Salam și cârnați de Nădlac, din fermă în furculiță - Revista Ferma
5 minute de citit

Salam și cârnați de Nădlac, din fermă în furculiță

Fermă zootehnică, abator, carmangerie – toate sunt reunite acum sub brandul MIRCO NĂDLAC aparținând societății Agro West Star Coșuleanu Company din Nădlac. O afacere de familie ridicată cu multă muncă și exclusiv din fonduri proprii!

salam de nadlac 06_b 

DE LA IAS, LA FERMA PROPRIE


Mircea Coșuleanu este absolvent al Facultății de Zootehnie din Timișoara, promoția 1982. Și-a început cariera zootehnică la IAS Nădlac, unde a trecut prin toate etapele profesionale, de la stagiar, la șef de sector și până la director. A continuat apoi la complexul de porci din Nădlac, unde și-a încetat activitatea de ”angajat” prin anul 2001 și a decis că e timpul să înceapă ceva pe cont propriu.

Sprijinit de familie, Mircea Coșuleanu a dezvoltat o fermă de îngrășare porcine și taurine, plecând de la 50 de porci și 10 tăurași și ajungând în prezent la 200 de tăurași și 500-600 de porcine. Sectorul zootehnic este susținut și din culturile vegetale ale fermei, obținute pe cele 150 de hectare de teren agricol.

Vânzarea de animale vii este mult prea dependentă de condițiile de piață iar prețurile în scădere i-au determinat pe fermierii din Nădlac să schimbe macazul și să se orienteze spre construirea și autorizarea unui abator.

salam de nadlac 01_b 

ZIS, INVESTIT ȘI… FĂCUT!


”Toți banii câștigați i-am reinvestit în fermă, ne-am dezvoltat exclusiv din surse proprii. Ne-am gândit la integrarea producției în momentul în care am realizat că livrăm materia primă la alții, care nu au niciun risc, în loc să o folosim noi, cu beneficii mai mari. Drept urmare, la începutul anului 2019 ne-am gândit serios să facem o unitate de abatorizare și prelucrare. Cu mari eforturi, mai ales că ne-a întârziat mult și pandemia de Covid, am finalizat construcția, am pus la punct documentația pentru obținerea autorizațiilor de funcționare, am definitivat probele tehnologice și astăzi (n.r. – 29 aprilie 2023) am deschis oficial unitatea”, ne spune Mircea Coșuleanu.

Am fost invitată la inaugurarea abatorului MIRCO Nădlac și a magazinului aflat la poarta fermei, membrii familiei Coșuleanu fiind și abonați Ferma, încă de la începuturile revistei.

salam de nadlac 02_b 

3 ÎN 1: ABATOR, CARMANGERIE ȘI MAGAZIN DE DESFACERE


Odată integrată, producția din ferma Coșuleanu ia drumul abatorizării și procesării. Capacitatea este de aproximativ 500 UVM-uri pe lună, din trei specii: porcine, taurine și ovine.

Produsele obținute sunt acum integral valorificate prin propriul magazin de prezentare, aflat în incinta exploatației, astfel că lanțul scurt este asigurat în proporție de 100%.

”Am început cu acest prim magazin dar, în funcție de cerere, intenționăm să deschidem și alte magazine, în Arad sau în alte orașe unde găsim piață de desfacere pentru produsele noastre”, îmi spune domnul Mircea.

Peste 90% dintre preparatele produse și comercializate la MIRCO Nădlac sunt produse tradiționale locale, provenite de la porci crescuți în sistem extensiv, ”gospodăresc”.

”Cu cât procentul de carne este mai mare în carcasă, cu atât calitatea este mai scăzută. Noi creștem un porc românesc, cu un strat de grăsime de 3-4 cm, care ne satisface și acoperă necesarul pentru produsele noastre”, explică fermierul nădlăcan.

salam de nadlac 04_b

 

SALAMUL DE NĂDLAC, DIN FERMĂ DIRECT ÎN GALANTAR!


Produsele obținute sunt de o calitate excepțională, lăudate de clienți, după rețete locale și cu ingrediente 100% naturale.

Spun doar că aici găsiți renumitul salam și cârnațul de Nădlac, preparate după rețeta tradițională, pe care nădlăcanii o respectă și o păstrează cu sfințenie, după cum îmi spunea și primarul orașului Nădlac.

În jur de 30 de produse vă așteaptă la magazinul de pe Calea Aradului din Nădlac: după cum spuneam, la loc de cinste e brandul local – Salamul de Nădlac, dar și cârnații proaspeți picanți, puțin picanți și albi. Mai sunt produsele obținute prin fierbere și /sau afumare: caltaboș, lebăr sau maioș, tobă, slănină afumată, ciolan afumat, oase afumate, cotlet, pastramă, virșli, mititei. La toate acestea se adaugă și carnea în stare proaspătă, pe specialități: cotlet, ceafă, piept etc.

 Ioan Radu Mărginean ok_b

Orașul Nădlac se mândrește cu o nouă investiție. Familia Coșuleanu a inaugurat astăzi abatorul propriu și o carmangerie. Pentru Nădlac asta înseamnă plusvaloare, locuri de muncă și o nouă desfacere a produselor de origine animală. Noi promovăm și ne mândrim cu produsele locale!

IOAN RADU MĂRGINEAN

Primarul orașului Nădlac

 

CELEBRUL SALAM DE NĂDLAC


Rețeta de salam de casă afumat, obținut din ”porc matur” și cu multă boia de casă, iute și dulce, este una veche de sute de ani, a cărei existenţă este atestată încă din secolul al XIV-lea.

Pentru localnici, salamul este de sute de ani un produs select, datorită procesului şi duratei de preparare, dar şi de bază, pentru că ingredientele principale sunt la îndemâna fiecăruia. Chiar şi în prezent, când acest salam a început să fie produs industrial, în gospodăriile localnicilor reţeta rămâne în linii generale aceeaşi ca în urmă cu sute de ani, fiind, de asemenea, respectate procesul de preparare şi cel de maturare.

La preparare sunt folosite doar ingrediente naturale iar materia primă trebuie să fie proaspătă şi de calitate, la fel ca şi condimentele folosite. Este exclusă folosirea unor produse de tipul aditivilor sintetici din industria alimentară.

După afumare, salamul este depozitat în cămări bine aerisite, care păstrează temperatura ideală pentru maturarea acestuia, procesul de maturare durând între 2 şi 6 luni!

Află detalii despre locație și produsele obținute la Mirco Nădlac!

 

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →