de pe continentul American. Atât din cel nordic, cât și din cel de sud, ceea ce arată că soia e o cultură destul de răspândită, geografic vorbind. Numai pe acest continent se cultivă 16 mil. ha cu soia. În majoritatea ei, soia modificată genetic. Dar, din ce în ce mai mult, cumpărătorul european cere produse care nu au nimic comun cu organismele MG. În acest sens, produsele etichetate „Donau Soja” sau ”European Soya” sunt din ce în ce mai căutate.

Istvan Nagy
Istvan Nagy, ministrul adjunct al Agriculturii din Ungaria: „Cheia pentru producția de alimente în condiții de siguranță este promovarea practicilor agricole durabile, iar producția de soia nemodificată genetic este esențială în această privință. De altfel, Ungaria s-a străduit întotdeauna să ofere cetățenilor săi alimente sănătoase, la prețuri accesibile și de înaltă calitate”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →