Planul Naţional Strategic pentru irigaţii s-a gălbejit şi veştejit înainte de a se naşte, iar hidropolitica guvernamentală a fost mai mult… apă de ploaie! În loc să investească în irigaţii, statul a preferat să aloce miliardele de lei de la buget pentru despăgubiri! Cei 1,08 miliarde de lei pentru culturile de toamnă calamitate echivalează cu aproape de 5 ori bugetul din acest an pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii.
Un fermier îmi spunea că un caz de forţă majoră mai clar decât seceta de anul acesta nu ar fi decât un război sau o catastrofă climatică!
România cu un ochi plânge, cu celălalt aproape că zâmbeşte! S-a bipolarizat! În regiunile estice şi sud-estice (Dobrogea, sudul Moldovei, Câmpia Bărăganului) a fost pârjolul de pe lume! O dramă consumată în mai multe acte! Sunt fermieri care au pierdut totul: şi culturile de toamnă, şi pe cele de primăvară. Investiţii de peste 3.000 lei/ha irosite! Pământul a copt la propriu, arşiţa şi temperaturile de 70°C au ars pur şi simplu rădăcinile plantelor. Ca nişte eretice, culturile au ars pe vetre de rug! Mai bine de o treime din suprafaţa agricolă a ţării a fost distrusă, din care mai mult de jumătate de milion de hectare numai în judeţul Constanţa.
În schimb, o stare aproape de normal s-a instalat în interiorul arcului carpatin şi în nord-vestul ţării (Moldova de Nord şi în Câmpia de Vest). A plouat suficient cât să se poată recolta o medie de 4-5 tone de porumb la hectar! Ceva mai bine a fost în Oltenia, şi ea în curs de deşertificare: până la 8 tone/ha de porumb.
În comparaţie cu anul trecut, producţia-i mult diminuată, dar preţurile nu diferă cu mult, excepţie făcând floarea-soarelui, care e mai bine cotată. Șocurile termice de înaltă amplitudine şi lipsa de umiditate au pus la grea încercare plantele de cultură. Floarea a început să se usuce de la calatidiu în jos, când în mod normal uscăciunea urcă de jos în sus. De aceea, recoltele au fost extrem de mici. Uimirea a fost tot atât de mare la porumb: hibrizii insuficient adaptaţi la condiţiile pedoclimatice ale României au rămas cu ştiuleţii chirciţi şi cu boabele stoarse.
Fără irigaţii, practic, culturile din acest an au pierdut lupta cu seceta! Iar prognozele meteo rămân la fel de… îndoliate: temperaturi în creştere şi zero precipitaţii. Pământu-i cimentat, nu se poate pregăti pentru însămânţat. În lipsa ploilor şi a banilor, unii fermieri vor să renunţe la semănături. Aşteaptă despăgubirile promise de Guvern ca pe o pronie divină, pentru a reporni motoarele unei agriculturi gripate de secetă! Fără ajutor, mulţi agricultori se vor resemna, abandonând lupta… Mai ieftin e un lacăt pe poartă decât o activitate în pagubă!
MARIAN MUŞAT
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: musat.ferma@gmail.com