2 minute de citit

Schimbările climatice şi comerţul internaţional contribuie la răspândirea bolilor la animale

Efectele climatice, cum ar fi fenomenul El Niño sau ploile abundente, influenţează distribuţia ţânţarilor şi a căpuşelor, insecte care joacă un rol în transmiterea a ceea ce se numeşte boli vectoriale. În plus, comerţul extins cu animale şi produse de origine animală indus de globalizare continuă să ofere căi de risc pentru introducerea bolilor animale în noi teritorii, susţin experţii OIE.

Igienă porci_bConcluziile raportului anual al OIE privind situaţia mondială a sănătăţii animale au ţinut cont de informaţiile colectate din 191 de ţări şi teritorii prin intermediul Sistemului mondial de informare a sănătăţii animalelor (WAHIS), între ianuarie 2018 şi martie 2019. Raportul oferă, de asemenea, recomandări ţărilor pentru a le ajuta să anticipeze mai bine potenţialele ameninţări.

Schimbările climatice pot avea un impact asupra răspândirii bolilor transmise prin vectori la animale şi pot afecta mişcările animalelor, cum ar fi migraţia păsărilor sălbatice şi transhumanţa animalelor. Pe de altă parte, comerţul internaţional creează riscuri pentru propagarea bolilor animalelor. Pentru a gestiona acest risc, este esenţial ca ţările să pună în aplicare standardele internaţionale OIE pentru comerţul cu animale şi produse de origine animală, inclusiv cele legate de gestionarea riscurilor la nivel naţional, cum ar fi biosecuritatea la nivel de fermă, sistemele de supraveghere pentru avertizare rapidă şi planificarea de urgenţă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →