AIPROM oferă aceste răspunsuri pentru a veni în ajutorul utilizatorilor care folosesc produse de protecţia plantelor (PPP) şi susţine folosirea produselor PPP într-un mod responsabil, sigur şi eficient atât pentru fermier, cât şi pentru culturi şi mediu.
Astfel, sub umbrela proiectului Iniţiativa de Utilizare în Siguranţă a Produselor de Protecţia Plantelor şi a campaniei de informare #CuSauFără #pesticide #WithOrWithout, AIPROM lansează rubrica SFATUL AIPROM.
SFATUL AIPROM are scopul de a oferi fermierilor români exemple de bune practici în utilizarea PPP şi cuprinde câteva mesaje cheie legate de utilizarea în siguranţă a pesticidelor:
1. Utilizează mereu echipament individual de protecţie!
Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie pentru a evita contactul direct cu PPP şi face parte din ghidul de bune practici de utilizare în siguranţă a pesticidelor.
Echipament minimum recomandat:
– În timpul preparării soluţiei de stropit: combinezon, mănuşi, cizme, vizieră/ochelari, mască;
– În timpul aplicării PPP: combinezon, mănuşi, cizme, pălărie/şapcă, mască;
– În timpul curăţării echipamentului: combinezon, mănuşi, cizme, pălărie/şapcă.
Protecţia este necesară inclusiv în timpul reparărilor/modificărilor tehnice ale echipamentelor de stropit, în timpul colectărilor şi predărilor ambalajelor de produse de protecţia plantelor prin programul de colectare SCAPA şi de fiecare dată când intraţi pe parcelele tratate.
2. Citeşte mereu eticheta PPP înainte de a le folosi!
Eticheta este un document oficial care conţine toate informaţiile despre produs, precum şi recomandări despre modul corect de utilizare.
Citirea etichetelor este obligatorie, atât pentru personalul experimentat, cât şi pentru cei care prepară soluţia pentru prima dată.
3. Realizaţi periodic inspecţia tehnică a echipamentului de stropit folosit pentru PPP!
Pentru ca tratamentele necesare culturilor să fie eficiente şi sigure, una dintre recomandările importante este de a realiza periodic inspecţia tehnică a pulverizatoarelor şi utilajelor.
Reglaţi şi menţineţi în bună stare echipamentele de stropit, înlocuiţi-le atunci când este cazul, verificaţi şi calibraţi echipamentele de aplicare cel puţin o dată pe sezon.
4. Nu fumaţi, nu mâncaţi şi nu consumaţi băuturi întimpul utilizării PPP!
Fumatul și consumul de alimente reprezintă un factor de risc în toate etapele de manipulare și utilizare a produselor de protecție a plantelor din cauza posibilității de ingerare accidentală a unei cantități de produs.
5. Folosiţi doar PPP omologate şi provenite din surse autorizate!
Doar produsele de protecție a plantelor omologate și provenite din surse autorizate garantează siguranța operatorului, a culturilor și a mediului înconjurător.
Produsele neomologate sau provenite din surse neautorizate pot reprezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, a culturilor, cât și pentru mediul înconjurător.
6. Decontaminaţi prin tripla clătire ambalajele PPP după utilizare şi valorificaţi-le prin intermediul Programului SCAPA al AIPROM!
Decontaminarea corectă a ambalajelor PPP face parte din ghidul de bune practici de utilizare în siguranţă a pesticidelor.
Decontaminarea ambalajelor PPP se face prin tripla clătire sau prin clătire sub presiune. Soluția rezultată după decontaminare se adaugă în rezervorul echipamentului de stropit. Ambalajele pot fi colectate, în mod gratuit, în cadrul sistemului de colectare SCAPA al AIPROM.