6 minute de citit

Schäffer’S 9640 T – putere şi robusteţe

Foto 1 de impact_appl_9640_T_06_b

În căutarea unei vizibilități îmbunătățite din cabină, proprietarul fermei Laund House din Wigginton, York, a optat pentru un încărcător cu direcție pivotantă în defavoarea variantei tradiționale cu șasiu rigid.

Cerințe: fiabilitate, productivitate şi performanţă

Cu 400 de capete de vite care trebuie hrănite zilnic, plus lucrările de împrăştiere a aşternutului şi de curăţare a boxelor, Mark Green are nevoie de fiabilitate, productivitate şi de performanţă de la toate utilajele sale. Echipamentul pe care se bazează cel mai mult este încărcătorul telescopic Schäffer 9640 T cu ax, fabricat în Germania, unul dintre cele două utilaje de manipulat materiale utilizate în ferma sa. Celălalt utilaj este un manipulator compact Kramer Allrad 750T, utilizat în spaţii mai mici.

1.700 de ore de lucru pe an

„Acum suntem la al treilea încărcător Schäffer. Primul Schäffer din fermă a fost un model 9330 T, ca mai apoi să achiziționăm un 9630 T. Le folosim de aproape 10 ani, când am înlocuit un utilaj vechi John Deere 3200 cu şasiu rigid. Nevoia noastră principală a fost de a avea o vizibilitate mai bună. Încărcătorul 9640 T a sosit în fermă cu 500 de ore în bord şi acum are peste 1.300 de ore la activ. Vom acoperi aproximativ 1.500-1.700 de ore în fiecare an cu acest model Schäffer”, explică Mark Green.
Ferma a încercat simultan modelul 9640 T prin comparație, cot la cot, cu un încărcător de altă marcă, pentru a se asigura că obţine cel mai bun utilaj pentru nevoile ei. Deşi nu era o diferenţă foarte mare de preţ față de utilajul competitor, a existat un avantaj în plus: „Schäffer avea mai multă forţă şi robusteţe în toate privinţele care ne interesau”, îşi aminteşte fermierul.

Foto 2_appl_9640_T_07_b

Schäffer continuă seria îmbunătăţirilor

„Acest ultim model are, de asemenea, o articulaţie centru-pivot mult mai grea decât ultima variantă. Este o maşină mai puternică, dar toate acele lucruri mici inspiră încredere că au loc dezvoltări ale produselor”, adaugă fermierul.
În timp ce modelul competitorului are o cabină mai mare, în cazul Schäffer relocarea comenzilor sistemului de aer condiţionat – din partea de jos a parbrizului în partea dreaptă a cabinei – a fost o îmbunătăţire de bun augur. Luminile cu LED-uri, scaunul din piele şi volanul acoperit în piele aduc un plus de confort şi eficienţă operatorului. „În loc să ne mulţumim cu o oglindă suplimentară, am montat o pereche pe modelul 9640 T pentru a îmbunătăţi vizibilitatea pe ambele părţi ale şasiului, până pe laturile roţilor din spate”, spune fiul lui Mark, Edward Green.

„Deşi nu are cel mai mare rezervor de combustibil, Schäffer lucrează fără probleme o zi fără a fi necesară alimentarea. Şi dacă luăm în calcul rezervoarele de ulei hidraulic şi motorină din oţel, amplasate după roţile din spate, ambele contribuie la efectul de contragreutate”, adaugă Edward.

Garanţie de 3 ani/3.000 de ore de funcţionare

La Ferma Laund House, modelul 9640 T este folosit pentru cea mai mare parte a sarcinilor de manipulare a materialelor. Având în vedere sarcina minimă de lucru anuală de 1.500 de ore, încărcătorul exploatează la maximum garanţia de 3 ani/3.000 de ore de funcţionare înainte de înlocuire.
Există însă şi momente în care cei din familia Green au nevoie să intre în spaţii mai înguste. Acesta este motivul pentru care ferma foloseşte şi un Kramer Allrad 750T mai vechi, care este utilizat în cele două grajduri rotunde, unde spaţiul este esenţial.

Alegerea uneltelor ataşate

În plus faţă de o cupă dedicată pentru cereale, în dotarea utilajului există și o cupă de alimentare, o cupă cu perie, o furcă pentru bălegar, furci pentru paleţi, o furcă pentru baloţi şi unealta Spread-a-Bale – fiind telescopică, acesta poate fi extinsă peste barierele de alimentare pentru a ajunge în clădiri atunci când se împrăştie aşternutul pentru vite. „Cu o capacitate de ridicare generoasă şi un braţ telescopic, modelul 9640 T manipulează accesoriul Spread-a-Bale cu uşurinţă”, spune Edward.
Dar nu toate lucrările de la ferma Laund House au de-a face cu animalele. În timp ce 15 ha sunt acoperite de fâneaţă, restul de 105 ha sunt pentru culturi combinate, care constituie o sursă imediată de paie şi sunt balotate de un contractant local.
Umplerea săpăturilor, împrăştierea îngrăşămintelor şi încărcarea camioanelor sunt, de asemenea, sarcini de care modelul 9640 T se achită cu brio. „Nu tractăm remorci cu Schäffer, dar pentru orice altceva oferă rezistenţă şi performanţe deosebite, în special pentru stivuirea şi încărcarea baloţilor în remorci”, spune Mark, concluzionând: „Experienţa noastră a dovedit că, deşi există acum o gamă amplă de maşini cu direcţie pivotantă, am fost plăcut surprinşi de performanțele acestui brand”.

Articol publicat în „Farmers Guardian”, martie 2020, tradus și adaptat de Farm Tech SRL.

un articol de
GEOFF ASHCROFT
jurnalist tehnic independent (Marea Britanie)

CARACTERISTICI TEHNICE DE NEEGALAT

Modelul 9640 T de la Schäffer oferă o capacitate de ridicare de 4,2 tone, o sarcină de basculare dreaptă de 5,3 tone, o rază de acţiune maximă în faţă de 2,75 m şi o înălţime maximă de ridicare de 5,4 m – toate susţinute de o greutate operaţională care poate fi încărcată suplimentar cu balasturi de la 8,4 la 9,7 tone.
Motorul diesel în 4 cilindri Deutz de 136 CP antrenează toate cele patru roţi printr-o transmisie hidrostatică – sau transmisie opţională cu dublu ambreiaj care permite atingerea unei viteze la drum de 40 km/h. Transmisia hidrostatică oferă un nivel bun de control și se dovedeşte a fi foarte eficientă în ceea ce priveşte consumul de motorină, în special cu modul Eco activat. La o comparaţie directă cu competitorul, încărcătorul Schäffer 9640 T consuma cu aproximativ 5 litri de combustibil mai puţin pe oră, relatează fermierul.

Pentru mai multe detalii, vizitaţi site-ul: www.schaeffer.de/en/9640t 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →