Să trăiască și vaca vecinului! - Revista Ferma
4 minute de citit

Să trăiască și vaca vecinului!

În Zimnicea, solidaritatea de care au dat dovadă gospodarii de aici a făcut ca întreaga comunitate să aibă de câștigat. În doar câțiva ani, gospodarii care nu aveau nici o sursă de venit s-au transformat în mici fermieri care-și pot permite un trai mai bun pentru familia lor. Sigur, în acest exemplu nu vorbim chiar de capre, ci de… vaci, dar ideea din spate este aceeași.
De ce a fost nevoie pentru a reuși? De renunțarea la această preconcepție, că fiecare își vede doar de ograda lui, și de încredere. Danone România și fondul internațional Ecosysteme al companiei Danone, împreună cu partenerii locali Open Fields și Polaris, au avut încredere că gospodarii din Zimnicea vor înțelege că doar lucrând împreună pot avea de câștigat. Ce are Danone de câștigat de aici? Proiectul este o formă de a da ceva înapoi comunității în sânul căreia se dezvoltă, dar și de a obține un avantaj pentru consumatorii săi – lapte proaspăt, colectat de la români, materia primă pentru iaurtul ce iese de pe porțile fabricii din București.

Danone România

Eduard Jerca: „Numărăm peste 8.000 de beneficiari”
Ce presupune proiectul ”O șansă pentru familia ta”, ne-a explicat într-un scurt interviu Eduard Jerca, Manager Achiziții Lapte în cadrul Danone România: „Este un proiect socio-economic inițiat în 2012. A început ca un proiect clasic de susținere a producției de lapte în gospodării, prin donații de vaci de rasă cu singura condiție a transmiterii mai departe a primei vițelușe către o altă familie, pe principiul «dar din dar». Astfel, peste 370 de văcuțe de rasă superioară au ajuns la gospodarii din program. În plus, au fost oferite peste 11.000 de doze de inseminare artificială, de calitate superioară, pentru îmbunătățirea materialului genetic local. În total numărăm peste 8.000 de beneficiari indirecți la nivel de comunitate”.

Reporter: Care credeți că sunt elementele care au făcut diferența?
Eduard Jerca: Nivelul de implicare al gospodarilor și deschiderea spre asociere sunt două elemente care au făcut diferența. Dar a contat și sprijinul pe care acești gospodari l-au primit în ceea ce privește instruirea, oferirea resurselor necesare pentru colectarea și stocarea laptelui. Doar așa au putut obține lapte de calitate ce poate fi achiziționat. Stațiile mobile de muls pe care le-am pus la dispoziția gospodarilor sunt o soluție unică chiar și la nivel internațional, din câte cunoaștem. Mulsul și păstrarea laptelui în condiții de igienă impecabilă cu ajutorul stațiilor de muls, care pot fi mutate vara pe pășune și ținute iarna lângă gospodărie, a fost o condiție cheie pentru a obține lapte la calitatea înaltă dorită.

Reporter: Care sunt obstacolele pe care le-ați întâmpinat?
Eduard Jerca: ”O șansă pentru familia ta” este un proiect în care trebuie investite foarte multe resurse pe o perioadă lungă de timp. Sunt multe riscuri pe care trebuie să le avem în vedere: condiții meteo nefavorabile, ce pot afecta cantitatea și calitatea hranei, lipsa terenului pentru asigurarea hranei, lipsa de experiență a fermierilor în ceea ce privește managementul fermei și altele. Cu sprijinul autorităților locale și a partenerilor noștri – ONG-ul Open Fields (fosta Heifer) și Polaris, am reușit să găsim de fiecare dată soluțiile potrivite. Practic, în Zimnicea noi am dezvoltat împreună cu comunitatea un nou model sustenabil pentru dezvoltarea rurală, ce poate fi replicat și în alte zone defavorizate.

Și, completându-l pe Eduard Jerca, afirm că aceste ”alte zone defavorizate” pot intra în categoria ”vecini” cărora Danone le poate oferi un sprijin – expertiza și cunoștințele dobândite în cei patru ani de când a fost inițiat proiectul, semnalarea problemelor, dar și a soluțiilor pe care le-au găsit și care s-au dovedit a fi câștigătoare. Astfel am putea avea o altă expresie care să ne definească: ”Să trăiască și vaca vecinului”!

Informații furnizate de DANONE

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →