Potrivit Operativei din data de 9 aprilie 2020, transmisă de către preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Ioan Gherman, din cele aproximativ 23.500 ha contractate, pe circa 21.894 ha semănatul se finalizase, iar pe 130 ha, din arealul Braşov – Covasna, sfecla era deja răsărită.
De ce s-au grăbit fermierii cu semănatul?
Motivele pentru care fermierii au înfiinţat cultura atât de timpuriu au fost legate de faptul că evoluţia vremii a determinat creareacondiţiilor optime pentru semănat, dar şi de îngrijorarea legată de seceta previzionată pentru primăvara 2020.
Cu cele aproximativ 13.500 ha contractate, zona Moldovei reprezintă cel mai mare bazin de producere a sfeclei de zahăr din România. În judeţul Neamţ, cultura ocupă aproximativ 3800 ha. „Noi am înființat cultura pe 150 ha și, deși există un anumit risc din cauza gradienților de temperatură noapte-zi, am început semănatul pe 25 martie. Am mizat și pe faptul că sfecla de zahăr suportă temperaturi de până la -5oC. Ulterior, cantitățile (mici) de precipitații au ajutat sfecla să răsară şi să pornească în vegetaţie”, menţiona fermierul Vasile Pop-Silaghi, proprietarul Business Agro Consulting – jud. Neamț.
Au riscat și au… câștigat
Cel mai mare furnizor de materie primă pentru fabrica Agrana Roman şi primul producător de sfeclă care a semănat în primăvara 2020 este SC Almos Agrorom Secuieni, judeţul Neamţ, unitate condusă de Alexu Molodoi. Din cele aproximativ 4000 ha aflate în exploatare, sfecla de zahăr ocupă aproximativ 25%. „Am mai semănat și pe 9 martie. Dar eram o excepție. Condițiile meteo și de sol ne-au forțat să riscăm puțin și să intrăm la lucru în câmp. Am început semănatul pe 14 martie 2020, iar după două zile a şi venit un episod de iarnă. La mijlocul lui aprilie, sfecla era răsărită și era efectuat chiar primul tratament cu erbicidul postemergent Betanal. Am semănat și în sistemul CONVISO® SMART KWS, un sistem avansat de combatere a buruienilor lasfecla de zahăr, tocmai pentru a ne pregăti pentru noile reguli și permisiuni europene de control al sănătății plantelor.Acum, urmărim etapele ulterioare de intervenţie”, sublinia Alexu Molodoi.
În 2018 sfecla a atins producţii de până la 77 de tone/ha.
Ioan Gherman, președinte FCSZR: „La data de 9 aprilie 2020, aveam semănată 93% din suprafaţa totală contractată. Niciodată, în ultimii 50 de ani, nu s-a realizat semănatul întregii suprafețe contractate până la această dată”.