Se caută ALTERNATIVE LA PESTICIDE! - Revista Ferma
3 minute de citit

Se caută ALTERNATIVE LA PESTICIDE!

Pentru a face faţă unei provocări de o asemenea amploare, declaraţia comună de intenţie, intitulată „Spre o agricultură chimică fără pesticide”, îşi propune să regândească modul în care se desfăşoară cercetarea şi să dezvolte noi strategii comune de cercetare şi experimentare, nu doar la nivel naţional, ci pe o scară geografică largă, care să cuprindă întregul continent.

aplicare-pesticide_bAceastă declaraţie a fost semnată la 23 februarie de un număr de 24 de organizaţii de cercetare din 16 ţări europene, România fiind reprezentată de către Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. Acest efort fără precedent a adus comunitatea europeană de cercetare în jurul acestei viziuni ambiţioase a unei agriculturi fără pesticide chimice. Practic, se poate vorbi despre instituirea unei alianţe europene de cercetare, ce vizează elaborarea unei foi de parcurs ştiinţifice care va fi în curând prezentată Comisiei Europene, ca o contribuţie la aşa-numitul Acord Verde European.

Timp de aproape 18 luni, a avut loc un dialog între comunitatea de cercetători europeni şi părţile interesate, cu scopul de a stabili o strategie comună de abordare a acestei teme sensibile pentru fermieri, dar care a devenit una de interes major pentru societate în general. Această strategie are în vedere acordul european pentru o tranziţie ecologică durabilă, care a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2019. Măsurile anunţate implică mai multe sectoare – agricultură, alimentaţie şi mediu – cu scopul de a dezvolta o agricultură durabilă şi de a produce alimente sănătoase, menţinând în acelaşi timp sisteme agroalimentare productive şi solide din punct de vedere economic.

Prin intermediul reţelei lor, cele 24 de organizaţii semnatare au elaborat deja mai multe căi de cercetare comune, precum stabilirea unei utilizări mai bune a principiilor agroecologice pentru dezvoltarea sistemelor de producţie rezistente la boli, exploatarea potenţialului mare de selecţie a plantelor, dezvoltarea utilizării de noi tehnologii şi echipamente agricole. Se urmăreşte astfel crearea unui sistem ştiinţific deschis, în care cercetătorii colaborează strâns cu lumea agriculturii pentru a implementa schimbări, împărtăşind în acelaşi timp munca şi rezultatele sale la o scară mai mare.

Cele 24 de entităţi cu activitate în cercetarea aplicată au decis să acţioneze împreună pentru a găsi alternative la utilizarea pesticidelor chimice în Europa şi pentru a sprijini politicile publice naţionale şi europene.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →