SECETĂ şi ARŞIŢĂ?! Iată cum va fi VREMEA în IULIE 2017! - Revista Ferma
3 minute de citit

SECETĂ şi ARŞIŢĂ?! Iată cum va fi VREMEA în IULIE 2017!

Se întrevăd cantităţi de apă deficitare, la nivelul întregii ţări. În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe areale extinse din sud-estul, vestul, local în sudul şi estul ţării, conţinutul de apă din sol va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30…32°C) se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor la prăşitoare în orele de amiază, în special în sudul, estul, sud-estul şi vestul ţării. Totodată, pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, local ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale. De asemenea, în zonele cu deficite de umiditate în sol, evoluţia fenologică la speciile de prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare).

La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină, extinzându-se suprafeţeele agricole în curs de recoltare.
Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de porumb va înregistra apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea, precum şi maturitatea în lapte îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum la formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vara.
La pomii fructiferi se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea şi maturarea boabelor.
Condiţiile meteorologice menţionate vor permite desfăşurarea în condiţii bune a lucrărilor agricole de sezon, îndeosebi în zilele fără precipitaţii.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă si fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie, respectiv combaterea bolilor şi dăunătorilor, ferilizări, erbicidări, praşile manuale.
Sursa: ANM

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →