Scrie-ne opinia ta pe portalul www.agroinfo.ro! - Revista Ferma
6 minute de citit

Scrie-ne opinia ta pe portalul www.agroinfo.ro!

logo ferma media grup m Scrie-ne opinia ta pe portalul www.agroinfo.ro!

Pe platforma de discuții special creată pentru cititorii noștri pe portatul www.agroinfo.ro, agricultorii ne scriu părerile și întâmplările lor cu și despre: încasarea plăților SAPS, accesarea fondurilor europene, arendarea terenului agricol, legile agriculturii, plățile pe agromediu, plățile CNDP la animale și multe altele.

 

Birocrația frânează absorbția fondurilor UE

Una dintre cele mai dezbătute teme pe portalul nostru a fost Accesarea fondurilor europene – o poveste la fel de veche și de complicată precum sistemul birocratic românesc, principala piedică în accesul agricultorilor la banii europeni.

Iată ce ne-au scris fermierii care au încercat să acceseze fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). „În anul 2009, fiind student în anul al treilea, am făcut proiect pe Măsura 141, am obținut finanțare, am fost nevoit să-mi fac PFA și Casa de Pensii m-a obligat să-mi fac asigurare de sănătate, cu toate că, fiind student, aveam această facilitate. Am plătit contribuția socială în funcție de venitul declarat până la 1 ianuarie 2011.

Până aici toate bune și frumoase, dar a dat domnul Boc o HG prin care a stabilit că venitul minim în agricultură este de 800 ron lunar. La fisc plăteam 16%, la pensii – 31,3 %, adunat cu benzina consumată pentru drumuri, statul român îmi lua peste jumătate din venit.

Dar profitul meu? {i când mă gândesc că am făcut un proiect unic în România, reușind să adun 100 găini ouătoare, 5 familii de albine, 30 oi și 4,2 ha teren agricol… A fost greu, fiind în prima sesiune de depunere a proiectelor pe măsura 141, nu mai vorbesc de birocrație, acte, drumuri…”, ne scrie Filip Micu din Călărași.

“Am reușit să accesez măsura 112 la a doua încercare. Am cheltuit foarte mulți bani, iar în 2012 a dat și seceta peste noi. Au fost foarte multe piedici în accesarea acestor fonduri, iar de birocrație nici nu mai vorbesc. Am reușit să-mi achiziționez un tractor performant, pentru plata căruia am mai împrumutat încă 12.500 euro.

(…) Am primit o propunere să accesez și măsura 121, dar nu mai am curaj. (…) În concluzie, aceste fonduri ar fi binevenite dacă birocrația ar fi redusă cel puțin la jumătate, iar condițiile de accesare ar fi mult mai lejere”, ne scrie Cătălin.

Tot despre dificila cale de absorbție a fondurilor europene vorbește și președintele Asociației Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj (AFCBC), Călin Fărgaciu. “În 07.01.2013 s-a împlinit un an de la depunerea dosarelor pe Măsura 112. Fermierii cu dosare declarate eligibile încă așteaptă semnarea contractelor cu APDRP. Între timp, în iunie a fost deschisă o nouă sesiune de depunere.

Întreb: oare reprezintă o normalitate faptul că au trecut 365 de zile și fermierii nici măcar nu au semnat contractele? În agricultură, fiecare zi e importantă. După un an de criză (seceta), de credite bancare angajate pentru a acumula numărul de UDE și a îndeplini condițiile de eligibilitate, fermierii trebuie să mai aștepte? În acest fel sunt atrase fondurile europene, singura sursă clară de intrare a fondurilor în Romania?”, ne scrie Călin Fărgaciu.

 

Alba – neagra cu… plățile PNDC

Unul dintre cele mai accesate subiecte de pe site-ul agroinfo.ro se referă la plata ajutoarelor naționale directe complementare. Fermierii ne-au trimis o mulțime de întrebări cu privire la stadiul efectuării plăților PNDC1.

„Stimată Redacție, e foarte bun comunicatul trimis de APIA Centrală, potrivit căruia, în săptămâna 14-20 ianuarie se vor face plăți, dar nu corespunde realității! Suntem în 27 ianuarie și în conturile fermierilor nu au intrat banii. Mă refer la tranșa a doua a subvenției pe suprafață (PNDC1 – n.r.). Ce putem crede noi fermierii? De ce nu vine APIA cu un comunicat de presă corect ca să informeze fermierii?”, scrie Viorel.

Unii agricultori sunt nemulțumiți și de modalitatea de distribuire a banilor. “Domnul ministru spune că la APIA sunt înregistrați 1,08 milioane de fermieri și că doar 40.000 plătesc impozit. Eu l-aș întreba ce sumă de bani primesc cei 40.000 și ce sumă primesc cei 1,04 milioane de fermieri persoane fizice? Vă spun eu, domnilor: cei 40.000 primesc aproape 70% din totalul banilor și restul se împarte la cei 1,04 milioane de fermieri. De asta unora le convine să plătească impozit și altora nu”, ne scrie Emil Tănase.

 

Noua impozitare atrage multe semne de întrebare

Recent apărut și intens discutat este subiectul legat de Noul sistem de impozitare a veniturilor din agricultură. Majoritatea fermierilor se declară nemulțumiți de noua lege ce a intrat în vigoare la 1 februarie a.c.. Ei susțin că aceasta este haotică și că va reduce considerabil numărul fermelor familiale.

“De exemplu, de unde se va lua numărul efectiv de bovine: după situația fizică pe care o are fiecare persoană în fermă, de la APIA sau de la Registrul Agricol? La APIA sunt înregistrați fermieri care nu mai au nici un animal; plătesc impozit pentru ceva ce nu mai dețin?”, întreabă George Vasile.

“În ceea ce privește pomii și viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafață mai mare de 1,5 ha, respectiv 0,5 ha, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei și 1.385 lei pe unitatea de suprafață. Dacă se poate, aș vrea să mă lămuriți pentru ce fel de pomi și vii s-au calculat aceste norme de venit. Nu cred că poate obține cineva un asemenea venit la o livadă tradițională utilizată extensiv (circa 160 pomi/ha)”, ne scrie Sergiu.

 

SCRIE-NE POVESTEA TA!

Ai reușit să obții recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deții o fermă profitabilă sau ești abia la început de drum? Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvențiilor, soluții de finanțare, costuri și beneficii?
Intră pe www.agroinfo.ro la secțiunea “Vocea fermierului” și scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →