Sistem de semănat Horsch - Revista Ferma
4 minute de citit

Sistem de semănat Horsch

mewi111 m Sistem de semănat Horsch

Fermierii sunt mereu în căutarea unor tehnologii care să îi ajute să reducă nivelul costurilor, menținând însă, sau chiar crescând, nivelul performanței. Ca urmare a extinderii proceselor degradării solului (consecința agriculturii convenționale și a greșelilor tehnologice) de-a lungul anilor, au fost studiate și implementate în practică așa-numitele tehnologii agricole conservative. 

 

De ani buni, fermierii de dimensiuni medii și mari din România au adoptat metoda de prelucrare ”minimală” a solului, fără plug, adică fără răsturnarea straturilor de pământ. Tehnologia propusă de Michael Horsch, părintele acestei metode, permite economisirea resurselor de producție și contribuie la menținerea umidității în sol, ceea ce este foarte important în cazurile secetelor frecvente. 

 

Strip-till, o inovație a tehnicii agricole

În aceeași linie, a tehnologiilor conservative – ce contribuie substanțial la ameliorarea și îmbunătățirea stării de fertilitate și productivitate a solului, și în consecință a altor resurse de mediu – se înscrie și semănatul în benzi, strip-till. Preocupați permanent de a găsi cele mai bune metode de prelucrare a solului, membrii familiei Horsch, ei înșiși agricultori pasionați, au inovat constant tehnica agricolă, prelucrând, în fermele proprii, solul în benzi. 

Anul acesta, la AgriPlanta,  în demonstrațiile practice, cei prezenți au putut vedea, la lucru, sistemul de însămânțare ce combină două echipamente, semănătoarea de cereale Focus 6 TD și semănătoare de prășitoare Maestro 8 RC. Modelul prezentat a fost echipat cu sistemul de însămânțare pentru plante prășitoare.

Lucrarea solului în benzi – strip till – este o tehnologie de cultivare a plantelor ce permite afânarea și prelucrarea sau mobilizarea solului în fâșii sau benzi înguste cu lățimea de 5 până la 20 cm, destinate doar semănatului, între aceste benzi solul rămânând complet nederanjat, nelucrat și acoperit cu resturi vegetale. Aceasta presupune deschiderea brazdei la o anumită adâncime cu agregate speciale pentru semănat, astfel încât între brazde să rămână benzi de sol neprelucrat, cu o anumită lățime (cuprinsă între 45 și 70 cm), acoperit cu resturi vegetale.

Metoda strip till combină avantajele prelucrării tradiționale, cu plugul (ce permite formarea optimă a unei densități/structura stratului de sol) și tehnologia conservativă (păstrarea umidității în sol contribuie la economisirea resurselor).

 

Horsch Focus TD

Principiul Strip-till: solul este cultivat numai în rânduri!

Într-o singură trecere sunt realizate afânarea în adâncime a solului, plasarea de îngrășăminte, pregătirea patului germinativ și semănatul. Resturile de plante sunt îndepărtate de la rădăcină, iar depozitele de îngrășământ sunt plasate cu precizie și în adâncime, la baza rândurilor de semințe.

Ghearele TerraGrip îndepărtează eficient resturile de paie și bucățile de pământ din orizontul de semănat. Chiar și în cele mai dificile condiții climaterice Focus TD face posibilă o bună răsărire a plantei și dezvoltarea sa optimă.

Discurile concave nivelează și închid solul, formând biloane, iar packer-ul (tăvălugul) realizează consolidarea. Brăzdarul TurboDisc plasează cu precizie semințele în sol.

Lățimea de lucru 6 m face posibilă efectuarea însămânțării într-un timp scurt.

Necesarul de putere pentru Focus TD începe de la 175 kW/240 CP.

 

Text și foto: MEWI

www.mewi.ro

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 –  1-31 iulie 2016) 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →