Şi caprele vă pot scăpa de buruienile nedorite - Revista Ferma
3 minute de citit

Şi caprele vă pot scăpa de buruienile nedorite

Caprele sunt animale foarte active care, în mod natural, consumă buruieni, arboret şi frunze din capaci. Pe acest considerent sunt folosite, de multe ori, ca mijloc ecologic pentru combaterea buruienilor şi a arboretului care infestează proprietatea pe care o deţineţi.

Foto 1 capre mananca buruieni_b

Masculi sau femele?

Masculii castraţi sunt categoria considerată cea mai bună pentru controlul creşterii şi înmulţirii buruienilor şi arboretului. În nici un caz nu se recomandă folosirea caprelor gestante sau în lactaţie. Uneori, în tufărişul des, ugerul poate fi rănit de ţepi, iar dacă nu este tratat la timp, rănile se pot suprainfecta şi, în cazurile cele mai grave, evoluează până la mamită. De asemenea, anumite specii de buruieni sau arboret pot imprima laptelui gust şi miros respingător fiind refuzat de consumatori.

Evitaţi să folosiţi, pe cât posibil, caprele cu coarne, pentru că există mari şanse ca acestea să-şi prindă capul în gard sau în ramuri foarte dese. Uneori, caprele cu coarne pot răni alte capre din turmă. Pentru a lucra mai uşor cu ele se recomandă ecornarea.

Foto 2 capre manca buruieni_b

Alegere în funcţie de rasă şi de orientarea producţiei

Caprele adulte de carne din rasa Boer pot consuma vegetaţia de la nivelul pământului şi până la înălţimea de 1,8 – 2,2 m. Tineretul şi caprele din rasele pitice vor prefera arboretul de dimensiuni mai mici.
Cele din rasele pentru fibre, ca de exemplu Angora sunt, de asemenea, o alegere bună pentru eradicarea vegetaţiei nedorite.

Caprele din rasele pentru lapte nu sunt preferate, decât ocazional, a fi folosite pe o păşune infestată cu buruieni şi arboret din motivele amintite anterior, dar şi din cauza faptului că aceste plante au valoare nutritivă scăzută şi păşunarea lor se face cu un consum mare de energie din partea animalului, ceea ce duce la scăderea producţiei de lapte.

De obicei, caprele folosite la combaterea buruienilor sunt rezultatul unei încrucişări între rase de lapte şi de carne. Astfel de hibrizi sunt sănătoşi, rezistenţi, cu temperament mai linistit şi sunt mai puţin afectaţi de paraziţi decât caprele în rasă curată.

Cât de periculoase sunt plantele otrăvitoare?

Consumul unor plante otrăvitoare nu duce, decât foarte rar, la decesul caprelor din două motive: unul că nu consumă suficient de mult dintr-o plantă şi al doilea că le plac doar părţile crude unde compuşii toxici se găsesc într-o cantitate mai mică. Pe măsură ce mugurii sunt tot mai puţini şi nu există altă sursă de hrană, caprele manâncă şi tulpinile buruienilor sau coaja copacilor, iar pericolul de intoxicare creşte.

2 SOLUŢII PENTRU UN CONTROL TOTAL AL BURUIENILOR

  1. Puteţi lua în considerare creşterea caprelor de mărimi (talii) diferite, împreună, într-o turmă. Făcând acest lucru, vă veţi asigura că speciile de buruieni sau plante sunt consumate la înălţimi diferite.
  2. O altă formă de asociere este şi utilizarea caprelor împreună cu alte specii de animale domestice rumegătore (bovine, ovine) pentru a vă asigura că vegetaţia va fi consumată într-o proporţie cât mai mare. Speciile de plante, mai cu seamă buruienile, rămase neconsumate de alte specii vor fi în atenţia caprelor.

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →