Sectorul bovine e în derivă crescătorii acuză Ministerul Agriculturii - Revista Ferma
5 minute de citit

Sectorul bovine e în derivă crescătorii acuză Ministerul Agriculturii

taurine ciurea m Sectorul bovine e în derivă crescătorii acuză Ministerul Agriculturii

Crescătorii de bovine vor primi, în sfârşit, şi restul subvenţiei pe cap de animal (CNDP) aferentă anului 2009, sprijin în contul căruia s-au împrumutat la sfârşitul anului trecut de la bănci, după ce guvernanţii le-au promis că subvenţiile vor fi plătite până la sfârşitul lunii februarie a acestui an.

Măsura a venit după ce câteva mii de membri ai Federaţiei Agrostar şi ai altor asociaţii din domeniu au protestat la mijlocul acestei luni în faţa Guvernului, solicitând achitarea integrală a subvenţiilor restante din agricultură pentru anul 2009, diminuarea preţului la motorina utilizată în sectorul agricol, punerea în funcţiune a sistemului naţional de irigaţii, precum şi găsirea de soluţii pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.

În paralel, în faţa Ministerului Agriculturii, Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, strângea semnături pentru demiterea ministrului Mihai Dumitru.

La întâlnirea cu ministrul Agriculturii, ministrul Finanţelor şi secretarul de stat din MADR, Adrian Rădulescu, reprezentanţii protestatarilor au constatat că Ministerul Agriculturii, care susţinea că nu există datorii către sectorul zootehnic, nu făcuse nici un demers referitor la plăţile restante pe cap de animal. Conducerea ministerului a explicat că neplata integrală a restanţelor se datorează plafonului de finanţare pe trimestrele I şi II, care a fost insuficient şi nu a permis departamentului buget-finanţe al instituţiei să emită ordine de plată în contul datoriilor restante către fermieri.

Întâlnirea de la minister s-a încheiat nu numai cu decizia de deblocare a fondurilor pentru plata restanţelor către crescătorii de bovine, ci şi cu o cerere de demisie, ministrul Finanţelor solicitând demisia lui Adrian Rădulescu, pe care îl consideră răspunzător de întreaga situaţie.

În plus, Vlădescu a reproşat Ministerului Agriculturii că face plăţi pentru animale care nu există, iar Rădulescu a promis că va găsi o soluţie să nu mai plătească subvenţii fermelor care nu au animale, chiar dacă încalcă o normă aprobată deja de Comisia Europeană.

 

Ameliorarea taurinelor se duce de râpă

Plata restanţelor nu este singura nemulţumire a crescătorilor de bovine. ”Subvenţia pentru calitatea laptelui a fost pierdută, susţinerea îmbunătăţirii genetice a efectivelor pe care noi am solicitat-o nu va fi acordată, costul materialului seminal este suportat integral de fermieri, COP-ul nu mai este susţinut de stat şi este compromis, procentul de animale cuprins în control la ora actuală fiind undeva la unu la sută.

Toată munca de ameliorare se duce de râpă. Subvenţii nu primim, deşi există aprobarea Comisiei pentru 298 milioane de euro pentru plata CNDP şi în acest an, însă autorităţile se plâng că nu sunt bani, în timp ce sunt menţinute structuri ca OARZ-urile, care doar consumă fonduri degeaba. Dacă s-ar strădui, ar găsi modalităţi să economisească bani cu care să susţină acest sector vital pentru România.

Degeaba ni se reproşează că nu vrem să înţelegem situaţia gravă în care este ţara. Nu suntem noi, fermierii, de vină pentru asta”, ne-a spus Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

 

Fermierii nu renunţă proteste

Reprezentanţii Agrostar au declarat că nu vor renunţa la proteste până când nu îşi văd toţi banii în conturi, iar alte câteva mii de membri ai FCBR din toată ţara se pregătesc să iasă în stradă, la Bucureşti, la începutul lunii iunie, în cazul în care revendicările din lista pe care au trimis-o deja Guvernului şi Comisiilor Agricole din Parlament nu vor fi rezolvate nici după audienţa pe care au solicitat-o ministrului Finanţelor.

“Ministrul Agriculturii a anunţat astăzi (n.r. – 18 mai 2010) că subvenţia pe cap de animal pentru vaca de lapte va fi în acest an de 68 de euro, adică jumătate din ce am primit anul trecut. Vom invita şi reprezentanţi ai Agrostar şi ai AGCTR în comisia care se va întâlni cu ministrul Finanţelor şi sperăm că se vor găsi soluţii şi nu vom fi obligaţi să ieşim în stradă.

Dacă nu se poate altfel, va trebui să lăsăm divergenţele la o parte, să ne unim forţele şi să ne mobilizăm pentru un protest de amploare ce se va desfăşura timp de trei zile la Bucureşti, între 1 şi 10 iunie”, ne-a declarat Mircea Ciurea, după întâlnirea pe care conducerea FCBR a avut-o la Târgu Mureş în 17 şi 18 mai a.c.

Dacă nici protestele legale nu îi vor face pe guvernanţi să găsească soluţii pentru problemele lor, fermierii vor trece la blocarea drumurilor cu utilaje agricole şi animale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →