6 minute de citit

Sfaturi utile pentru înţărcarea corectă a iezilor

Momentul înțărcării iezilor este stabilit, de cele mai multe ori, în funcție de vârstă. Pe această bază ne planificăm efectuarea montelor în perioada de toamnă astfel încât, în momentul înțărcării și valorificării, iezii să aibă vârsta pe care o predictăm.

 

Nu doar vârsta contează!

Crescătorii cu experiență știu însă că, pe lângă vârstă, contează foarte mult și greutatea corporală. Fiecare ied crește în ritm diferit, în funcție de producția de lapte pe care o asigură capra mamă, corelată cu potențialul genetic. După vârsta de o lună cantitatea de lapte consumată va deveni insuficientă și este foarte important ca iedul să consume furaje solide cum este amestecul de concentrate și fân pentru a suplimenta elementele nutritive necesare pentru procesul de creștere.

 

Laptele, esenţial pentru ied!

Într-o primă fază, un ied are nevoie de lapte pentru o creștere optimă. Nu există nici o altă sursă de hrană care să ofere echivalentul nutrițional pe care îl asigură laptele care oferă proteine pentru dezvoltarea mușchilor, grăsimi și lactoză pentru energie și calciu necesar pentru oase sănătoase. Indiferent cât de multe cereale sau fân îi oferim iedului, acestea nu vor satisface nevoile nutriționale așa cum o face laptele.

 

De ce să nu înţărcăm timpuriu

Înțărcarea la o vârstă timpurie, după prima lună de viaţă, va afecta creșterea iezilor. Pentru ca trecerea să fie mai ușoară trebuie să continuăm, o perioadă, cu înlocuirea laptelui matern prin alăptare cu lapte praf distribuit prin automate, găleți cu tetine sau sticle cu biberon.

În caz de excedent de lapte în fermă există posibilitatea alăptării iezilor cu lapte muls de la capre, până când iedul își câștigă o oarecare independență nutrițională și de greutate și va putea să-și susțină creșterea doar prin consumul fânului și al amestecului de concentrate. Această trecere se face prin scăderea accentuată a consumului de lapte. În general, se cere ca iezii să consume o cantitate de furaj solid de aprox. 2-3 la sută din greutatea lor corporală, în momentul înțărcării.

 

Avantajele înţărcării tardive

Înțărcarea tardivă o putem aplica la ieduțe (femele) reținute pentru reproducție. Înţărcarea unui ieduțe reprezintă o acțiune foarte stresantă care aduce, pe lângă pierderea în greutate, expunerea organismului slăbit la boli existente deja în fermă. Din acest motiv le alăptăm cât mai mult și lăsăm capra mamă să decidă când este timpul să-și înțărce iezii. În acestă situație, cele mai multe dintre ieduțe nu vor avea niciodată probleme cu paraziții intestinali, pentru că au un sistem imunitar puternic și au șanse mai mari să se dezvolte foarte bine. Astfel, vor atinge trei sferturi din greutatea unui adult, la o vârstă de 8-10 luni, când pot fi și montate. Acest tip de creștere permite monte timpurii și prima fătare va avea loc la vârsta de un an.

 

Atenţie la ieduţii masculi!

Pe lângă greutate trebuie să mai fiți atenți și la instinctele genezice care se manifestă timpuriu la ieduții masculi în funcție de vârstă. Dacă decideți ca înțărcarea să o faceți mai târziu de 3 luni, în special, la ieduții pe care doriți să-i țineți în vederea înlocuirii reformei țapilor în ferma proprie, luați în considerare că de la 2,5 luni și, mai frecvent, după trei luni, ieduții masculi trebuie neapărat separați de surorile lor și de capra mamă. Din cauza instinctului genezic precoce la această specie, ei vor șicana femelele din jur și puteți avea supriza ca cei mai dezvoltați să monteze.

În concluzie, este mai bine să înțărcați în funcție de greutate (dezvoltare corporală), mai degrabă decât de vârstă. O recomandare generală este ca iezii să nu fie înțărcați până când nu au atins de cel puțin 3 ori greutatea lor la fătare!

intarcare iezi_b 

3 reguli la înţărcarea iezilor

1. Pentru reducerea stresului de înțărcare, rația iezilor trebuie păstrată la fel timp de două săptămâni înainte și după înțărcare.

2. Vaccinările și alte acțiuni de management trebuie efectuate cu cel puțin două săptămâni înainte de înțărcare.

3. Mare atenție la caprele mame. După înțărcarea iezilor trebuie mulse pentru ca laptele să nu se acumuleze în excces în uger și să provoace mamită. Boala are drept cauză infectarea leziunilor care apar la nivel de țesut alveolar, din cauza presiunii pe care o exercită acumularea laptelui.

La înțărcare iedul trebuie să fie sănătos și să consume o cantitate suficientă de furaj pentru a înlocui lipsa laptelui. Acest lucru se reflectă foarte fidel în greutatea lui corporală.

CONSUM DE FÂN SAU ÎNVĂŢARE?

Iezii își folosesc gura pentru a explora lucrurile din jurul lor. Ei învață din asta și, mai important, învață de la mamele lor. Așadar, când vezi un ied de cinci zile „mâncând” câteva fire de fân, de fapt își imită mama și nu consumă neapărat fânul. Consumul de cereale și fân este un proces important, dar gradual, care începe de la vârsta de 10-12 zile.

CUM FACEM ÎNŢĂRCAREA DE PAŞTI

Înțărcarea tradițională în practica crescătorilor este puternic legată de sărbătorile religioase, când o parte dintre iezi sunt valorificați pentru carne. Cu această ocazie se înțarcă toți iezii pentru a avea posibilitatea mulgerii și valorificării producției de lapte obținută de la caprele mame.

Dacă aveți capacitate de prelucrare, faceți amestecul de concentrate în fermă! Știți ce produceți, va fi mai ieftin și mai eficient din punct de vedere economic.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →