Seceta a lăsat urme adânci în agricultură! - Revista Ferma
5 minute de citit

Seceta a lăsat urme adânci în agricultură!

Plantele pălesc de sete sub ochii fermierilor. În multe regiuni agricole, grâul şi-a pierdut… fraţii în lupta cu seceta!

 

ALBA: Întoarcem culturile?

Inginerul Nicolae Nemeş a terminat semănatul prăşitoarelor: 200 ha cu porumb, 130 ha de floare, 30 de sfeclă de zahăr şi 7 hectare de cartof. Plantele au început să străpungă solul, dar au nevoie de apă. În funcţie de vreme, se vor face şi lucrările de întreţinere a culturilor. „Grâului au început să-i moară fraţii, a rămas numai tija principală, frunzele s-au îngălbenit din cauza secetei. Într-un an au căzut 172 litri de apă pe mp. E vai şi amar!”, susţine cultivatorul.

Fermierul are semănate 250 ha de grâu şi 25 cu orz de sămânţă, amplasate pe soluri grele. „Dacă nu plouă, avem toate… neşansele să întoarcem culturile! Ar trebui să intervin cu tratamentul al doilea şi cu o fertilizare foliară pe bază de azot, dar nu-ţi vine să dai pe timp de secetă! Mai aştept să văd ce se întâmplă”, explică Nemeş.

 

BOTOŞANI: Zile cu brumă de… apă!

În nordul Moldovei, Tiberiu Nichiteanu se pregăteşte pentru al doilea tratament la rapiţă (fungicid şi insecticid). Are 150 ha, lanurile sunt bine, înflorite. Cultura este un pic întârziată pentru că pe malul Prutului este mai rece, au fost zile cu brumă.

Grâul ocupă 450 ha şi ar avea nevoie de ceva apă. A fost tratat şi hrănit în luna martie; la fenofaza de burduf va urma tratamentul 3. Va spori atenţia asupra unei sole de 50 ha cu plante ceva mai slăbuţe.

Culturile prăşitoare (280 ha de floare şi 320 ha cu porumb) au fost semănate devreme. În februarie s-a lucrat bine la pregătirea terenului cu un disc cu grape, urmat înainte de semănat de un combinator, pentru a menţine bruma de apă în sol.

 

IAŞI „Nădejdea ploii e la Dumnezeu!”

„La noi, situaţia este destul de complicată; facem tratamente acolo unde mai există speranţă că rezistă culturile. Dacă nu plouă, intrăm pe avarie!”, explică fermierul Emil Bălteanu. Rezerva de apă în sol a coborât spre 10% faţă de necesar, semănăturile de toamnă sunt afectate de secetă, cele de primăvară abia răsar!

„Avem atac de Tanymecus, pregătim combaterea. E necaz cu seceta şi la sfecla de zahăr… Majoritatea cultivatorilor se plâng că au culturile calamitate până la 90%. Facem documente pentru a sesiza comisiile de constatare a pierderilor”, susţine Bălteanu.

 Seceta a lăsat urme adânci în agricultură!_b

GALAŢI: Uscăciune mare pe tarlale

În judeţul cu Dunăre, Prut şi Siret, se manifestă o secetă pedologică extremă. Iarnă fără precipitaţii (în 120 de zile doar 10,5 l/mp!), regim termic pozitiv, ecart foarte mare dintre temperaturile nocturne şi diurne, vânturi puternice cu episoade sahariene, toate acestea cumulate au condus la dezastru pe suprafeţele neamenajate la irigat. „S-a uscat grâul, s-a uscat orzul, s-au uscat păşunile, se usucă lucerna; nu este rezervă de apă pentru a răsări culturile înfiinţate în primăvară”, a silabisit Maricel Floricel Dima, directorul DAJ Galaţi.

 

PRAHOVA: “Nu am pomenit grâu uscat în primăvară!”

Lanurile de grâu sunt compromise! La nivelul producţiei, garantat că nu vor depăşi 3 t/ha. „Fără ploaie, grâul se va usca. Am 450 ha. Cresc buruienile şi nu-l putem erbicida, e stresat şi dacă îi mai dăm un tratament, îl terminăm de tot. Nu putem erbicida nici porumbul, că nu ştim dacă se mai merită!”, explică fermierul Adrian Mocanu.

Cultivatorul are semănate 700 ha cu floare şi porumb. „În sudul judeţului a început să se întoarcă grâul, e uscat definitiv. Am 35 de ani de agricultură și nu am pomenit să se usuce grâul în primăvară! Unii fermieri îşi fac datoria şi reînsămânţează cu porumb, dar e ca la ruletă, mizează pe negru, în lipsa apei!”, declară prahoveanul, îngrijorat de viermii-sârmă care şi-au făcut apariţia în câmp.

OLT: Record la semănat!

La SCDA Caracal se munceşte… ştiinţific! „Am semănat 947 ha cu plante prăşitoare în aproximativ două săptămâni, ceea ce este un record pentru staţiune. După ce am retras semănătorile, a căzut o ploaie de peste 10 l/mp, care a asigurat răsărirea uniformă”ne-a declarat Marius Cătălin Bran, directorul unităţii.

În rest, lucrările sunt în grafic; fertilizarea este încheiată, ca şi erbicidarea în preemergenţă. Urmează al doilea tratament fitosanitar la păioase (fugicid combinat cu insecticid). Culturile nu au suferit de secetă.

SCDA Caracal are 800 ha de grâu pentru sămânţă şi va produce peste 4.000 tone din soiurile româneşti Glosa, Otilia şi Izvor.

 GRÂUL USCAT, BUN DE ÎNSILOZAT

Catastrofă şi în ferma cunoscutului crescător de bovine de lapte Nicușor Șerban, administratorul Agroserv Măriuța din comuna ialomiţeană Drăgoești și președinte al Asociației Clubul Fermierilor România.

Seceta i-a afectat activitatea în câmp şi în sectorul zootehnic.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →