Sămânţa de grâu din hambar dă cu minus la hectar! - Revista Ferma
6 minute de citit

Sămânţa de grâu din hambar dă cu minus la hectar!

După recoltările de vară, agricultorii au trecut la pregătirea terenurilor pentru însămânţat. Din cauza secetei excesive, mulţi dintre ei nu şi-au putut salva loturile semincere, fiind nevoiţi să cumpere sămânţa.

 samanta de grau 2020_b

Cerere mare, preţ ridicat!

SCDA Caracal furnizează sămânţă certificată de grâu din categoria biologică bază la preţuri de 2,4 lei/kg (soiul Izvor); 2,5 lei/kg – Glosa şi 2,8 lei/kg – Otilia. De asemenea, înmulţirea întâi (C1) costă 2,5 lei/kg soiul Otilia şi 2,3 lei/kg Glosa, în timp ce înmulţirea a doua (C2) la soiul Glosa costă 2 lei/kg. “Am produs 4.000 tone de grâu pe 900 ha. Sămânţa este selectată, tratată cu fungicid şi cu microelemente ce stimulează germinarea şi dezvoltarea plantei în primele faze ale vegetaţiei. În acest an, cererea de sămânţă este de trei ori mai mare decât oferta, fiind economie de piaţă, implicit şi preţurile sunt mai mari! Vindem bine”, ne-a declarat Marius Cătălin Bran, directorul SCDA Caracal.

 

„Cred că va fi o criză!”

Oferta Companiei de Seminţe Fundulea cuprinde grâul PG102 – un soi aristat, semitimpuriu, recomandat pentru culturile intensive, care a dat satisfacţie cultivatorilor. Sămânţa este comercializată la 3,5 lei/kg (bază) şi 2,5 lei/kg (C1). Pentru orzul PTK 3, preţu-i 1,7 lei/kg. „Cererea în momentul ăsta a depăşit-o pe cea de anul trecut. Sămânţa este mai scumpă faţă de 2019, e normal, dar există riscul să apară sămânţă contrafăcută. Şi atunci fermierii sunt tentaţi să cumpere la preţuri mai mici; făcând rabat la calitate, vor avea probleme în cultură. La început de septembrie, cred că o să fie o criză; pe piaţă va fi lipsă de sămânţă certificată de calitate şi cultivatorii vor fi tentaţi să apeleze la alte surse mai ieftine sau pur şi simplu să-şi ia din propria producţie să semene!”, ne-a declarat responsabilul cu vânzările al companiei.

 

Preţ exagerat!

SCDA Valul lui Traian comercializează grâu Glosa, Miranda şi Otilia, categorie biologică Bază, tratat cu fungicidul Redigo Pro 170 FS, la preţul de 2,50 lei/kg; iar soiul Glosa netratat costă 2,45 lei/kg. De asemenea, pune la dispoziţia producătorilor orzoaică din soiurile Artemis şi Gabriela (orz cu 2 rânduri), categoria biologică Bază, tratate cu fungicidul Redigo Pro 170 FS, la preţul de 2,50 lei/kg.
„Din punctul meu de vedere, preţul de 2,5 lei/kg este mare, în comparaţie cu ceea ce se întâmplă la noi în zonă. Dacă în alte regiuni s-au făcut şi 8 tone/ha, iar sămânţa se vinde cu 2,5 lei/kg, mi se pare un preţ exagerat pentru agricultură, mai ales că este o perioadă foarte grea. Cu 2,5 lei/kg noi nu acoperim costurile de producţie; cu toate că am irigat, am făcut 3,5 – 4 t/ha. Pe sezon vindeam 3.000 t de grâu, anul acesta avem 1.200 t cu tot cu orz. Dacă nu va ploua, fermierii ar putea să nu mai cumpere multă sămânţă şi mulţi producători vor rămâne cu sămânţa pe care o vor vinde la consum cu 0,80 lei/kg”, a susţinut Liviu Chirciu, contabilul şef al staţiunii.

 

„Nu vrem să vindem sămânţa de grâu la preţ de consum!”

Preţuri ceva mai „calme”, la SCDA Brăila, care a produs sămânţă românească de calitate. Grâul din soiurile Glosa, Pitar, Miranda şi orzul Ametist (bază) costă 2,3 lei/kg. De asemenea, C1 la grâu şi orz – 1,9 lei/kg. „Am fost afectaţi de secetă extremă, de arşiţă, şi producţia de sămânţă a scăzut drastic. Concurenţa pe piaţă e mare, astfel că nu am putut să creştem mai mult preţurile. Important este să ne vindem sămânţa şi nu s-o declasăm la consum”, ne-a declarat Trifan Daniela, directorul SCDA Brăila.

 samanta de grau 3_b

Ce preferă cultivatorii?

 

  • Constănţeanul Raul Mărunţoiu consideră că “o problemă acută este preţul ridicat la sămânţa de grâu. Fermierii din sud-estul ţării, având culturile afectate de secetă, au obţinut producţii sub aşteptări, iar producătorii de sămânţă profită de conjunctură, mărind nejustificat de mult preţurile!” Dobrogeanul a cumpărat sămânţa direct din câmp de la un coleg fermier. Orzoaica l-a ajuns 80 de bani/kg şi grâul (Avenue, Glosa, Otilia şi Miranda) – un leu/kg.
  • Petre Răileanu din Lehliu (Călăraşi) a cumpărat sămânţă de grâu PG 102 la 2,5 lei/kg. „Preţul e aproape ca şi cel de anul trecut, dar sunt şi distribuitori care dau şi la 2,8 lei/kg”, spune fermierul.
  • Pentru că a făcut prea puţin grâu (400 kg/ha), buzoianul Ovidiu Cristinescu va trebui să cumpere sămânţă pentru 300 ha. „Avem păstrat ceva, însă va trebui să completăm cu soiul Glosa. Indiferent de preţ, este obligatoriu să cumpărăm sămânţă certificată (selectată, tratată, cu certificat de calitate); să avem garanţia că recoltăm ceva”, susţine cultivatorul.
  • Brăileanul Ştefan Măcelaru: „Pe la noi e 2,7-2,8 lei/kg. În fermă, ne făceam sămânţa şi dacă am pierdut tot grâul, am luat C2 din soiul Illico (Syngenta) de la un fermier, la un leu/kg”.
  • Ion Banu, din Galaţi, vrea să semene cu grâu Glosa 500 ha: „Sunt producător autorizat, seceta mi-a calamitat loturile semincere. Nu-mi ajunge sămânţa, trebuie să mă asigur din grâul de consum”.

 

NU folosiţi sămânţă de grâu din hambar!

Ionuţ Bălan (Saaten-Union România & Rapool Ring): “Anul acesta, sămânţa este inferior calitativă (boabe zbârcite, şiştave) şi infestată cu fuzarioză. Boabele fuzariate de grâu şi orz conţin deoxinivalenol (DON), o micotoxină extrem de periculoasă. Fermierii trebuie să fie atenţi atunci când achiziţionează seminţe, în special la indicii care atestă că sunt originale şi aparţin unei companii cu genetică proprie sau sub licenţă. Or, sporirea producţiei e asigurată de sămânţa de calitate cu valoare genetică şi biologică, puritate varietală şi fizică, indici ridicaţi de germinaţie, MMB şi MH şi sănătoasă”.

„Ieftin şi bun” nu este întotdeauna un dicton potrivit. Mai ales atunci când optezi pentru calitate, dar vrei şi cantitate. Click AICI şi vezi câteva criterii importante în alegerea seminţei!

Cezar Iulian Gheorghe2_b

„Din moment ce recolta este diminuată cu cel puţin 30%, o parte trebuie păstrată pentru multiplicare. Apoi, preţurile la grâu sunt exponenţial în creştere şi cei care vând sămânţă vor să capteze potenţialul cel mai mare în ceea ce priveşte preţul”, CEZAR IULIAN GHEORGHE, expert analist pentru comerţul cu cereale – Clubul Fermierilor Români

un articol de
Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →