Simon Idita: „M-am speriat văzând producătorii aruncând ceapa!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Simon Idita: „M-am speriat văzând producătorii aruncând ceapa!”

Zăpada căzută în ultima zi a lunii martie a acoperit cultura de ceapă verde a lui Simon Idita, din Pleşoiu. “Am pus o suprafaţă de 3.000 mp şi peste câteva zile intenţionam să încep recoltarea. O să întârzii câteva zile, ninsoarea a şifonat niţel cultura, i-a stricat un pic din aspect. Eu nu duc marfă la piaţă, e o problemă, deşi e deschisă, nu-i nimeni să cumpere! Nici intermediarii cu care eram în contact nu mai vin că nu e cerere. Unii legumicultori din jurul Slatinei au aruncat ceapa şi ridichile pentru că nu le-au dat şi trebuia să pregătească solariile pentru noul ciclu de producţie. Pe mine unul, m-a speriat, văzând producătorii că aruncă ceapa. Chiar fratele meu, Ştefan Idita, a intrat cu motocositoarea în cultura înfiinţată pe cinci ari; eu i-am dat benzină că nu avea”, susţine cultivatorul din Olt.

ceapa in zapada_b

„Abia reuşim să supravieţuim!”
Simon Idita a adus în discuţie problema donării legumelor, dacă acestea nu se vând. „S-a vorbit între noi, legumiculturii din grupul nostru, să donăm 10% din producţia obţinută! Cu mare drag sunt de acord! Dar ca să fac acest lucru, eu trebuie să curăţ firele de ceapă, să plătesc femeile în ziua respectivă (la 10.000 fire scoase din pământ ar veni cam 6-700 lei), să mai duc marfa la spital, azil sau casă de copii (eu fiind, deja, în gaură!); cred că e prea mult! Noi, legumicultorii, am investit tot ce am avut în acest sezon de producţie, ne împrumutăm, nu avem servicii, nu avem pensii speciale, nu avem asigurări, bonuri de masă, nu avem concedii, deci nu avem nimic! Ne întreţinem singuri. Abia reuşim să supravieţuim!”, precizează uşor ambalat cultivatorul din Pleşoiu.  

idita simon_b

„În trei săptămâni trebuie să termin cu 150.000 fire de ceapă!”
Anul trecut, Simon Idita a dus ceapa în pieţele en gros din Braşov şi în Sibiu; a vândut bine, la 30 de bani firul şi 25 necurăţat. Fermierul a intrat într-un grup de socializare care se străduieşte să pătrundă pe una dintre reţelele comerciale. Discuţiile sunt avansate, urmând a se stabili condiţiile de conformitate: ambalaje, legături, transport… „Sunt unele supermarketuri care cumpără cu 60 de bani şase fire de ceapă verde. Eu am mai multe culturi de întreţinut şi nu pot să ambalez. Lucrez cu oamenii, am cheltuieli şi nu-mi permite nici timpul să curăţ trei-patru zile ceapa. Am de recoltat până în 150.000 de fire şi trebuie să termin în maximum trei săptămâni că o să pun varză. Cei care vând la supermarketuri dau cu 10 bani firul! Or, eu nu-mi permit acest lux”, explică cultivatorul din Pleşoiu.
Apoi continuă: „20% cu riscuri mari, acesta este profitul obţinut în legumicultură! Pieţele agroalimentare nu funcţionează nici la jumătate, faţă de anul trecut. Dacă nu găsim soluţii să livrăm legumele produse de noi către lanţurile marilor magazine va fi dezastru pentru noi!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →