Şchiopăturile şi fertilitatea - Revista Ferma
3 minute de citit

Şchiopăturile şi fertilitatea

kraiburg foto m Şchiopăturile şi fertilitatea

Noi suntem activi în Europa, SUA şi în multe alte ţări din lumea întreagă. Astfel, colectăm informaţii din experienţa practică şi vi le transmitem d-voastră. Ne-am bucura dacă sfaturile noastre v-ar fi de folos. Vă rugăm să ne transmiteţi şi părerea d-voastră. Învăţăm continuu!

Vă mulţumim! Cu respect, echipa Kraiburg Cercetare şi Dezvoltare

Schiopăturile au efecte negative serioase asupra fertilităţii vacilor de lapte.

 

Manifestarea căldurilor

Saltul pe o altă vacă este un indicator important pentru determinarea momentului optim al însămânţării. Vacile cu ongloane sănătoase manifestă acest comportament mult mai frecvent pe pardoselile de cauciuc, deoarece se pot deplasa în condiţii de siguranţă şi fără dureri.

Grafic călduri vacă

Perioada dintre parturiţie şi însămânţarea fecundă (service periodul). Intervalul dintre fătări
Animalele cu afecţiuni podale au avut intervalul dintre fătari vizibil mai lung, cu 17-45 zile, conform testelor efectuate de Strues&Malkov-Nerger (2008).

Acest lucru confirmă rezultatele obţinute de Kremer s.a. (2007), şi anume că vacile care s-au deplasat pe grătare din beton pardosite cu Kura S au avut perioada dintre fătare şi însămânţarea fecundă cu 39 de zile mai scurtă. Acest lucru înseamnă o economie de aproximativ două reveniri în călduri!

Grafic SP vacă

 

Tulburările de fecunditate

Vacile şchioape:

• consumă până la 16% mai puţină hrană (S.U.), astfel încât ajung uşor la un echilibru energetic negativ. Ca urmare, creşte riscul apariţiei problemelor metabolice, iar rata gestaţiei se înrăutăţeşte;
• din cauza tulburărilor de origine ovariană, riscul întârzierii estrului este de 3,5 ori mai mare (Garbarino s.a., 2009);
• au un risc pentru chisturi ovariene crescut cu 125%, rata gestaţiei scăzând cu 8% (Melendez, 2002; Wittkowski, 2007).

 

Avorturi

În întreaga lume există imense pierderi economice, de 10-15%, care decurg din avorturi cauzate de afecţiunile podale! Pododermatitele infecţioase nu conduc, conform noilor studii, la avorturi premature, însă pododermatitele mecano-traumatice, cu siguranţă că da.

S-a demonstrat că pardoselile moi de mişcare reduc incidenţa afecţiunilor podale mecano-traumatice ale vacilor cu până la 80% (Cramer s.a. 2009).

 

CONEXIUNE

Sănătatea ongloanelor – consumul de furaj

• vacile au vizitat frontul de furajare cu 34% mai des, după acoperirea cu pardoseli moi a grătarelor de beton (Miethke, 2004).

• fronturile de furajare înalte, prevăzute cu pardoseli din cauciuc, reduc pododermatitele (Bergsten, 2002) şi facilitează consumul de hrană fără stres (DeVries s.a., 2006).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →