Rugina brună ameninţă culturile de păioase din vest - Revista Ferma
3 minute de citit

Rugina brună ameninţă culturile de păioase din vest

Pornind de la această estimare, Daniel Grosz, în calitatea sa de director zonal în cadrul companiei Bayer CropScience, a venit cu mai multe precizări legate de starea de dezvoltare a culturilor înfiinţate în toamnă şi presiunile din partea bolilor la care au fost supuse acestea. Astfel, în opinia sa, culturile se prezintă la ora actuală mult mai bine în comparaţie cu perioada echivalentă de acum un an.

Daniel_Grosz-Bayer_b„Cerealele păioase au înfrăţit, sunt destul de înaintate ca dezvoltare vegetativă, poate prea înaintate pentru începutul lunii martie. Rapiţa nu a început încă alungirea tijei şi este oarecum sub control ca sensibilitate faţă de temperaturile scăzute. Şi cu toate că s-au înregistrat şi -17 grade Celsius, cred că pierderile vor fi minime, pentru că am avut strat protector de zăpadă. Asta a fost marea şansă a fermierilor din zona de vest, pentru că altfel lucrurile puteau deveni foarte complicate”, spunea Daniel Grosz la evenimentul pe care Bayer l-a organizat, pe data de 1 martie, la Timişoara.

Presiunea bolilor

Pe de altă parte, pentru că în vest iarna a fost destul de blândă, prima ninsoare serioasă venind abia la sfârşitul lunii februarie, au apărut presiuni din partea bolilor şi a dăunătorilor. „Cerealele păioase cunosc la ora actuală o presiune foarte mare de infestare cu făinare şi septorioză, specifice acestei perioade. Dar pe lângă aceste două boli, despre care ştim cu siguranţă că ne vom întâlni cu ele, marea surpriză a fost apariţia ruginii brune. Prezenţa ei într-o formă atât de agresivă şi de vizibilă în culturile de cereale păioase la acest moment este o noutate. Şi din punctul meu de vedere până la acea stare de caracteristică endemică a bolii este un singur pas. Adică extinderea în masă poate interveni foarte uşor”, avertizează reprezentantul Bayer.

Potrivit acestuia, există destule soluţii la îndemâna fermierilor, dar important este momentul de aplicare a tratamentelor. „Pachetul Falcon Pro pentru cereale păioase conţine, pe lângă fungicidul cu acelaşi nume, şi erbicidul Sekator, ceea ce ne asigură un control foarte bun asupra buruienilor concurente şi a bolilor în această primă fază. Falcon Pro ca şi produs fungicid conţine o substanţă activă, respectiv protioconazol, care are rol şi eradicativ ca mod de lucru, ceea ce asigură un control foarte bun în cazul în care patogenii sunt deja în fază sporulantă, cu fructificaţii care sunt vizibile. Este cazul concret al acestui sezon, când vorbim de făinare, septorioză sau rugini”, consideră specialistul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →