Aceasta a fost tema discuțiilor din cadrul reuniunii „Cum arată depozitarea cerealelor în România”, unde fermieri, traderi și specialiști au discutat despre acest important aspect al activității agricole.
EFICIENŢĂ ÎN DEPOZITARE
Tema centrală a reuniunii a fost prezentarea celor mai noi și eficiente metode de depozitare a cerealelor, oleaginoaselor ori a nutrețurilor. Conform opiniei majorității celor prezenți, silobag-urile par a fi soluția ideală, atât pentru fermele mari, cât și pentru cele mici.
Practic, silobag-urile constă în saci gigantici care se pot amplasa practic oriunde. Unul dintre principalele avantaje este că necesită costuri foarte mici pentru depozitarea și transportul producției. Pot fi amplasate chiar în câmp, în imediata apropiere a locului în care se recoltează.
ŢINE DĂUNĂTORII LA DISTANŢĂ
După cum povestea Alexandru Haită, fermier din Teleorman, dar și președinte al cooperativei „Tinoasa”, în 2022, cu o singură combină au putut fi recoltate între 400 și 500 tone/zi.
„Practic am economisit timpul necesar pentru transportul la magazie. Am depozitat în silobaguri 15.000 tone de cereale și 5.500 de oleaginoase. Nu am avut nici o problemă legată de conformitate. Pentru că am utilizat perdele de protecție nu am avut probleme nici cu păsările. Rozătoarele au apărut doar acolo unde am instalat depozitul pe platforme de ciment”, a spus tânărul fermier.
Tot din propria sa experiență ne-a mai povestit că a depozitat mazăre în silobag timp de șase luni. „Fără să fi aplicat nici un tratament, nu am avut probleme cauzate de gărgărițe, ceea ce este un lucru destul de rar”, a mai povestit Alexandru Haită.
„Am căutat – și eu zic că am și reușit – să oferim soluțiile cele mai potrivite pentru fermieri, atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial. Vom continua și în viitor să oferim utilaje noi, soluții noi și să rămânem aproape de partenerii noștri!” – NARCIS RANGHIUC, CEO Grain Bags
COSTURI MINIME DE DEPOZITARE
Într-un singur silobag se pot depozita între 200 și 500 de tone de produse. Temperaturile la care rezistă variază de la +55 grade C la -50 grade C. În funcție de necesități, se pot amplasa mai multe unități sau, dimpotrivă, se pot desființa. Nu necesită niciun fel de autorizare, ceea ce reprezintă un timp câștigat și mai puțină bătaie de cap pentru fermieri.
Referitor la costuri, conform calculelor prezentate, depozitarea unei tone de grâu în silobag costă în jur de 8 euro, față de 17 într-un siloz propriu sau peste 20 de euro într-unul terț și 15-16 euro/tonă într-o magazie.
În privința porumbului boabe, costurile pentru depozitare în siloz propriu sunt de cca. 18 euro/tonă, la care se mai adaugă și 4-4,5 euro/tonă uscarea. În schimb, în silobag cheltuielile nu se ridică la mai mult de 9 euro. În plus, nu există costuri legate de uscare, căci această modalitate de păstrare permite însilozarea și la umiditate mai mare.
Dragoș Telehuz, prezent în calitate de fermier, după cum a ținut să sublinieze, a sintetizat astfel aspectul:„ Silobag-ul și utilajul pentru încărcare costă cam 50.000 de euro. Un siloz înseamnă o investiție cuprinsă între 200.000 și 800.000 de euro!”.
O SOLUŢIE ŞI PENTRU ZOOTEHNIE
Silobagul asigură și conservarea anaerobă a cerealelor. Acest fapt îl face pretabil și pentru păstrarea porumbului de siloz, a crimpingului ori a pastei de sorg.
Alexandru Baciu a povestit că a păstrat crimping și porumb zdrobit în silobag timp îndelungat, chiar și doi ani, în foarte bune condiții.
La rândul său, Vasile Lungu a povestit cum a ajuns la această soluție de depozitare: „Aveam porumb în dublă cultură, semănat pe 15 iulie. Dar a venit bruma repede, așa că a trebuit recoltat mai repede decât m-aș fi așteptat. Producția a fost bună, de 7-8 tone/ha, dar umiditatea era mare, de 31%. Ca atare, l-am depozitat sub formă de crimping, în silobag și l-am păstrat fără nici un fel de probleme”.
Ioan Oroianu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor de la Târgu Mureș a prezentat rolul silobag-urilor în depozitarea pastei de sorg. Sorgul este o plantă mai puțin cultivată în țara noastră, dar se pare că lucrurile sunt pe cale de a se schimba. Sorgul prezintă o rezistență mult mai mare la secetă și arșiță, față de porumb. Dar pentru că necesită o cantitate mai mare de căldură, hibrizii cultivați în țara noastră nu se pot usca astfel încât să aibă o umiditate relativă asemănătoare cu a porumbului, de 14-15%.
La Târgu Mureș a fost elaborată o tehnologie care constă în zdrobirea boabelor cu umiditate de 25-28% într-o moară cu valțuri, legată la priza de putere a unui tractor și apoi depozitarea pastei obținute în silobag. După trei luni, produsul se poate utiliza în loc de porumb în hrana tineretului bovin.
CLIENŢII MULŢUMIŢI, CEA MAI BUNĂ CARTE DE VIZITĂ!
Calculele confirmate de către toți fermierii care au utilizat silobaguri, au demonstrat că amortizarea investiției făcute în sacul propriu-zis, împreună cu utilajul de deservire se realizează încă din primul an de utilizare.
Narcis Ranghiuc, CEO al firmei „Grain Bags”, principalul furnizor de silobaguri la nivel național, ne-a declarat: „Cartea noastră de vizită este reprezentată de cei peste 500 de clienți mulțumiți, care doar în ultimii doi ani au depozitat peste un milion de tone de cereale folosind soluțiile oferite de noi”.