Se cere revizuirea normelor privind importul de CARNE DE VITĂ - Revista Ferma
3 minute de citit

Se cere revizuirea normelor privind importul de CARNE DE VITĂ

Odată cu pierderea canalelor de servicii alimentare şi de catering, carnea de vită şi de mânzat nu şi-a mai găsit locul pe pieţele de consum tradiţionale, din cauza scăderii accentuate a cererii, în special în ceea ce priveşte piesele de valoare dintr-o carcasă. Aceasta a dus inevitabil la o creştere a costurilor şi deteriorarea preţurilor, au avertizat reprezentanţii fermierilor şi structurilor cooperatiste din Uniunea Europeană.

Carne_b„Sectorul cărnii de vită şi mânzat se confruntă în prezent cu circumstanţe excepţionale ca urmare a izbucnirii Covid-19. Carnea de calitate superioară reprezintă 30% din valoarea totală a carcasei, în special la acele carcase provenite din efectivele specializate din UE. Dar în ciuda acestor dificultăţi extreme, importuri ieftine vin încă pe filiera Mercosur. Solicităm, prin urmare, Comisiei Europene să decidă imediat în direcţia gestionării mai precise a cotelor tarifare. Mai mult decât atât, trebuie examinată activarea măsurilor de piaţă, inclusiv ajutorul de stocare privată pentru piesele tranşate de mare valoare, precum şi măsuri excepţionale permise în conformitate cu regulamentul OCP [Organizarea comună a pieţelor]„, susţine Jean-Pierre Fleury, preşedintele Grupului de lucru privind carnea de vită şi mânzat din cadrul Copa-Cogeca.

Scădere dramatică a consumului de carne de oaie şi capră!

În ceea ce priveşte sectorul de creştere a ovinelor şi caprinelor din UE, Copa-Cogeca a menţionat că din cauza pandemiei de coronavirus în prezent există o tendinţă de scădere a preţurilor, într-un moment în care, de obicei, ar trebui să existe o creştere.

Michele Boudoin, preşedintele grupului de lucru pentru Copa-Cogeca, a prezentat situaţia dificilă, afirmând că „perioada Paştelui se apropie şi vedem un impact sever asupra consumului de carne de oaie şi capră dar şi lapte, ca urmare a închiderii sectorului hotelier şi de catering din cauza Covid-19. Natura sezonieră a acestei producţii înseamnă că ea nu poate fi amânată pentru o altă perioadă a anului. În acelaşi timp, produsele importate vin pe piaţa UE în singura perioadă a anului când piaţa poate genera venituri pentru producătorii de ovine şi caprine„.

Prin urmare, Copa-Cogeca solicită măsuri imediate pentru a atenua dificultăţile din acest sector. „Solicităm Comisiei Europene să analizeze sistemul de gestionare a cotelor tarifare comunitare, să examineze activarea depozitării private pentru carnea de ovine şi caprine, să ia în considerare activarea unor măsuri excepţionale pentru a acoperi costurile păstrării animalelor la fermă şi să pună în aplicare o schemă de depozitare privată pentru brânza de ovine şi caprine, caş şi lapte praf”, se specifică în comunicatul Copa-Cogeca.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →