S-au abonat şi FERMA i-a premiat! - Revista Ferma
7 minute de citit

S-au abonat şi FERMA i-a premiat!

Aşadar, vă propunem să-i cunoaştem mai bine pecei patru fericiţi câştigători, precum şi activităţile lor în agricultură.

 

MARELE PREMIU: O SURPRIZĂ… SMART!


Televizorul a mers la Grădina!

Cel dintâi dintre premianţii cărora le-a surâs norocul este Mustafa Ghionul, un fermier din comuna Grădina, judeţul Constanţa.

Pentru el a fost o frumoasă surpriză atunci când a fost anunţat că tragerea la sorţi la „Concursul Abonatului Ferma 2023” i-a adus cel mai mare premiu pus în joc: un TELEVIZOR Smart, 4K, 125 cm.

Mustafa Ghionul are o întreprindere individuală, înfiinţată în anul 2006, al cărei obiect de activitate este cultivarea cerealelor, plantelor tehnice şi oleaginoaselor. Unele culturi le produce în sistem bio.

Este abonat FERMA de mai mulţi ani şi are frumoase aprecieri pentru echipa care o redactează, dar şi pentru informaţiile pe care le transmite, ca şi varietatea subiectelor echilibrat abordate.

 

TREI TABLETE SAMSUNG


1. Petrică Munteanu: „Felicitări, Revista Ferma, mi-aţi făcut o mare bucurie!”

Una dintre cele 3 tablete a fost câştigată de Petrică Munteanu, un bucureştean care are o exploataţie agricolă în judeţul Ialomiţa. „Felicitări colectivului de redacţie al revistei Ferma şi colaboratorilor ei. Sunt foarte mulţumit! Nu m-am aşteptat să câştig, chiar mi-aţi făcut o mare bucurie! Sincer să fiu, nu am crezut ca dintre atâţia abonaţi ai revistei Ferma, numele meu să fie extras! Până acum nu am mai câştigat la niciun concurs la care m-am înscris! Tableta Samsung îmi este folositoare, deoarece pot descărca aplicaţii utile în practicarea agriculturii”, ne-a declarat, vădit emoţionat, fermierul.

Petrică Munteanu a lucrat într-un institut de proiectare în construcţia de maşini. El susţine că de mai bine de 10 ani citeşte revista Ferma, pe care o cunoaşte şi căreia îi apreciază conţinutul, altfel nu s-ar fi abonat.

”Am luat-o de la zero” 

Se ocupă de agricultură de vreo 25 de ani, având o mică fermă în judeţul Ialomiţa. „După Revoluţie m-a atras cultivarea pământului. Părinţii mei aveau cinci hectare de teren şi am început să lucrez pe ele. Practic, am luat-o de la zero. Din aproape în aproape am început să cumpăr teren şi am ajuns la 50 de hectare pe care le cultiv cu grâu, rapiţă, porumb şi floarea soarelui”,a explicat abonatul revistei Ferma.

La cât teren are, îi sunt suficiente două tractoare de 75 şi 110 CP, cu gama de utilaje de prelucrat solul şi semănat. La strânsul recoltei, cu tehnică de recoltat şi de transport îl ajută colegii care au ferme mai mari.

Patrica Munteanu_b

Petrică Munteanu

 

2. Ioan Alin Vultur: ”O tabletă cu aplicaţii de… câmp”

Cea de-a doua tabletă Samsung a fost câştigată de Ioan Alin Vultur din satul Frunzeni, comuna Lunca, judeţul Mureş, unul dintre fidelii noştri cititori. “Cunosc revista Ferma aproape de la începuturi, iar abonat sunt din 2008-2009. Am apreciat-o mai cu seamă pentru informaţiile privind tehnologiile de cultură, maşinile şi utilajele agricole, produsele folosite; toate acestea îmi erau necesare. Chiar povesteam şi altor colegi despre ce era scris în paginile revistei Ferma. De asemenea, am remarcat articolele bine scrise, pe înţelesul nostru, concis şi la obiect, ceea ce înseamnă că jurnaliştii ştiu să-şi facă meseria cu mult profesionalism”,ne-a declarat cititorul nostru.

Ioan Alin Vultur ne-a mărturisit că ori de câte ori vizitează Târgul Agraria de la Jucu – Cluj (şi asta s-a întâmplat ediţie de ediţie), trece şi pe la standul revistei Ferma, să stea de vorbă cu ziariştii, să se informeze, să facă schimb de impresii.

O mică fermă de familie

În agricultură a început să lucreze în anul 2005, pe vremea când era electrician la o fabrică de bere în zona Reghin. Este o afacere de familie la care pun umărul băiatul şi soţia. „Am început cu 7,30 hectare, proprietatea părinţilor, şi acum am ajuns la 46; cultiv cereale, plante tehnice şi culturi furajere, pentru că am şi zootehnie; cresc 23 de vaci cu lapte. Am avut mai multe animale, dar odată cu înaintarea în vârstă, am renunţat la ele, că nu mai puteam dovedi)”, a explicat fermierul.

Tableta Samsung o va folosi împreună cu băiatul său, deoarece îşi doreşte să instaleze aplicaţii menite să îl ajute la lucrările câmpului (erbicidări, fertilizări, tratamente)…

 Ioan Alin È™i fiul Gabriel Vultur(1)_b

Ioan Alin Vultur (dr.) împreună cu băiatul său, Gabriel

 

3. Szabo Ludovic: O tabletă… dăruită!

Sătmăreanul Szabo Ludovic din comuna Turulung s-a bucurat când revista Ferma l-a premiat, pentru că poate oferi tableta unuia dintre colegii de muncă mai tineri. „Am un computer bun, nou, şi un telefon Smart cumpărat anul trecut. Tableta am s-o dăruiesc, pentru ca cineva să aibă parte de norocul meu! Eu nu prea am fost premiat la concursuri; este singurul câştig mai important!”, ne-a mărturisit cititorul.

Acesta a precizat că „pe la începutul anului 2000 am prins în mână o revistă Ferma care mi-a trezit interesul. Lucram pe atunci în localitatea Livada, sunt în specialitate inginer agronom”.

Revenind la agricultură după o întrerupere de câţiva ani, a căutat-o, zicându-şi că are nevoie de o publicaţie serioasă care să-i ofere o bază solidă şi proaspătă de informare. „Nu sunt tipul de afacerist; sunt cu un an înainte de pensionare şi lucrez la un magazin de pesticide ca specialist agricol. În 1984, după absolvirea Facultăţii de Agronomie, am fost repartizat în Delta Dunării, la Chilia; am avut o fermă de peste 1.200 ha”, şi-a amintit Szabo Ludovic de primii ani de profesie.

Apoi, pentru a-şi reîntregi familia, a ajuns în comuna Lupeni, judeţul Harghita, la o fermă mixtă, iar după anii ’90 s-a retras în localitatea soţiei, la Turulung. Un timp a fost inginer-şef la o cooperativă agricolă, apoi la un SMA…

Un consultant bine informat 

„Acum ofer consultanţă agricolă celor care sunt pe lângă tehnologie, să mai reparăm ce se mai poate. Mulţi fac agricultură de subzistenţă pe suprafeţe mici, încep o tehnologie total invers, cu cunoştinţe minimale, şi pe lângă faptul că fac totul anapoda, au pretenţii să le iasă şi bine! De aceea trebuie să fiu bine informat, la curent cu toate noutăţile din domeniu, de la tehnologiile inovative, utilajele performante, produsele fitosanitare de ultimă generaţie şi până la agricultura digitală”, a susţinut inginerul Szabo Ludovic.

Potrivit acestuia, în partea asta de ţară este un puternic bazin horticol. Cândva, zona Halmeu – Turulung dădea 40% la sută din exportul României de căpşuni, îndeosebi în Germania, cultură care ocupa sute de hectare. Locuitorii sunt vestiţi legumicultori, mai cu seamă cultivatori de varză.

Szabo Ludovic_b

Szabo Ludovic

 

Vă mulţumim dumneavoastră, abonaţilor şi cititorilor FERMA, pentru că aţi ales şi alegeţi în continuare publicaţia noastră de 25 de ani, spre a fi cât mai bine informaţi.

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →