Cifrele oficiale indică o scădere a efectivului cu aproape 457.000 de capete (echivalentul a 1,7%) faţă de luna mai 2018, iar dacă luăm ca reper luna noiembrie 2017 declinul este şi mai accentuat, respectiv 1,1 milioane de porci mai puţini, ceea ce înseamnă o scădere de 4,1% în decurs de numai un an.
Diminuarea efectivelor este deosebit de evidentă în cazul purceilor şi al porcilor tineri, cu 3,9% şi respectiv 2,1% mai puţine animale înregistrate în intervalul de şase luni. Pe de altă parte, numărul porcilor pentru îngrăşare (aproximativ 11,9 milioane) a rămas aproape acelaşi, în timp ce efectivul de scroafe (1,8 milioane de capete), a scăzut cu 1,4 procente din mai până în noiembrie 2018.
Conform calculelor statistice, în primele nouă luni ale anului 2018, au fost sacrificaţi în Germania 42,36 milioane de porci, cu aproximativ 1,08 milioane mai puţini (sau -2,5%) faţă de aceeaşi perioadă din 2017. Producţia de carne de porc a scăzut în perioada menţionată cu aproximativ 99.400 tone (-2,4%), ajungând la 3,99 milioane tone, iar acest lucru s-a datorat, pe de o parte, limitării importurilor şi, pe de altă parte, scăderii numărului de porci trimişi spre sacrificare de către fermierii germani – cu 556.800 de porci mai puţin (-1,4%), ajungând la un total de 39,84 milioane de porci abatorizaţi.
În primele nouă luni ale anului 2018, aproximativ 2,49 milioane de porci proveniţi din alte ţări membre ale UE au fost abatorizaţi în Germania, cu circa 521.000 de animale mai puţin (-17,3%) decât în aceeaşi perioadă din 2017.