Se conturează reforma PAC - Revista Ferma
4 minute de citit

Se conturează reforma PAC

dacian ciolos2 m Se conturează reforma PAC

După luni de consultări şi dezbateri, Comisia Europeană a stabilit liniile principale ale viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), mizând pe reechilibrarea subvenţiilor în favoarea micilor fermieri din statele Europei de Est.

În documentul publicat recent, autorităţile de la Bruxelles au în vedere trei opţiuni pentru reformarea PAC începând cu 2014. Una dintre ele urmăreşte eliminarea anumitor discrepanţe care există în prezent între statele membre, în ceea ce priveşte distribuirea plăţilor directe către fermieri. Cea de a doua opţiune prevede o reformă radicală, care ar presupune eliminarea subvenţiilor acordate agricultorilor şi abandonarea majorităţii măsurilor de intervenţie pe piaţă.

În fine, cea de a treia, o soluţie intermediară, între primele două variante, prevede punerea la punct a unui regim de subvenţii mai echilibrat, mai concentrat şi mai durabil. Potrivit specialiştilor, această ultimă opţiune ar putea grupa interesele statelor cu o agricultură puternic dezvoltată, în condiţiile în care Franţa, Germania şi Italia au respins din start varianta unei reforme radicale a PAC, idee susţinută până acum doar de Marea Britanie şi Olanda.

 

Plafonarea ajutoarelor

Partizanul reechilibrării subvenţiilor între statele membre şi între agricultori, Dacian Cioloş susţine că Politica Agricolă Comună trebuie să aibă capacitatea de a evolua pe termen mediu pentru a-şi păstra legitimitatea în ochii europenilor.

În acest sens, comisarul român pledează pentru o modificare a criteriilor de atribuire a ajutoarelor directe, propunând o plafonare a ajutoarelor în funcţie de mărimea exploataţiilor agricole. O astfel de măsură a mai fost propusă odată în 2008, dar până la urmă a fost respinsă la presiunile unor guverne care doreau să apere interesele marilor exploataţii.

„Statele membre şi Parlamentul European vor trebui să-şi asume responsabilitatea politică dacă vor mai respinge odată această propunere, însă atunci când unele exploataţii beneficiază de sute de milioane de euro în numite state, este greu de explicat în afara lumii agricole de ce plătim atât de mult pentru a susţine veniturile câtorva agricultori”, a subliniat Cioloş.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală urmează să-şi elaboreze propunerile legislative până în luna iulie 2011.

 

ŞTIRI

Dezechilibru
În prezent, agricultorii europeni beneficiază, în medie, de o subvenţie de 271 euro pe hectar. Însă, sistemul actual de repartizare a subvenţiilor, bazat pe criteriul de producţie istorică, provoacă variaţii în rândul statelor membre.

Astfel, în timp ce agricultorii din Belgia şi Olanda beneficiază, în medie, de o subvenţie de 460 euro per hectar, în Letonia subvenţia medie coboară până la 95 de euro pe hectar. În Franţa, principalul beneficiar al PAC, subvenţia medie este de 300 de euro per hectar.

Păreri împărţite
Agricultorii germani consideră că propunerile de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) merg „în direcţia cea bună”, dar Ministerul Agriculturii s-a distanţat de mai multe aspecte ale proiectului. Secretarul de stat pentru agricultură Robert Kloos a criticat faptul că se doreşte ca atribuirea subvenţiilor să depindă de criterii ecologice, precum şi plafonarea ajutoarelor acordate marilor exploatări agricole.

În estul Germaniei există numeroase exploatări mari, moştenire de la cooperativele fostei RDG. (AGERPRES)

Riscuri

Dacian Cioloş a explicat că, în cazul în care nu se ajunge la un acord asupra bugetului UE pe 2011 în următoarele luni, atunci statele membre ce efectuează plăţi directe către agricultori – plăţi care de obicei sunt avansate în perioada ianuarie-martie – în cadrul Politicii Agricole Comune riscă să înregistreze o întârziere a rambursării fondurilor respective de la bugetul UE. (AGERPRES)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →