Potrivit lui Sorin Antohe, Regional Sales Manager, şi Rodica Deşliu, Sales & Technical Representative, oferta de hibrizi de floarea-soarelui Euralis este una complexă, cuprinzând atât hibrizi linoleici, cât şi high-oleici. Două sunt noutăţile acestui sezon de producţie agricolă: hibridul timpuriu Kapris CLP, cu sistemul de producţie Clearfield Plus, care oferă rezistenţă genetică la Orobanche, rasele A-G şi are conţinut de ulei de 48%. De asemenea, are o vigoare foarte bună de pornire în vegetaţie şi toleranţă foarte bună la stres climatic. Al doilea produs nou, semitardivul Loris CLP, oferă un conţinut foarte ridicat de ulei – 51%, dispune de vigoare bună de pornire în vegeţatie, omogenitate vizuală excelentă, precum şi toleranţă la stres hidric şi climatic. Potenţialul de producţie se poate duce la 5.300 kg/ha.
La porumb, noutăţile propuse de Euralis sunt doi hibrizi cu genetica Tropical Dent. Primul este Inventive, cu un potenţial de producţie de până la 14 t/ha, stabil, ce asigură uscarea rapidă a boabelor către sfârşitul perioadei de vegetaţie. Produsul are uniformitate vizuală excelentă, toleranţă foarte bună la secetă, efect “stay green” foarte pronunţat, este pretabil pentru semănat întârziat în cazul accidentelor climatice. Hibridul Inventive are un randament ridicat ce valorifică foarte bine potenţialul câmpului.
Cel de-al doilea hibrid, Faraday, dispune de un sistem radicular robust, foarte bine dezvoltat (Roots Power), rădăcini lungi şi dense care penetrează chiar şi solurile compacte pentru o utilizare mai bună a rezervelor de apă şi a nutrienţilor din sol, oferind plantei o toleranţă crescută la secetă. De asemenea, boabele se usucă destul de rapid la sfârşitul perioadei de vegetaţie, iar plantele au o vigoare foarte bună la pornirea în dezvoltare. Potenţialul productiv se exprimă în recolte stabile indiferent de condiţiile climatice, randamentul la hectar fiind undeva la 14.500 kg/ha.
La soia, noutatea se numeşte Advisor, grupa 0, echivalent în grade FAO: 350-400. Acesta are un conţinut ridicat de proteine (43,2%) şi de ulei (19%). Alte caracteristici sunt: număr de zile până la maturitate: 130; MMB medie foarte bună: 193 gr.; toleranţă ridicată la cădere şi vigoare bună de pornirea în vegetaţie.
BASF – soluţii tehnologice eficace pentru protecţia fitosanitară
Mihaela Roman, reprezentantul de vânzări pentru judeţul Galaţi al companiei, a expus destul de convingător şi la obiect noul set de soluţii tehnologice oferite de BASF pentru controlul buruienilor şi al agenţilor patogeni şi de dăunare din culturile agricole. Între acestea se remarcă Priaxor, cel mai avansat fungicid pentru cereale, cu o acţiune preventivă, curativă şi eradicativă, dată de cele două substanţe active: fluxapiroxad şi piraclostrobin. Formularea produsului asigură controlul asupra unui spectru larg de boli foliare şi aduce beneficii odată cu efectele fiziologice AgCelence.
La întâlnirea de sală de la Galaţi a fost prezentat şi pachetul Rekord Max pentru 5 hectare, având în componenţă erbicidele Callam (2 kg) (tritosulfuron şi dicamba) şi Samson Extra 6 0D (3,5 litri), (substanţa activă nicosulfuron), cu acţiune sistemică, spectru larg de combatere şi selectivitate excelentă faţă de cultura de porumb, precum şi adjuvantul Dash HC (5 litri).
Pentru cultura de floarea-soarelui, BASF a poziţionat formularea noului erbicid Plusar Plus, ce face parte din sistemul de producţie Clearfield Plus. Comparativ cu o formulare generică de imazamox, Pulsar Plus beneficiază de o aderenţă mult mai bună, precum şi de o acoperire superioară a plantei.
Expunerea a fost întregită de cea mai nouă tehnologie pentru inocularea seminţelor de soia HiCoat Super Soy. În această campanie de primăvară, fermierii vor beneficia de seminţele gata bacterizate. Nemaifiind nevoie de inocularea din ziua semănatului, produsul aduce economii semnificative de timp, dar şi garanţia că pe fiecare sămânţă de soia se află cel puţin 100.000 de bacterii viabile fixatoare de azot.
Tehnologiile Amesal şi NG aduc plusvaloarea în fiecare fermă
Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari a omologat şi introdus pe piaţă două tehnologii unice în România: îngrăşămintele pe bază de azot sau complexe cu degajare controlată a părţii de azot – gama NG şi îngrăşămintele pe bază de fosfor sau complexe cu potenţiator de fosfor – gama Amesal.
Astfel au fost prezentate produsele combinatului, între care: Cerealfos, un îngrăşământ solid granulat pe bază de fosfor inovator; Amosulf NG, un granulat ce conţine azot sub formă amoniacală şi ureică, cu o cantitate mare de sulf, uree NG, precum şi Folisulf, Folisano, Folipolifos, Agrobor. Din gama bio s-au prezentat: Biophos, Manitoba, N-Fix, P-sol, Biobor, dar şi produsele recomandate a se aplica în această perioadă: Util San NG, Bazic NG, Bazic Plus S NG, Premium NS, Nitrodin sau Nitrosan.
„Sincer, m-am bucurat de o prezenţă extraordinar de frumoasă din partea fermierilor gălăţeni, de o atenţie deosebită, pentru că unii dintre ei văd aceste tehnologii ca aducătoare de profit şi de plusvaloare în fermele dumnealor. Combinatul Năvodari vine în întâmpinarea fermierilor cu produse şi tehnologii mult mai adaptate consumului specific şi nevoilor fiecărei plante şi culturi, dar şi cu eficienţă maximă, în sensul că avem două tehnologii foarte importante. Este vorba despre tehnologia NG pe toate produsele azotoase – înseamnă azot cu eliberare controlată pentru 70-90-100 de zile, mai pe româneşte, o singură trecere în loc de două sau trei la culturile noastre, fără pierderi la azot, şi tehnologia Amesal, potenţiator de fosfor mobil şi disponibil plantei, fiind indiferent de reacţia şi de pH-ul solului”, ne-a declarat Cerasela Achim, directorul comercial pentru zona sud-est al CICh România.
Mihaela Roman: “În portofoliul companiei noastre se află Systiva – primul fungicid cu acţiune foliară, aplicat odată cu tratamentul seminţei. Este un produs nou pe piaţa din România, o soluţie revoluţionară, creată pentru a răspunde nevoilor fermierilor, dar mai ales pentru a fi independentă de vreme. De asemenea, noul produs BASF Systiva oferă şi o protecţie de lungă durată, chiar de la începutul germinaţiei, împotriva bolilor precum septorioza, făinarea, mucegaiul de zăpadă, pătarea reticulară sau arsura frunzelor de orz”.
Cerasela Achim: „Recomandările pe care le facem pentru fiecare cultivator în parte, noi le personalizăm, astfel încât să obţină eficienţă maximă. Din punct de vedere al tehnologiilor noastre, este clar că orice produs care are fie tehnologia Amesal, fie tehnologia NG este plusvaloare evidentă în orice fermă de producţie agricolă”.
MAGDA DARAC – NOUL COUNTRY MANAGER AL EURALIS
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, Magda DARAC (foto) ocupă funcţia de Country Manager al Euralis Seminţe.
Magda Darac s-a alăturat echipei Euralis în 2013, ocupând funcţia de Marketing Manager SEE, iar din această poziţie a coordonat strategia şi activitatea de marketing pentru ţările din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Moldova, Turcia, Serbia), din cadrul Business Unit Black Sea. „Numirea Magdei în această funcţie vine ca urmare a dezvoltării şi creşterii activităţii noastre în România şi a unei noi organizări comerciale interne, începută în urmă cu doi ani, organizare care ne va permite să răspundem cât mai bine cerinţelor pieţei şi să fim în permanenţă atenţi şi proactivi la nevoile fermierilor. România este a doua ţară ca importanţă, după Ucraina, în cadrul Business Unit Black Sea, şi dorim să ne concentrăm toate eforturile pe această piaţă în continuă dezvoltare, pentru o creştere cât mai sustenabilă a cifrei de afaceri”, declară Gilles Tambourre, Executive Manager Black Sea Business Unit.
„Obiectivul nostru pe termen mediu este creşterea notorietăţii mărcii şi a cotei de piaţă la porumb şi floarea-soarelui, prin lansarea de produse şi concepte inovatoare, unice, menite să răspundă cât mai bine nevoilor fermierilor. Dezvoltarea şi armonizarea echipei de teren este un alt factor important în realizarea obiectivelor de vânzări şi este un proces continuu, de durată, care ne va permite să consolidăm relaţia comercială cu clienţii noştri, distribuitorii”, declară Magda Darac.
În noua sa funcţie, Magda Darac va avea susţinerea întregii echipe de management din România, cât şi a managementului de la sediul central din Franţa, în mod special a celor două, recent create, Business Line (Porumb-Sorg şi Oleaginoase) din cadrul Diviziei de Seminţe a Grupului Euralis.
Comunicat de presă Euralis Seminţe
Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)