Saaten Union lansează noi produse pentru 2020 - Revista Ferma
9 minute de citit

Saaten Union lansează noi produse pentru 2020

La floarea-soarelui, portofoliul Saaten Union se măreşte cu hibrizii Alexa SU şi Davero SU, pe segmentul sulfonilureic, tehnologia tribenuron metil. “Cei doi hibrizi au fost testaţi timp de 3 ani împreună cu departamentul comercial, dar au în spate încă 7 ani de testare alături de departamentul de ameliorare şi preselecţie”, spunea Ionuţ Bărbulescu, Product Manager porumb şi floarea-soarelui la Saaten Union.
• Alexa SU este un hibrid din categoria sulfo şi are un avans de 3 zile la înflorire faţă de fratele său Davero SU. Ca o caracteristică definitorie, cei doi hibrizi prezintă o rezistenţă ridicată la Orobanche cumana, Phomopsis, rugină şi sclerotinia. “Avem o rezistenţă genetică la Orobanche până la rasa F. În tehnologia sulfo venim cu o rezistenţă genetică ridicată şi, binenţeles, toleranţa la erbicidul sulfo tibenuron metil. De altfel, 60% dintre hibrizii aflaţi în portofoliul Saaten Union sunt toleranţi la toate cele 9 rase de mană. Cu toate provocările de anul acesta, temperaturi în creştere la începutul primăverii şi scăzute în a doua parte a primăverii, hibrizii rezistenţi la cele 9 rase de mană nu au prezentat probleme în câmpul fermierilor. Cu aceleaşi avantaje vin şi cei doi noi hibrizi Alexa Su şi Davero Su, rezistenţă la Phomopsis, rugină şi sclerotinia, care apare de la primele faze de vegetaţie până la calatidium, unde putem vorbi de distrugerea totală a acestuia”, a adăugat Ionuţ Bărbulescu.
• Davero SU are o perioadă foarte lungă de polenizare, dar, la fel ca şi Alexa Su, este rezistent la erbicidul tribenuron metil şi are toleranţă până la rasa F pentru Orobanche cumana. Recomandarea specialiştilor Saaten Union a fost ca în cazul soiurilor infestate cu Orobanche, rotaţia cu floarea-soarelui să se facă la 4 ani sau mai bine 5-7 ani, pentru a se asigura un timp de repaus. În solele cu astfel de probleme se pot folosi „culturi capcană”, cum ar fi porumbul, care induce o fază a germinaţiei seminţelor de Orobanche, sau alte metode agrotehnice pentru diminuarea rezervelor din sol. Să nu uităm că o singură plantă de Orobanche aduce de 30.000 de plante rezervă în sol în anul următor, seminţe care rezistă 5-7 ani, poate chiar mai mult, în diferite condiţii.
Ca productivitate, cei doi hibrizi şi-au dovedit performanţa în toţi anii de testare. „Am făcut o medie pentru toţi anii. Alexa SU se situează ca medie la 4200 kg, Davero SU cu o medie de 3970 kg, cu o mică diferenţă dar cu stabilitate în toate condiţiile testate. Să mai amintim faptul că Alexa SU se pretează pentru tehnologie intensivă, iar Davero SU merge pe toate tipurile de sol, fie că vorbim de soluri acide, fie că vorbim de soluri grele”, ne spunea Ionuţ Bărbulescu.

Saaten Union lansează noi produse pentru 2020

La porumb, portofoliul se măreşte cu hibrizii Spartan şi OS4014
Avem 2,5 mil. ha cultivate cu porumb în România şi suntem unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţă la această cultură, motiv pentru care şi pentru companiile furnizoare de sămânţă competiţia este mare.
• Saaten Union vine în acest an cu Spartan, un hibrid timpuriu, FAO 320, care, indiferent de condiţiile climatice, nu dezamăgeşte, promit reprezentanţii companiei.
Vorbim de o plantă cu vigoare bună, o înălţime între 220 şi 240 cm, toleranţă mare la frângerea tulpinilor şi o producţie medie de 10.400 kg/ha. “Chiar şi în lipsa precipitaţiilor din mai, iunie, iulie, Spartan a oferit rezultate foarte bune în toate câmpurile de testare. Acest hibrid a avut vârfuri de producţie pe zona de vest, în condiţii intensive de 14.200 kg/ha. Nu avem probleme cu frângerea tulpinilor la acest hibrid, ca pentru nici un hibrid Saaten Union. Nu testăm hibrizii doar în România, avem mai multe categorii de testare – semănat timpuriu, optim şi tardiv. Folosim datele obţinute în Ucraina, România, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi luăm în considerare absolut toate tehnologiile de cultură, toate condiţiile climatice din acel an”, a menţionat Ionuţ Bărbulescu.
• Hibridul OS4014, un porumb tardiv, din grupa FAO 420, cu talia plantei de 240 cm, are o capacitate mare de producţie, un număr mare de rânduri pe ştiulete, recomandat şi pentru irigat. “Recomandăm o densitate de 65-68.000 de plante/ha, dar trebuie subliniat faptul că densitatea se adaptează în funcţie de nivelul de precipitaţii din zona respectivă şi fertilizarea aplicată. Fertilizarea este una dintre cele mai importante verigi. Vobim de un hibrid foarte mare, greu, anumite sole au avut 260-280 grame pe ştiulete. Din punct de vedere productiv, hibridul OS4014 a performat foarte bine pe zona de sud a ţării – Alexandria, Slobozia, Giurgiu, Călăraşi”, a explicat Ionuţ Bărbulescu.

Rezistenţă mărită la secetă
Cei doi hibrizi noi se remarcă prin toleranţă mare la secetă. Chiar şi în anii cu secetă şi temperaturi înalte, frunzele au rămas mult mai mult timp verzi, cam cu 2 săptămâni mai mult decât la hibrizii care nu aveau această toleranţă. Aceasta deoarece noua generaţie de produse se încadrează în conceptul DT (drowt tolerance), un concept de rezistenţă mărită la secetă, bazat pe anumite caracteristici moleculare, explicat foarte bine de Mihai Miriţescu, director general Saaten Union. “Discutăm de hibrizi care au fost analizaţi din punct de vedere al diferitelor caracteristici moleculare – grosimea peretelui celular, modul în care pierde apa mai rapid sau mai încet din frunze, numărul de celule buliforme, numărul de rânduri de celule buliforme, numărul de perişori absorbanţi, grosimea epidermei, a cuticulei, a mezofilului. Toate acestea au determinat ca din totalul de hibrizi pe care îi avem, o parte dintre ei să-i prindem în acest grup numit DT. După o analiză foarte detaliată şi cu observaţii în câmp, am constatat că anumiţi hibrizi au o toleranţă mai bună la secetă. I-am selectat şi am venit cu nişte concepţii ştiinţifice să vedem ce se întâmplă. Aceşti hibrizi din grupul DT pierd mult mai greu apa în vegetaţie, frunzele rămân mai mult timp verzi. În felul acesta şi ştăvirea pe ştiulete este diminuată. Ca atare, creşte greutatea pe hectar a producţiei respective”.

Fandagra, orzoaica pentru bere
Piaţa a crescut pe segmentul orzoaică, aşa că Saaten Union a decis să aducă un nou produs pentru primăvara 2020. O orzoaică de primăvară pentru bere numită Fandaga, un soi semitimpuriu cu talie medie, tolerant la cădere şi înscris din 2018 în lista soiurilor aprobate de producătorii de malţ şi bere. Aceasta se va alătura hibrizilor deja cunoscuţi- Turingia, Xanadu şi Beatrix. “Atunci când selectăm un soi de orz, trebuie să ne gândim să fie un soi cu talie nu foarte înaltă, ci medie, ca să evităm din start aplicarea unui regulator de creştere. Apoi să avem în vedere să nu fie foarte tardiv, iar Fandagra este timpuriu. Dacă vine seceta, prinde perioada în care este format bobul şi nu ne dorim să aibă loc şistăvirea şi să pierdem la producţie. De asemenea este important ca soiul ales să fie pe lista verde a producătorilor de malţ şi bere, pentru ca producţia să poată fi ulterior valorificată”, a explicat pentru fermieri Cornelia Pistol, Product Manager păioase şi leguminoase.
După ultimele testări realizate în acest an, compania pregăteşte pentru anul viitor alte noi produse la mazăre – două produse timpurii ce urmează să fie înregistrate la ISTIS în luna martie 2020.

 Cornelia Pistol_b

Cornelia Pistol: „Fandagra este tolerantă la boli, la cădere, cu boabe mai mari de 2,5 mm în proporţie de peste 89% şi un conţinut de proteină de 10-11%”.

Patricia POP

Mihai Miriţescu_b
O RADIOGRAFIE A CULTURILOR DE TOAMNĂ
Mihai Miriţescu, director general Saaten Union: “Anul trecut au fost semănate în jur de 550.000 ha cu rapiţă. După primăvară, s-au recoltat circa 250-300.000 ha. În acest moment, având în vedere vânzările noastre şi ale concurenţilor noştri, pot să vă spun că situaţia este destul de proastă. Nu ştiu dacă real s-au semănat 250.000 ha. Din păcate, la rapiţă nu cred că anul acesta vom depăşi 300.000 ha care bănuiesc că vor fi semănate, deci mult mai puţin. Situaţia aceasta nu se înregistrează doar în România. Noi activăm şi pe alte pieţe, în Bulgaria, Serbia, Croaţia, Ungaria şi Republica Moldova. Spre exemplu, în Ungaria suprafaţa va fi cu 25% mai mică, în Slovacia cu 20%, în Polonia, Cehia la fel. Suprafaţa, per ansamblu, în Europa, la cultura de rapiţă va fi cu 25-30% mai mică decât anul trecut. Pe de o parte, este bine, pentru că va determina finalizarea stocurilor de la fabrici, deci aşteptăm un preţ mult mai mare la rapiţă decât anul acesta. Aşa că cei care au pus rapiţă vor avea un preţ bun la comercializare. În ceea ce priveşte grâul, până la această dată nu cred că s-au semănat mai mult de 700.000 ha. Dar pentru grâu nu este târziu, se va semăna în continuare, poate chiar şi în noiembrie. Dacă va ploua, fermierii vor avea un avantaj şi clar se vor duce spre zona de cereale, grâu, orz, orzoaică, triticale, secară”.

ATENŢIE LA FERTILIZAREA UNILATERALĂ
Specialişti companiei atenţionează fermierii în privinţa fertilizării unilaterale, pe care o consideră o deficienţă fantastică. Fertilizarea numai cu azot la floarea-soarelui şi porumb este o greşeală, apreciază aceştia. Explicaţia este că se elimină rezerva de fosfor, de potasiu, de microelemente. Analizele în câmp au demonstrat faptul că un sfert din câmpurile din România semănate cu porumb au carenţe de zinc şi de magneziu. Floarea puţin polenizată, ştiuletele foarte mic şi cu rânduri care nu sunt paralele denotă lipsă de fosfor, de micro-elemente. Ca regulă de bază, la floarea-soarelui trebuie respectată rotaţia culturilor o dată la 4 ani şi nu intermediar cu rapiţă. Floarea-soarelui şi rapiţa au boli şi dăunători comuni. În plus, trebuie să avem în vedere faptul că în România, faţă de alte ţări, şocurile termice corelate cu deficienţa hidrică duce la maturizarea timpurie a plantelor. Maturitate care de multe ori se repercutează în producţie.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →