Sănătate într-un pahar cu lapte - Revista Ferma
4 minute de citit

Sănătate într-un pahar cu lapte

sigla program m Sănătate într-un pahar cu lapte

De exemplu, persoanele care suferă de intoleranță la lactoză pot digera laptele de capră mult mai bine decât laptele de vacă, datorită conținutului mult mai mare în acizi grași benefici organismului (de două ori mai mulți decât în laptele de vacă).

Caprele produc doar doi la sută din oferta de lapte la nivel mondial. Procesarea se face mai ușor, datorită faptului că nu necesită omogenizare (moleculele mici de grăsime nu se separă și rămân suspendate în masa de lapte). Laptele de capră este în mod obișnuit transformat în brânzeturi, unt, înghețată și iaurturi, dintre care multe sunt considerate delicatese.

 

Beneficiile laptelui de capră pentru consumul uman

Dezvoltarea și fortifierea oaselor. Laptele provenit de la toate speciile de animale are influență asupra creșterii și întăririi sistemului osos, reprezentând principalul motiv pe care îl expunem copiilor când dorim ca ei sa consume lapte. Laptele de capră oferă cantități de calciu necesare creșterii și întreținerii organismului, iar oasele noastre nu resimt pierderea densității minerale osoase odată cu vârsta, contribuind astfel la prevenirea apariției osteoporozei.

• Proprietăți antiinflamatorii. Unul dintre motivele pentru care oamenii au tendința să prefere laptele de capră este faptul că nu produce inflamarea traiectului digestiv. Acest lucru se datorează unor enzime care calmează procesele inflamatorii de la nivelul stomacului și intestinului. În momentul actual se cercetează dacă aceste proprietăți anti-inflamatorii se extind și în alte zone ale corpului, dar un lucru este sigur, laptele este bun pentru stomac.

• Eficiența asimilării nutrienților. Unul dintre principalele avantaje ale laptelui de capră este că are o compoziție chimică mult mai aproape de laptele uman decât o are laptele de vacă, fiind mult mai bine asimilat, fără să provoace „stres” asupra proceselor noastre digestive. O singură ceașcă de lapte de capră asigură aproape 40% din necesarul zilnic de calciu, 20% din aportul nostru de vitamina B, precum și cantități semnificative de potasiu și fosfor. Mai mult, studiile au arătat că laptele de capră poate contribui la creșterea absorbției de fier și cupru în tractul digestiv, care este esențială pentru persoanele care suferă de anemie și alte deficiențe nutritive.

• Sănătatea inimii. Laptele de capră conține de două ori mai mulți acizi grași poli nesaturați și mono nesaturați decât cel de vacă, ceea ce înseamnă că reducerea colesterolului din sângele uman poate fi sporită în mod semnificativ consumând acest lapte. Echilibrând acizii grași esențiali din organismul nostru, putem preveni arterioscleroza, accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord, precum și complicațiile coronariene. Conținutul ridicat în potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale, deoarece potasiul este un vasodilatator care relaxează vasele de sânge și reduce tensiunea asupra sistemului cardiovascular.

• Imunitatea organismului. Laptele de capră are un conținut ridicat de seleniu. Acest mineral oarecum rar este o componentă cheie în funcționalitatea sistemului imunitar, făcându-ne mai rezistenți la boli.

La pășune, caprele consumă cele mai multe specii de plante, motiv pentru care laptele conține toate vitaminele și microelementele implicate în fortificarea organismului uman. Dintre acestea se remarcă îndeosebi conținutul în vitamina C, cu efect antiinfecțios.

• Creștere și dezvoltare. Laptele este o sursă foarte bogată de proteine cu valoare biologică ridicată, esențială creșterii și dezvoltării celulelor, țesuturilor, mușchilor și oaselor. Prin existența unui flux constant de proteine, asigurăm materie primă proceselor metabolice stimulând creșterea și asigurând o stare de sănătate bună.

• Susține eforturile de pierdere în greutate. Deși laptele de capră are mai mulți acizi grași decât laptele de vacă, de fapt are mai puține grăsimi „rele”, ceea ce înseamnă că poate ajuta persoanele care doresc să piardă în greutate, fără a compromite nevoile nutriționale.

Concluzia? Consumați lapte de capră pentru sănătatea dumneavoastră!

 

 

 

Material publicat în cadrul proiectului cu titlul „Îmbunătățirea sustenabilității, competitivității și calității laptelui în regiunea transfrontalieră România – Republica Serbia”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, proiect MIS ETC nr. 1233.


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 – 30 aprilie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →