Numărul focarelor active de Pesta Micilor Rumegătoare a scăzut în România la 27, de la un vârf de 67 de focare active, potrivit datelor publicate pe platforma WAHIS a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, consultate de Revista Ferma.
De exemplu, un focar din localitatea Haidar, județul Tulcea, a fost declarat stins joi, 19 septembrie 2024. Aici, au fost susceptibile de boală 3.468 de oi. Au fost ucise și eliminate 2.215 de animale, iar 3 au murit din cauza bolii.
Un alt focar a fost declarat închis, tot joi, 19 septembrie, în localitatea Baia, din județul Tulcea. Aici au murit din cauza bolii 553 de oi și 6.925 au fost ucise de autorități, ca măsură extremă pentru a împiedica răspândirea PMR. Efectivul inițial a fost de 7.478 de oi.
Și în localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, a fost declarat joi un alt focar închis: dintr-un efectiv inițial de 170 de ovine, 8 oi au murit de boală iar restul au fost ucise și eliminate de autorități.
Alte focare au fost declarate închise în localitățile Ceamurlia de Sus, Mina Altân Tepe și Stejaru, toate din județul Tulcea.
În vestul țării, în Timiș, la Clopodia, rămân active mai multe focare, confirmate la sfârșitul lunii august și la 1 septembrie.
În total, la Clopodia au murit 14 oi, din cauza PMR, după 18 august, și nu a fost ucisă de autorități nicio oaie.
Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finanțelor, document aflat în dezbatere publică, ANSVSA urmează să primească la următoarea rectificare bugetară un plus de 97.000.000 de lei, o parte din bani fiind destinați despăgubirii fermierilor ale căror oi au fost ucise de autorități, pentru a combate Pesta Micilor Rumegătoare.
Revista Ferma reamintește că este un vigoare un ordin comun al ANSVSA, MADR și MAI care suspendă mișcarea oilor pe teritoriul României, cu anumite excepții: de exemplu, transportul oilor către o unitate de abatorizare sau către o fermă de îngrășare/comercializare.
Citește și Mișcările de ovine/caprine pe teritoriul României, suspendate 30 de zile!