Cu Väderstad la semănat, timpul de lucru s-a scurtat
La această dată, Dumitru Ene, fermier din Slobozia Conachi, se mândreşte cu noua lui achiziţie: semănătoarea Väderstad Tempo pe 16 rânduri. „E bucuria mea, ajung să semăn cu ea lejer 150 ha la zi. Aşa că la 900 ha îmi trebuie o săptămână să închei însămânţatul culturilor prăşitoare. E mai lată, merge cu viteză sporită şi face lucrare de calitate. Deci, am scurtat la mai puţin de jumătate campania de primăvară”, susţine fermierul gălăţean. Frontul de lucru este deschis de două combinatoare care finisează patul germinativ. Timpul este favorabil lucrului de calitate, terenul se operează suficient de bine.
foto: canva.com
Seceta reclamă irigarea culturilor! ANIF… tace!
Problema care îl frământă pe fermier este legată de precipitaţii. „Din noiembrie şi până acum au căzut doar 86 de litri/mp; solul are mare nevoie de apă şi constat că filiala ANIF Galaţi nu are de gând să pornească staţiile şi să umple canalele. Am făcut solicitare pentru apă din februarie şi nu am primit încă niciun răspuns”, se amărăşte fermierul.
Culturile de toamnă arată bine. Rapiţa a fost semănată de timpuriu şi având condiţii optime de răsărire, s-a dezvoltat cam tare, de circa 20 cm, cu un foliaj bogat (8-10 frunze). Cultura a fost afectată de ultimul îngheţ, dar şi-a revenit pe parcurs. I-a aplicat primul tratament împotriva gărgăriţei tulpinilor de rapiţă.
Folosesc sămânţă hibridă de porumb. Organizez un câmp de testare cu genetică de la o campanie mai nouă pe piaţă. Încerc şi alte variante, pentru că, din păcate, preţul seminţei hibride a crescut de la an la an. Acum sacul cu 80 mii de boabe costă, la preţ de listă, 1.000 lei!
DUMITRU ENE
Fermier din jud. Galaţi
un articol de
MARIAN MUŞAT