Şi totuşi, de ce se scumpeşte pâinea? - Revista Ferma
3 minute de citit

Şi totuşi, de ce se scumpeşte pâinea?

Nicoleta Dragomir nou_t

Ne aflăm în plin sezon de numărat boabele la hectar şi la Ministerul Agriculturii aproape că nu mai e loc prin birouri de atâtea recorduri la păioase. Ce irigaţii, ce PNS, ce secetă închipuită de răuvoitori…, cifrele istorice produc o adevărată isterie electorală timpurie! Scria un coleg că, spre deosebire de predecesorul său, Ministrul Oros le mulţumeşte în primul rând fermierilor pentru relansatul grânar al României dar, în acelaşi timp, e plin online-ul de poze cu sigla partidului dătător de subvenţii şi bani pentru agricultură… evident, din fonduri europene. Adică, un drept câştigat al fermierilor noştri şi nicidecum vreo mare realizare politică!

Dar, să revenim la pita noastră cea scumpă de la o zi la alta. Agasat, în ultima perioadă, de întrebarea „Domnule ministru, ştiţi că s-a scumpit pâinea?”, şeful de la Agricultură a decis să rupă tăcerea, să accepte realitatea şi să găsească totuşi o motivaţie plauzibilă. Ce-a ieşit? Contrar statisticilor care indică producţii record la grâul din România, preţul pâinii continuă să crească angrenând majorări şi la alte alimente. Asta pentru că preţul grâului e şi el la nivel înalt… Bucurie pentru fermierii cu depozitele pline, necaz pentru consumatori şi pentru crescătorii de animale!

Ce-i drept, n-ai cum să mulţumeşti pe toată lumea. Iar mâţa moartă a aterizat pe tarlaua altora pentru că, spune Oros, vina pentru scumpirea pâinii româneşti o poartă scăderea producţiei mondiale! Evident că România recordistă şi exportatoare de grâne nu are cum să acopere toate pierderile lumii, dar dacă tot suntem în „pole position”, măcar să îndestulăm ţărişoara asta cu pâine la preţ rezonabil, înainte să jucăm după cum ne dictează alţii şi să cedăm, din nou, patimii importurilor!

Fabrica de paine_b

Pe de altă parte, se apropie bilanţul la păpuşoi. Ploile din ultima vreme nu mai pot compensa pierderile semnificative ale agricultorilor din zona de vest a ţării, copleşită de seceta şi arşiţa acestei veri. Ministrul se face că nu vede pârjolul şi probabil că nici nu are cum, din moment ce vizitele în teren îi sunt limitate doar la „ce dă bine şi e de succes”! Realitatea de dincolo de gardul vopsit se va vedea la cântarul naţional… Asta dacă statisticile făcute pe piciorul funcţionarilor de la judeţ nu vor trâmbiţa iar vreun record neaşteptat la porumb. Dacă tot ni s-a scumpit pita, de ce să nu aibă parte şi mălaiul de o revigorare a preţului la raft?!

Fermierii întreabă, ministrul Oros răspunde! Click AICI şi află de ce creşte preţul pâinii într-un an cu producţie record de grâu!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Senior editor

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →