Selecţie dură pe banii de subzistenţă - Revista Ferma
6 minute de citit

Selecţie dură pe banii de subzistenţă

euro2 m Selecţie dură pe banii de subzistenţă

Motivul depunctării? Unele neconcordanţe între Ghidul Solicitantului-versiunea iunie 2011, Cererea de finanţare şi Manualul de Procedură privind documentele justificative ataşate la Cererea de finanţare, neconcordanţe ce lasă loc unor interpretări diferite din partea AM-PNDR faţă de punctul de vedere al consultanţilor şi inclusiv al angajaţilor Compartimentul Judetean al AM–PNDR (CDRJ) Argeş, dar pe care reprezentanţii AM-PNDR nu le recunosc.

Mai exact, deşi au fost declarate conforme şi eligibile, la procedura de evaluare şi selecţie proiectele nu au primit cele 20 de puncte acordate solicitanţilor care sunt membri ai unor asociaţii profesionale cu profil agricol constituite conform OUG nr. 26/2000, cu toate că solicitanţii au ataşat la Cererea de finanţare

Documentul care atestă că solicitantul este înregistrat într-o formă asociativă ca membru, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, dar nu au ataşat şi o copie după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă.

„La Cererea de finanţare, aşa cum este elaborată, ca formular electronic, a fost depus ca document justificativ “Adeverinţa” prin care se atestă că solicitantul este membru al unei forme asociative, pentru care proiectul primeşte 20 de puncte.

AM–PNDR nu a ţinut seama de aceasta şi a invocat motivul că acest document trebuia însoţit de hotărârea judecătorească de înfiinţare a formei asociative, ceea ce nu este stipulat în Cererea de finanţare şi nici în Manualele de procedură privind verificarea conformităţii ,eligibilităţii şi selecţiei proiectelor, ci doar în Ghidul solicitantului”, susţine Mihai Herişanu, unul dintre consultanţi, care este şi preşedinte al Asociaţiei Fermierilor din Horticultură, Producţia Vegetală şi Zootehnică (AFHPVZ) Agroargeş, asociaţie înfiinţată în 2009 şi care reprezintă circa 200 de fermieri mici şi mijlocii din jud. Argeş.

„Singura menţiune privind necesitatea ataşării unei copii după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă este menţionată în Ghidul solicitantului la cap.4, punctul 4.1 – Documentele necesare întocmirii Cererii de finanţare, nr.crt. 5”, afirmă consultanţii care au semnalat problema.

„Am considerat că documentul elocvent prin care se atestă că solicitantul este membru al unei forme asociative este adeverinţa eliberată de asociaţia profesională şi nu copia după Hotătârea Judecătorească.

Copia după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă nu este un document care să dovedească apartenenţa solicitantului la o formă asociativă, este doar un document de verificare a asociaţiei, asociaţia nefiind parte din obiectivele proiectului”, mai susţin aceştia.

Nedumerirea este cu atât mai mare cu cât, potrivit consultanţilor din jud. Argeş, la Compartimentul Judeţean al AM–PNDR există un dosar al fiecarei forme asociative, dosar ce conţine documentele de înfiinţare legală a acestora şi în baza căruia CDRJ Argeş a verificat existenţa şi constituirea legală a asociaţiilor, dar şi adeverinţa eliberată de asociaţie, operaţiunea de verificare fiind înregistrată şi în Fişa de conformitate 2.1, unde s-a făcut şi menţiunea verificării Hotărârii Judecătoreşti, iar Fişa de conformitate fiind şi în posesia solicitantului.

AM-PNDR răspunde însă sesizării consultanţilor astfel: „În capitolul 4, punctul 4.1 – Documentele necesare întocmirii cererii de finanţare din Ghidul Solicitantului sunt detaliate documentele obligatorii necesare care trebuie să fie ataşate la Dosarul Cererii de Finanţare pentru ca acesta să fie eligibil şi să primească punctaj”.

„Cererea de Finanţare cuprinde o enumerare şi nu o detaliere a documentelor; Adeverinţa eliberată de asociaţie însoţită de copia după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă nefiind documente obligatorii, se bifează numai dacă au fost ataşate”, mai răspunde AM-PNDR.

„Cererea de Finanţare este un formular special, care se generează electronic. Introduci nişte date acolo, nu poţi să modifici nimic. Tocmai în acest document important, care reflectă tot conţinutul dosarului, nu treci documentul ăsta, dar în schimb treci de două ori un alt document, respectiv angajamentul solicitantului de a se autoriza ca PFA înainte de semnarea contractului de finanţare?”, spune Mihai Herişanu.

„Având în vedere că după finalizarea evaluării proiectelor, acestea sunt transmise în original Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, faptul că la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Argeş există un dosar care conţine copia după Hotătârea Judecătorească de înfiinţare a asociaţiei, actul constitutiv şi statutul asociaţiei nu justifică punctarea acestui criteriu.

Eventuala reverificare a proiectelor de către instituţiile competente în acest sens se realizează numai în baza documentelor existente în fiecare Dosar al Cererii de Finanţare de la OJPDRP. Fişa de verificare a conformităţii E2.1 este un document care verifică existenţa şi nu analizarea documentelor ataşate la Dosarul Cererii de Finanţare”, mai răspunde AM-PNDR, şi chiar şi „în cazul în care documentele pentru acordarea de punctaj nu sunt ataşate, proiectul nu este declarat neconform.

Analizarea documentelor ataşate pentru acordarea de punctaj se realizează prin intermediul fişei E 3.2 – Fişa de evaluare a criteriilor de selecţie”, iar “Metodologia de aplicat pentru evaluarea criteriilor de selecţie” invocată de AM-PNDR spune că „expertul verifică copia după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă”, făcând referire la Ord. ministrului Agriculturii 28/3l ian. 2011 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului de Selecţie şi al Comisiei de Contestaţii pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR.

Potrivit lui Mihai Herişanu, numai în judeţul Argeş au fost depuse circa 880 dosare-proiect în sesiunea iunie 2011 pentru Măsura 141, iar 770 din solicitanţi sunt în situaţia semnalată de consultanţii din Argeş şi au depus deja, în termen, contestaţii la Notificările primite din partea APDRP după publicarea Raportului de Evaluare.

Preşedintele AFHPVZ Agroargeş mai spune că problema sesizată este similară în circa 10-12 judeţe din ţară, fiind vorba de aproximativ 8.000-10.000 de fermieri din cei cca. 14.000 care au depus cereri de finanţare pe Măsura 141 în sesiunea iunie 2011 care au proiecte conforme şi eligibile, dar au fost depunctaţi, iar o bună parte din ei riscă să piardă finanţarea din cauza punctajelor mici.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →