Saaten-Union recomanda - tehnologie de succes pentru cultura de mazăre - Revista Ferma
6 minute de citit

Saaten-Union recomanda – tehnologie de succes pentru cultura de mazăre

Recomandat a fi semănat în condițiile pedoclimatice din România, Astronaute are multiple avantaje:
– este soi afil cu creștere determinată;
– are capacitate mare de producție;
– conținut ridicat de proteină;
– prezintă o rezistență foarte mare la cădere și la aplecare.

Saaten-Union recomanda - tehnologie de succes pentru cultura de mazăre

Verigi tehnologice aplicate ca la carte
Mazărea furajeră, de la an la an, începe să se regăsească tot mai des în asolamentul fermierilor. Mai mult decât atât, mazărea furajeră este apreciată pentru capacitatea sa de a fixa în sol azotul, fermierul având costuri mult mai reduse pentru fertilizarea culturilor următoare.
• Rotația: într-un asolament de 4-5 ani, recomandăm ca mazărea să urmeze după rapiță, cereale, precum și/după plante prășitoare, deoarece are o influență favorabilă asupra structurii solului, lăsând în pământ o cantitate apreciabilă de materie organică și de azot.
La cultura de mazăre nu se acceptă monocultura, deoarece se amplifică îmburuienarea terenului, crește atacul de boli și dăunători, astfel că producțiile scad considerabil. În prezent, se acceptă ca mazărea să poată reveni pe același teren după 4-5 ani, fără risc, cu condiția tratării semințelor înainte de semănat.
La rândul său, mazărea este o premergătoare foarte bună pentru majoritatea culturilor de câmp, cum ar fi rapiță, porumb sau floarea-soarelui.
• Lucrările solului: Recomandăm o arătură realizată obligatoriu în toamnă, urmată de o lucrare cu combinatorul, pentru a putea începe semănatul primăvara foarte devreme, imediat ce solul permite intrarea utilajelor la semănat. În anumite situații, primăvara se recomandă o lucrare ușoară cu combinatorul, înainte de semănat.
• Fertilizarea: În funcție de gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive, e recomandat să se încorporeze în sol în jur de 50 kg/ha P2O5, 40-60 kg/ha K2O și 30 kg de MgO.
• Sămânța și semănatul: Mazărea trebuie semănată primăvara cât mai timpuriu, de regulă în prima jumătate a lunii martie pentru zona de sud, iar în restul zonelor, în a doua jumătate; în partea de nord mazărea este semănată la începutul lunii aprilie.
Semănatul timpuriu oferă avantajul că cele 100-120 de zile cu vreme favorabilă culturii, sub aspectul condițiilor de umiditate, temperatură și lungimea zilei (lunile martie – iunie), asigură germinarea semințelor și creșterea tinerelor plăntuțe.
Semănatul întârziat antrenează, de regulă, scăderea importantă a producțiilor, ducând la pierderi de producție de până la 50% și la o întârziere de 20 de zile față de perioada optimă de semănat.
Densitățile recomandate la semănat sunt de 65-90 boabe germinabile/mp, revenind o normă de semănat recomandată de 200-230 kg/ha.
Mazărea se seamănă în rânduri dese (12,5 cm), astfel se asigură o bună distribuire a semințelor. O recomandare este semănatul culturii de mazăre în cărări, care permite aplicarea tratamentelor de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor până în faze de vegetație mai avansate.
Adâncimea de semănat recomandată este de 4 cm pentru soluri grele și de 6 cm pe solurile ușoare.
Semănatul superficial este foarte dăunător, deoarece conduce la o răsărire neuniformă și poate spori pagubele produse de atacul păsărilor. Semănatul exagerat de adânc este defavorabil: aprovizionarea cu oxigen a semințelor în curs de germinare este insuficientă, se amplifică atacul de boli și, ca urmare, se înregistrează pierderi importante de densitate.
• Lucrările de întreținere: Este foarte important un control al buruienilor încă din primele faze de vegetație. Pentru aceasta este necesară aplicarea erbicidelor preemergente pe bază de S-metolaclor sau imazamox, precum și postemergent pe bază de propaquizafop.
La cultura mazărei, pagube importante sunt produse de boli ca: antracnoza, fuzarioza, mana, făinarea. Pentru combaterea bolilor, la avertizare, se pot aplica tratamente cu fungicide în vegetație, pe bază de tiofanat metil sau clorotalonil.
Dintre dăunătorii culturii, importanță prezintă gărgărița frunzelor de mazăre (Sitona lineatus), molia mazării (Plusia gamma), gărgărița mazării (Bruchuspisorum) și afidele. La avertizare se recomandă un tratament cu insecticide pe bază de alfa-cipermetrin sau tiacloprid și deltametrin.
În cazul loturilor semincere, este obligatorie aplicarea a 2-3 tratamente cu insecticide pentru combaterea gărgăriței mazării (Bruchus pisorum).
• Recoltarea se face cu combina de cereale păioase, direct din lan, cu reglajele corespunzătoare pentru a evita spărturile.
Compania Saaten-Union România SRL comercializează soiuri de mazăre afile, care nu se lipesc de sol nici atunci când sunt ploi torențiale înainte de recoltat.

Echipa Saaten-Union România

 

SALAMANCA – SOI DE TOP CU PRODUCȚII RIDICATE ȘI CONSTANTE
Soiul Salamanca are creștere determinată și prezintă o rezistență foarte mare la cădere și la aplecare. Maturitatea soiului este medie, iar talia plantei medie spre înaltă. Un alt aspect foarte important al soiului Salamanca este inserția primei păstăi la un nivel suficient de înalt, astfel că recoltarea mecanizată se realizează fără pierderi, cultura aducând un profit mulțumitor în fermă. Salamanca este acum vârful de lance al companiei datorită recomandărilor pe care fermierii le fac în piață. Astfel, ne putem mândri cu următoarele producții obținute în România: 5000 kg/ha la Schela și 5700 kg/ha la Cuca, în jud. Galați, 5400 kg/ha la Drajna, jud. Călărași și 4900 kg/ha la Lugoj, în jud. Timiș.

 Saaten-Union recomanda - tehnologie de succes pentru cultura de mazăre

SC Agrofrontal SRL (1500 hectare): „Anul trecut, în primăvară, am semănat pentru prima dată mazăre Salamanca de la Saaten Union, pe o suprafață de 50 hectare. Recunosc că am intervenit destul de mult în ajutorul ei cu fertilizare: 150 kg sulfat, 100 kg azot, 200 kg TSP, 150 kg azot în primăvară și 300 kg nitrocalcar. Pe lângă toate acestea, am asigurat și tratamentele cu insecticide necesare, totul finalizându-se cu o producție de 5700 kg/ha, ceea ce este impresionant pentru mine și pentru zona în care lucrez pământul„.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →