Sezon ploios, nu păgubos la legume-fructe - Revista Ferma
3 minute de citit

Sezon ploios, nu păgubos la legume-fructe

Sezon ploios, nu păgubos la legume-fructe_b

Am avut o primăvară rece, iar începutul verii a venit cu temperaturi neobișnuit de joase pentru această perioadă.Ploile frecvente și excesul de umiditate au adus un aport bogat de apă în sol, dar, coroborate cu vremea rece, au determinat o evoluție întârziată a culturilor de legume și fructe, cu acumularea unui conținut redus de zaharuri. În plus, reprezintă factori favorizanți pentru o serie de boli foarte agresive.

 

TRATAMENTE PREVENTIVE

În astfel de cazuri, se recomandă tratamente fungice preventive, cu aplicare de 2-3 ori pe sezon la intervale regulate (10-14 zile), astfel încât substanța activă să poată contracara infecția plantelor, prin stoparea germinației sporilor și, implicit, blocarea extinderii patogenului în cultură. Syrex Star®, pe bază de boscalid și piraclostrobin, s-a dovedit a fi un fungicid foarte performant în situații stresante, datorită spectrului larg de combatere și selectivității într-un număr mare de culturi. Eficiența produsului este cu atât mai ridicată, cu cât acesta poate fi utilizat încă de la stadiul de răsad / câteva frunze adevărate și până la maturitatea fiziologică a plantei.

cultura capsuni afectata de umiditate_b

Cele mai multe boli se dezvoltă în condiții de umiditate atmosferică accentuată (peste 90%) menținută pe parcursul a câteva zile, amplitudini mari ale temperaturilor de peste 10°C și precipitații abundente, care permit menținerea apei la nivelul aparatului foliar. Adică exact factorii externi ce se manifestă la acest moment, în majoritatea zonelor de cultură a legumelor. Numitorul comun al bolilor cu potențial de atac este timpul scurt în care se propagă infecția în cultură. Dacă nu este prevenită din timp, boala poate avea recidive și în sezonul următor, devenind mult mai dificil de controlat.

 

TREI BOLI AGRESIVE

1) Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) atacă un număr foarte mare de legume și fructe, cu acțiune bruscă în toate stadiile de evoluție a culturii. Este un patogen cu potențial de atac masiv universal asupra tuturor organelor plantelor: frunze, fructe, tulpină, flori. La nivelul producției, se manifestă prin formarea unor porțiuni moi, cu spori de mucegai vizibili pe fruct, care se extind rapid atât în interiorul acestuia, cât și de la un fruct la altul.

Vita de vie paguba_b

2) Alternarioza afectează frunzele mature și cauzează pierderi importante de producție, prin imposibilitatea comercializării produselor afectate. Printre culturile cele mai expuse se numără varza, prazul sau morcovul. Recunoaștem boala după aspectul ars, cu un foliaj pătat.

3) Făinarea la tomate, vinete sau ardei se remarcă după petele prăfoase de la nivelul foliajului, care se măresc în timp scurt, provocând căderea frunzelor și conducând la stoparea creșterii fructelor.

 

Syrex Star este recomandat și pentru culturile solanacee sau din spațiile protejate, deoarece contrastul dintre vremea rece de la exterior și căldura din interior favorizează formarea condensului, un factor propice pentru dezvoltarea bolilor.

Pentru mai multe informații privind fungicidul FLOSUL® SC și cultura de viță-de-vie, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →