Semănătoarea Tume Nova Combi - precizie şi calitate - Revista Ferma
3 minute de citit

Semănătoarea Tume Nova Combi – precizie şi calitate

semanatoare tume 1 m Semănătoarea Tume Nova Combi - precizie şi calitate

Avantaje tehnice

Toate componentele sunt rotative. Cele două discuri de brăzdar au
diametre diferite şi se rotesc pe axe diferite, astfel încât discurile
rămân curate.

Îngrăşământul se distribuie în sol sub nivelul la care se distribuie
sămânţa, ceea ce asigură o valorificare mai bună a substanţei active şi
reducerea daunelor provocate prin arderea seminţelor.

Discul, crestat şi profilat, prevăzut cu dispozitiv pentru reglarea adâncimii de tăiere, pregăteşte solul pentru a acoperi seminţele şi îngrăşământul.

Cele mai bune rezultate se obţin prin plasarea discului înaintea brăzdarului şi nu în spatele lui. Astfel, dacă în sol există pietre, discul ridică brăzdarul înainte ca acesta să lovească piatra.

Discul poate fi folosit şi la presarea paielor şi la precompresarea solului înainte de arătură. Structura utilajului este practic liberă. Discul din faţă păstrează tot timpul aceeaşi adâncime de însămânţare şi nu îşi schimbă poziţia atunci când coşurile pentru seminţe sunt pline sau goale.

Bara de tracţiune, standard, multifuncţională, se poate folosi în poziţie coborâtă (normală) sau în poziţie ridicată, cu CultiPack sau alte utilaje de cultivat.
Testul de calibrare pe Nova Combi este foarte uşor de făcut.

Semănătoarea prezintă avantajul de a fi o maşină uşoară, motiv pentru care, de exemplu pentru Nova Combi 3000 este suficient un tractor de 90 CP. Dacă este nevoie ca brăzdarul să aibă o presiune de 200 kg, se pot adăuga greutăţi suplimentare pe utilaj.

Utilajele Nova Combi nu presează solul mai mult decât este necesar. Părţile grele sunt totuşi durabile şi solide.

Utilajul este foarte uşor de manevrat pentru şofer, dar şi uşor de reparat. Minimul  necesar pentru sistemul hidraulic al tractorului este o valvă activă.

Nova Combi poate fi echipată la nevoie cu setul de discuri de acoperire după brăzdar, între brăzdarele din spate şi discurile din spate.

Avantajele Tume CultiPack

Tume CultiPack poate fi folosit fie ca utilaj independent, fie împreună cu brăzdarele. La capătul terenului de arat şi în timpul transportului pe şosea nu este nevoie să se ridice utilajul. Prin urmare, greutatea pe axul din spate al tractorului nu creşte. Totuşi, dacă se doreşte, CultiPack poate fi ridicat cu tractorul în trei puncte.

Discurile din spate sunt rotative. CultiPack este dotată cu cârlig de tracţiune pentru brăzdare, a cărui greutate maximă de tracţiune este de 3 tone. Bineînţeles, se pot tracta şi alte utilaje.

Deşi greutatea proprie a utilajului este mică, piesele de cultivare intră uşor în sol, datorită formei discului de cultivare. La nevoie, se pot pune greutăţi suplimentare de 3 tone pentru solurile dure, dar este de dorit să nu se crească greutatea proprie a utilajului.

Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) – octombrie 2007.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →