Problemele devin serioase! Rezerva de umiditate din sol înregistrează limite scăzute, mai cu seamă în Moldova, Dobrogea şi în judeţele din Bărăgan, grânarul ţării. Cerealele păioase şi rapiţa au început să se usuce, iar pământul s-a crăpat de atâta uscăciune.
Plantele au atins pragul coeficientului de ofilire, fără posibilitatea de a-și mai reveni, oricâtă apă ar primi de acum încolo. În multe ferme din sud au fost întoarse culturile de grâu, orz şi rapiţă. Cultivatorii se aşteaptă la recolte mici care nu vor acoperi costurile.
În Ialomiţa din peste 100.000 ha de păioase, circa 80% sunt afectate de secetă.
În Brăila, 20.000 ha cu grâu, rapiţă şi orz au fost distruse între 70% şi 100%, din care 3.000 ha de grâu şi orz în Insula Mare a Brăilei, unde au s-au înregistrat temperaturi de minus 10 grade C.
Dezastru şi în agricultura buzoiană; semănăturile s-au uscat, mai jos de rădăcina plantelor e uscăciune, în timp ce vântul suflă cu putere stârnind furtuni de praf, ca-n deşert!
În Galaţi, unde nu a mai plouat de şase luni, cultivatorii care au acces la apă udă mai ceva ca în luna iulie. Disperarea e cu atât mai mare cu cât şansele de salvare a cerealelor păioase sunt minime.
Agricultorii sunt îngrijoraţi că nu pot asigura furajele pentru animale, iar pe păşuni nu mai creşte iarba.
De asemenea, culturile prăşitoare de primăvară se seamănă în uscătură, iar şansele ca sămânţa să germineze şi să răsară sunt reduse.
Pe acest fond, organizaţiile fermierilor cer intervenţia Guvernului în soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă sectorul vegetal, solicitând declararea stării de calamitate naturală.
• STARE DE URGENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ!
Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită în mod repetat autorităţilor române sprijin pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă fermierii din sectorul vegetal în această perioadă.
5 măsuri de care depinde securitatea alimentară:
1. Seceta extremă care afectează culturile agricole;
2. Necesitatea de a reînsămânţa suprafeţe mari cu culturi de primăvară;
3. Mistreţii care distrug culturile şi sunt vectori de propagare ai PPA;
4. Lipsa lichidităţilor şi perspectiva de a nu putea acoperi datoriile către furnizori şi de a relua ciclul de producţie;
5. Derogări de la interdicţia de circulaţie în zonele aflate în carantină, pentru fermierii care necesită deplasare pentru desfăşurarea activităţilor agricole.
• ESTE SECETĂ CRUNTĂ!
”Aproape că semănăm într-un strat de praf”, spune Georgeta Dicu, director cercetare – promovare la Expert Agribusiness Fundulea.
Întreaga discuţie video cu cercetătorul Georgeta Dicu despre porumbul românesc, despre ameliorare în vreme de Covid-19, despre provocările unei campanii de primăvară cu vreme de… iarnă sau despre produsul românesc, o puteți urmări scanând codul QR.
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)