3 minute de citit

Secetă şi grindină: Iată cum salvaţi producţia de struguri!

Alexandru Stănciulescu, şef de fermă la Vinex Odobeşti, din Comuna Jariştea, judeţul Vrancea, are o experienţă de 45 de ani în viticultură. Acum are în grijă 45 ha de viţă de vie, înnoită prin reconversie pe fonduri europene între 2007 şi 2011.

De ce trebuie să tăiaţi rădăcinile adventive?

„Până acum a fost mai mult secetă, zăpadă nu am avut, din noiembrie anul trecut a plouat doar 26 de litri la începutul lunii mai şi încă vreo 3 litri după câteva zile. Via are rădăcina mai adâncă şi am căutat, prin lucrările pe care le-am făcut, să distrugem rădăcinile adventive, de suprafaţă, care, dacă este secetă, pot să diminueze producţia şi să usuce butucii. Se taie mustăţile rădăcinii cu foarfeca şi atunci butucul este obligat să se ducă cu rădăcina în jos, să caute apă”, spune Alexandru Stănciulescu.

Cum recuperaţi via după grindină?

„Noi avem în apropiere două staţii antigrindină, suntem bine acoperiţi, anul trecut nu am avut probleme din această cauză şi nici anul acesta. Însă dacă viticultorii sunt în zone fără staţii cu rachete antigrindină, tot ce pot să facă este să îşi asigure plantaţia. Plasa antigrindină pe suprafeţe mari nu este o opţiune, pentru că investiţia este foarte mare, plus că încurcă şi lucrările mecanice.

Via se regenerează repede după ce a fost lovită de grindină, dă lăstari din nou. Dacă faci lucrările tehnologice necesare, poţi asigura producţia în anul următor. Se aplică o lucrare de ciupire a lăstarilor copili, prin ruperea cu mâna a vârfurilor lăstarilor noi, care o să pornească din nou şi vor putea asigura producţia pentru anul următor, dar aceasta va fi mai mică. Este foarte important şi să fie aplicat un tratament cu un fungicid pe bază de cupru (sulfat de cupru), care ajută la cicatrizarea rănilor, pentru că în răni se pot localiza boli şi insecte.

Dacă grindina vine chiar înainte de culesul strugurilor, aproape de recoltat, e jale, vezi cum îţi curge mustul pe vie, am prins asemenea situaţii. Nu mai poţi să faci nimic, decât un tratament pe bază de cupru, iar în primăvară trebuie să faci tăierile corespunzătoare pentru a lăsa elemente de rod”, explică şeful fermei Vinex Odobeşti.

 grindina salvati via_b

ŞARBA DE ODOBEŞTI

Crama Şarba, deţinută de Vinex Odobeşti, produce anual, din producţie proprie şi din achiziţii de struguri, în jur de 1,5 milioane litri de vin, care este vândut îmbuteliat, doar în ţară. Alexandru Stănciulescu se mândreşte că peste 7 ha din via de care se ocupă sunt plantate cu soiul Şarba, un soi românesc de struguri albi obţinut şi omologat de Staţiunea Viticolă Odobeşti în 1972, un soi semiaromat şi foarte productiv, ce poate da până la 18.000-20.000 kg de struguri la hectar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →