Şi trandafirii au esenţa tare a succesului - Revista Ferma
3 minute de citit

Şi trandafirii au esenţa tare a succesului

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Producătorul deliciilor obţinute din trandafir este Mihaela Rusu, cu activitate în satul Iorga, comuna Manoleasa. ”Materia primă pentru obţinerea acestor produse tradiţionale provine din mica sa exploataţie de trandafiri de pe malul Prutului, o zonă pitorească şi generoasă în resurse, comuna Manoleasa având acum o şansă în plus de a fi promovată”, consideră Cristian Delibaş, director al DAJ Botoşani.

Mihaela Rusu_b 

 

33 de produse tradiţionale

 

Dintre cele 33 de produse tradiţionale reatestate în judeţul Botoşani, în conformitate cu noua legislaţie, majoritatea duc faima zonei, inclusiv peste hotare. ”De exemplu, de la Săveni, Flămânzi, Vorona, George Enescu şi chiar Botoşani, vin produse tradiţionale precum caşcaval, brânza burduf, telemea, caş sau urdă, produse din carne şi nu numai, numele unora dintre localităţi fiind cunoscut şi în alte ţări, odată cu atestările de produse obţinute de la Uniunea Europeană”, preciza Cristian Delibaş. DAJ are în lucru alte două caiete de sarcini, pentru atestarea unor produse din carne.

 

Trandafiri din propria cultură

 

Siropul de trandafiri Deliciul Mihaelei este un produs tradiţional obţinut doar din petale de trandafiri proaspăt culese, zahăr invertit şi sare de lămâie, fără alte adaosuri de conservanţi sau aditivi alimentari. ”Siropul are culoare roşie, cu un aspect uşor opalescent, un gust dulceag şi cu miros plăcut, de trandafir. Petalele de trandafiri sunt pline de vitaminele A, B, C, D şi E, calciu, fier, fosfor, zinc. Astfel, produsele rezultate din petale de trandafiri au un efect antiinflamator, antiseptic, astringent, antipiretic şi antilaxativ”, arăta Mihaela Rusu.

_Instalatie otet trandafiri_b

Oţetul de trandafiri Deliciul Mihaelei este, de asemenea, obţinut exclusiv din petale de trandafiri, la care se adaugă doar zahăr, apă şi drojdie. ”Se distinge clar aroma de trandafiri, păstrându-şi doar gustul şi mirosul de oţet şi fiind un lichid de un roz limpede, până la slab opalescent, fără sediment. Are o aciditate de 6 grade, menţinându-şi aceleaşi însuşiri favorabile creşterii rezistenţei organismului”, menţiona antreprenoarea.
Pentru fabricarea tradiţională a ambelor produse, petalele de trandafiri provin din cultură proprie, fiind culese la maturitate deplină. Trandafirii sunt îngrijiţi în mod tradiţional, fără a fi stropiţi cu pesticide sau cu alte produse chimice.

Foto 2 Cristian DelibaÈ™ - stg. Mihaela dr._b

Cristian Delibaş (stg.) şi Mihaela Rusu (dr.)

Un important câştig al atestării unora dintre alimente ca produse tradiţionale este creşterea vizibilităţii producătorului şi a zonei prin elementele specifice şi străvechi care sunt aduse în actualitate şi care pot crea un brand – CRISTIAN DELIBAŞ, director al DAJ Botoşani

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →