6 minute de citit

S.O.S. Silit să renunțe la agricultura ecologică! Strigătul disperat al lui Dacian Sabău

Vă mai amintiţi de Dacian Sabău, tânărul fermier din judeţul Timiş care face agricultură ecologică pe 300 de hectare şi este constrâns să renunţe la producţia bio din cauza problemelor cu îmburuienarea? Ei bine, situaţia sa este una extrem de complicată şi nimeni, dar absolut nimeni, nu a fost în stare să-i ofere încă o soluţie. Şi mă refer aici, desigur, la autorităţile competente, care sunt în măsură să îşi asume anumite decizii în această speţă, oferind derogări dacă este cazul…

 Dacian Sabău_b

„Subvenţia pentru agricultura ecologică reprezintă de fapt o sumă compensatorie pentru pierderile de producţie, nicidecum o recompensă pentru aceste practici” – DACIAN SABĂU, Producător de produse bio

 

Bătaie de joc din partea autorităţilor

Oricât de mult şi-ar dori Dacian să continue pe calea agriculturii ecologice, şi sunt absolut convins că ar face-o dacă ar exista această posibilitate, numeroasele constrângeri naturale de care s-a lovit în ultimul timp îl împiedită să performeze mai departe în acest domeniu. Cu toate astea, se simte neputincios şi dezarmat în faţa legii, care spune clar că nu poate părăsi acest sistem de producţie mai devreme de şapte ani (cei doi ani de conversie plus alţi cinci în care s-a angajat să facă agricultură ecologică).

 

„Mi-ar lua câţiva ani să culeg manual buruienile”

„Nu reuşesc să o scot la capăt cu ambrozia. Încă din luna iunie am făcut cerere la minister pentru a mi se oferi o soluţie, însă nu am primit un răspuns nici până astăzi. Într-o discuţie telefonică cu cei de la Garda de Mediu mi s-a sugerat să mă apuc de plivit manual dacă vreau să rezolv această problemă. M-am simţit efectiv batjocorit. Mi-ar lua câţiva ani să culeg manual buruienile din cultură”, ne-a declarat acesta. În proporţie de 90% din suprafaţa înregistrată în sistem ecologic este afectată de ambrozie. Dar marea problemă este că a infestat şi culturile vecinilor.

 ambrozie in cultura ecologica_b


Care sunt opţiunile?

În opinia sa, singura soluţie logică ar fi ieşirea din agricultura ecologică mai devreme decât ar putea în mod normal, în baza unei derogări. Această măsură este stipulată în actele oficiale, dar nimeni nu o aplică. „Eu oricum nu am cum să mai produc în sistem ecologic din cauza ambroziei. Această derogare spune că primăria locală ar trebui să constituie o comisie la care să invite şi un specialist din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene, să analizeze cazul meu şi să ofere o soluţie tehnică pentru a combate ambrozia. Dar, din păcate, nu pot decât să constat că există un mare dezinteres şi nimeni nu face nimic în acest sens”, se plânge fermierul din Timiş.

 

Singura soluție…

Combaterea chimică este practic singura opţiune la îndemână, ceea ce automat ar însemna ieşirea din agricultura ecologică înainte de a-şi atinge ţinta asumată. Nu toate suprafeţele pe care le lucrează astăzi sunt în ecologic. Unele parcele au ieşit deja din producţia bio iar altele sunt pe punctul de a-şi încheia ciclul anul viitor.

 ambrozie in cultura ecologica (2)_b


Ameninţat să restituie integral subvenţiile

Din cauza ambroziei, proprietarii terenurilor pe care acesta le are în exploatare au primit deja avertismente şi chiar au fost amendaţi, iar Dacian trăieşte în fiecare zi cu teama că va pierde dreptul de a lucra acele pământuri. „Sincer, nu ştiu dacă vor fi dispuşi să mai colaborăm pe viitor dacă nu vine cineva cu o soluţie. Iar eu dacă pierd suprafeţe, voi fi obligat să restitui sumele compensatorii obţinute pentru agricultura ecologică. Chiar recent am primit de la APIA o somaţie să achit 130.000 de lei pentru 14 hectare pe care le-am pierdut acum doi ani. Aşa se întâmplă dacă ieşi mai repede din ecologic, plăteşti integral banii obţinuţi, la care se adaugă şi anumite penalităţi, care sunt destul de mari”, arată fermierul.

 

Și în pierdere, și penalizat

Practic, dacă pierde acum o suprafaţă din cauză că proprietarul acelui teren nu mai vrea să vadă ambrozie pentru că el nu are cum să o combată, şi nu și-a îndeplinit încă angajamentul de şapte ani, este obligat să plătească integral valoarea subvenţiilor încasate în tot acest timp. ”Chiar dacă eu am produs în ecologic să zicem şase ani, în cantităţi mai mici, pentru că oricum aşa se întâmplă când faci agricultură ecologică, şi poate am vândut la un preţ care nu mi-a acoperit costul de producţie”, susţine tânărul.

 

La un pas de colaps

Din cauza stresului acumulat pe fondul dezinteresului total al autorităţilor, Dacian a suferit chiar un anevrism în această vară. Din fericire starea i s-a ameliorat, însă nu poate continua la nesfârşit aşa, fără a-şi pune sănătatea în pericol. „Mi-am distrus sănătatea încercând să ofer hrană sănătoasă consumatorilor. Chiar dacă voi continua să produc ecologic, nu mai vreau această certificare. Mi-a ajuns! Recunosc, am avut foarte multe de învăţat în toţi aceşti ani, dar nu mai pot continua aşa. Doar prin asolament şi cu anumiţi biostimulatori e suficient pentru a reduce cantitatea de îngrăşăminte chimice”, ne-a mărturisit fermierul de la marginea Timişoarei.

 Dacian Sabău si fetele sale_b


AVIZ AUTORITĂȚILOR!


Este absolut necesar ca cei care sunt în măsură să ofere soluţii să-şi facă treaba, pentru că oricum sunt plătiţi din bani publici, ceea ce îmi dă dreptul inclusiv mie să le cer socoteală. Sper doar că mesajul nostru să ajungă acolo unde trebuie şi tânărul de 39 de ani să poată face în continuare agricultură, chiar dacă în formă convenţională sau sustenabilă, aşa cum îşi doreşte el.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →