Seamănă culturi verzi! Ai numai de câştigat - Revista Ferma
3 minute de citit

Seamănă culturi verzi! Ai numai de câştigat

Culturile verzi se înfiinţează după speciile recoltate în vară, până la 1 octombrie. Este obligatoriu să fie menţinute cel puţin 8 săptămâni de la răsărire. Se desfiinţează până la 31 martie, fie putrezesc peste iarnă, fie prin erbicidare.

 

12 avantaje de necontestat

 

 1. Înmagazinează şi păstrează apa în sol. Covorul vegetal face ca întreaga cantitate de apă provenită din precipitaţii să se infiltreze în sol şi să nu se evapore. Iarna menţin zăpada pe teren: din fiecare 10 cm strat de zăpadă se obţin 300 mc de apă/ha.
 2. Valorifică elementele nutritive de la cultura principală, inclusiv nitraţii formaţi vara, evitând levigarea acestora. Toţi nutrienţii se întorc în sol odată cu materia organică.
 3. Reduce îmburuienarea. Seminţele de buruieni din stratul superficial al solului germinează odată cu culturile verzi şi, acestea având densitate mare, le înnăbuşă.
 4. Scade rezerva de agenţi fitopatogeni şi de dăunători datorită lucrării solului şi însămânţării din vară. În acest fel se reduce şi necesarul de pesticide.
 5. Valorifică eficient energia solară. În majoritatea zonelor agricole, în perioade de vegetaţie se acumulează peste 4000oC. Culturile recoltate în vară consumă cam jumătate din această energie şi restul se pierde. Prin culturile verzi, o valorificăm în totalitate.
 6. Menţine biodiversitatea prin cultivarea a două specii de plante diferite care, de regulă nu se regăsesc în culturile principale: măzăriche, facelia, latir, lupin, bob, camelina, etc. Acestea favorizează înmulţirea polenizatorilor, a prădătorilor, a râmelor, etc.
 7. Ameliorează structura solului. Prezenţa covorului vegetal face ca picăturile de ploaie să nu lovească direct agregatele structurale ale solului, astfel le protejează şi nu se formează crustă. Totodată, materia organică din culturile verzi, prin descompunere, formează humus care este un liant de formare a agregatelor structurale.
 8. Afânează straturile compactate ale solului. Folosirea culturilor verzi cu rădăcini pivotante adânci asigură o bună afânare a solului, leguminoasele fiind socotite un bun scarificator natural. Totodată, rădăcinile realizează solubilizarea substanţelor greu solubile din sol şi le pun la dispoziţia plantelor.
 9. Menţin în sol o temperatură mai mică cu 2-4 grade C pe timpul arşiţei verii.
 10. Culturi alternative: în perioadele de secetă se pot folosi ca plantele furajere, medicinale, melifere, etc.
 11. Scad necesarul de îngrăşăminte chimice, deoarece îmbogăţesc solul în azot iar masa vegetală, prin descopunere, formează humus.
 12. Sunt bune premergătoare deoarece lasă terenul bogat în materie organică, în humus şi în azot, precum şi bine afânat în adâncime.

 culturi verzi CANVA_b

DOUĂ VARIANTE DE CULTIVARE

Pregătirea terenului şi semănatul culturilor verzi se realizează printr-o singură trecere, cu un utilaj special. Se folosesc câte două culturi în funcţie de zonă şi de starea terenului.

 1. Dacă terenul este compactat se folosesc plante cu sistemul radicular pivotant (scarificator natural).
 2. Dacă se urmăreşte îmbogăţirea solului în azot, se folosesc plante leguminoase precum muştar + rapiţă, secară + rapiţă, secară + mazăriche, etc. Ridichea – cea mai bună cultură pentru înverzire. Click AICI şi află care sunt cele trei avantaje de necontestat!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →