3 minute de citit

Soia americană la standarde UE

Comisia a recunoscut astfel în mod oficial sistemul american de certificare, până la data de 1 iulie 2021. Această decizie aduce la viaţă declaraţia comună din iulie 2018 dintre preşedinţii Jean-Claude Juncker şi Donald Trump. Atunci, cele două părţi au convenit să intensifice comerţul cu mai multe regiuni şi produse, în special în ceea ce priveşte boabele de soia. „Energia regenerabilă este viitorul Europei şi este important ca orice biocombustibil introdus pe piaţă să respecte standardele înalte de sustenabilitate pe care le dorim pentru energiile regenerabile. Prin trimiterea cererii de recunoaştere, SUA a demonstrat că este gata să joace după reguli”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Foto-2mar119_b

SUA exploatează oportunităţile de piaţă
Statele Unite sunt principalul furnizor de boabe de soia pentru Uniunea Europeană, iar această decizie va extinde şi mai mult oportunităţile americane de piaţă în spaţiul comunitar. În UE, biocombustibilii trebuie să îndeplinească un set de criterii de sustenabilitate, incluse în Directiva privind energia din surse regenerabile, pentru a fi eligibile pentru sprijin public sau pentru a fi luate în considerare pentru obiectivele UE privind energia din surse regenerabile. Recunoaşterea de către Comisie poate fi extinsă dincolo de anul 2021 dacă partea americană pune în aplicare modificările privind criteriile de sustenabilitate, în conformitate cu cerinţele noii directive revizuite privind energia regenerabilă, adoptată anul trecut pentru perioada 2021-2030. Autorităţile americane trebuie să notifice Comisiei toate modificările pe care intenţionează să le aplice procedurilor de certificare, iar Comisia poate să-şi abroge decizia dacă schema nu este implementată corect, dacă nu sunt prezentate rapoarte anuale sau dacă nu sunt introduse îmbunătăţiri ce pot fi stabilite în viitor.

DEPENDENŢA DE IMPORTURI
Importurile de boabe de soia din SUA în Uniunea Europeană au crescut cu 112 procente anul trecut. Cu o cotă de 75% din importurile de boabe de soia în UE, SUA rămâne principalul furnizor al Europei pentru acest produs. La rândul ei, Europa reprezintă de departe principala destinaţie a exporturilor de boabe de soia din SUA (28%), urmată de Argentina (10%) şi Mexic (9%). Aceste evoluţii semnificative din a doua jumătate a anului 2018 contribuie la consolidarea poziţiei de lider a SUA în ceea ce priveşte aprovizionarea UE cu boabe de soia pentru întregul an calendaristic, cu mult înaintea Braziliei, furnizorul tradiţional al Europei. În 2018 (din ianuarie până în decembrie), 50% din importurile Europei au provenit din SUA şi 36% din Brazilia. Este evident că importurile europene de boabe de soia din SUA vor creşte şi mai mult în urma deciziei Comisiei Europene de a autoriza utilizarea boabelor de soia americane pentru producţia de biocombustibili.
UE importă aproximativ 14 milioane de tone de boabe de soia pe an, ca o sursă de proteine pentru hrana animalelor noastre, inclusiv pui, porcine şi bovine, precum şi pentru producţia de lapte. Boabele de soia din SUA sunt considerate a fi o opţiune foarte atractivă pentru importatorii şi utilizatorii din Europa în ceea ce priveşte furajele, datorită preţurilor competitive.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →