Roşiile după care aleargă toţi retailerii - Revista Ferma
9 minute de citit

Roşiile după care aleargă toţi retailerii

rosii sere biled 1_b

Mamă a patru copii şi om de afaceri de succes. Acestea ar fi două dintre atributele care o caracterizează poate cel mai bine pe Silvia Răileanu, proprietara Super Serelor din Biled, localitate aflată la circa 30 km de Timişoara. De trei ani de când s-a apucat să cultive roşii, aceasta a reuşit să schimbe mentalităţi şi să se impună pe o piaţă extrem de competitivă. Lipsa de experienţă de la început a compensat-o cu multă muncă şi o dorinţă fantastică de a reuşi. Nu i-a fost însă deloc uşor. Mai ales în primul an, când o decizie luată cumva din constrângere era să o bage în faliment. Noroc că a avut inspiraţia să-şi urmeze propriul instinct.

 

Cum a ocolit falimentul?

 

„Primul an a fost un dezastru economic total. Asta pentru că nu am făcut cea mai bună alegere în privinţa soiurilor. Inginerul agronom de la acea vreme, dar şi reprezentanţii companiilor de retail ne-au recomandat să ne axăm pe producţia de roşii clasice, întrucât piaţa nu ar fi fost, chipurile, pregătită pentru consumul de tomate de tip cherry. Ceea ce s-a dovedit a fi până la urmă o alegere total neinspirată. Am încheiat anul luând un credit de 200.000 de euro. Dar am decis atunci să ne axăm pe specialităţi. Astfel încât anul al doilea l-am încheiat pe profit”, îşi aminteşte distinsa doamnă.

rosii sere biled 2_b 

 

Mediu de creştere ecologic

 

În sera de la Biled, care acoperă o suprafaţă de 17.000 mp, sunt cultivate astăzi şase varietăţi de tomate: un soi cocktail şi restul roşii cherry, respectiv galben, negru, roşu rotund, roşu alungit şi roşu tip prunişoare. Plantele sunt crescute pe substrat de nucă de cocos, achiziţionat din Ungaria, de la un partener care la rândul său îl importă din America de Sud. „Deşi acest compost este certificat bio, tomatele obţinute nu sunt considerate ecologice, deoarece există un vid legislativ în această privinţă. Mai precis, pe substrat hidroponic nu poţi obţine certificare ecologică. Vorbim însă de un mediu care este mult mai uşor de controlat, atât cantitatea de îngrăşământ aplicată, cât şi bolile ce pot apărea”, consideră Silvia.

Agricultura ecologică nu este chiar atât de ofertantă în momentul de faţă, susţine cea care este jurist de profesie. Ea se mândreşte cu faptul că la toate analizele pe care le-a făcut până acum roşiile sale au fost, de fiecare dată, fără reziduuri de pesticide şi de metale grele.

rosii sere biled 2 V2_b 

 
În primul rând, agricultura ecologică înseamnă o recoltă mai scăzută. Iar pentru a supravieţui pe piaţă e nevoie de soiuri rezistente. Dar, în principiu, acestea nu au gust, sau, oricum, nu atât de pregnant  – SILVIA RĂILEANU, proprietara Super Serelor din Biled

 

Soiuri premium, exclusiviste

 

Anul acesta a cultivat pentru prima dată soiul Delicious, o altă varietate exclusivistă, cu fructe alungite, foarte dulci şi productivitate mare. „Le-am testat şi de la anul doar noi le vom produce în România. Olandezii ne-au făcut o mare favoare pentru că de obicei soiurile premium nu sunt vândute oricui. Vom aloca o suprafaţă de 2.500 mp numai acestui soi”, îmi mărturisea tânăra originară din Basarabia. În prezent, cea mai mare pondere o au roşiile cocktail, respectiv 6.500 mp.

 

Marii retaileri au curtat-o de la început

 

Tomatele cultivate la Biled ajung nu doar pe mesele bănăţenilor, ci şi pe rafturile magazinelor din Bucureşti. Pentru că Silvia Răileanu şi-a construit o relaţie bună cu lanţurile de supermarket. „Nu ne-a fost deloc greu să ajungem cu produsele noastre în supermarket. Practic, ei ne-au convins pe noi să-i alegem. Primii care ne-au căutat au fost cei de la Lidl, pe când încă se construia sera. Au urmat apoi cei de la Kaufland, Auchan, Carrefour, Mega Image şi Profi”, şi-a amintit Silvia Răileanu. Practic, toţi marii retaileri din România. În prezent, mai lucrează doar cu cinci dintre ei. Între 54 şi 60 de mii de caserole pleacă din fermă în fiecare săptămână. Prima recoltă se obţine la mijlocul lunii martie, iar producţia se opreşte de obicei pe 15 decembrie.

rosii sere biled 5_b 

 

O nouă seră pentru producţia pe timp de iarnă

 

Pornind cu o investiţie iniţială de 2,5 milioane de euro, care include şi finanţarea nerambursabilă de 500.000 de euro din fonduri europene, familia Răileanu a pregătit între timp terenul pentru extinderea suprafeţei cultivate. „Construim o altă seră, mai modernă, pe o suprafaţă de 3 hectare. Va fi mai înaltă cu un metru decât aceasta. Pentru că vara este foarte cald şi scade şi productivitatea, ne-am propus ca în celalaltă seră ciclul de producţie să fie din octombrie până în iunie. Iar pentru asta vom avea nevoie de mai multă lumină pe perioada iernii, motiv pentru care vom instala lămpi de sodiu pentru a stimula creşterea”, mi-a explicat ea.

 

6 milioane de euro

 

Dacă prima investiţie s-a bazat pe know-how olandez, această a doua seră va fi construită de către o companie franceză cu 55 de ani de experienţă în domeniu. Va fi una dintre cele mai moderne sere din estul Europei. Terenul a fost achiziţionat şi s-a finalizat deja nivelarea sa. Pentru acest nou proiect, familia Răileanu a contractat un credit în valoare de 6 milioane de euro de la CEC Bank, cu care a colaborat şi prima dată. Dacă totul decurge conform planurilor, în patru ani investiţia ar trebui să se amortizeze. Producţia din sera nouă ar trebui să înceapă în octombrie 2021.

rosii sere biled 3_b 

 

Consultanţă online din cauza Covid-19

 

Izbucnirea pandemiei nu a afectat prea mult bunul mers al afacerii. Au fost introduse, desigur, măsuri speciale de protecţie pentru angajaţi, cu limitarea interacţiunilor, dar în afară de asta nimic nu te duce cu gândul la criza în care ne aflăm. Cu o singură excepţie – vizitele consultanţilor au fost sistate aproape în totalitate. „Strategia de creştere o stabilesc consultanţii noştri din Ungaria. Anul acesta, din cauza pandemiei, nu au putut să ne viziteze la fel de des.

Din martie şi până în iunie toate sfaturile le-am primit pe baza determinărilor online. Înainte veneau o dată pe săptămână, dar acum mult mai rar. Rolul acestor experţi este de a evalua în primul rând sănătatea plantelor. Urmăresc cât de bine dezvoltat este ciorchinele şi dacă trebuie cizelat. Tot ei decid cum reglăm temperatura în seră şi reţeta, care e făcută de calculator, dar uneori trebuie adaptată în funcţie de realitatea din teren. Dacă vrei productivitate mare, atunci nu dai sare deloc plantei. Asta îţi va creşte cu minimum 10-15% producţia dar vei pierde din gust. Calculatorul se orientează mai mult pe productivitate, dar noi preferăm ca roşiile noastre să aibe gust întâi de toate. Şi aici intervine specialistul”, arată jurista.

 

Ambalaje biodegradabile

rosii sere biled 4_b Silvia are un simţ al responsabilităţii şi responsabilizării pentru mediul în care trăim. Nu vrea ca preocuparea ei să fie doar una declarativă şi, chiar dacă sunt mai mari costurile, doreşte să implementeze „în curtea proprie” ambalajele biodegradabile. „Acum avem doar pahare de carton, care sunt de două ori mai scumpe decât cele de plastic. Iar acest cost trebuie să-l suport eu, pentru că retailerului nu-i convine să plătească mai mult, cu toate că şi-ar dori să promoveze comerţul cu produse sustenabile, inclusiv din punct de vedere al ambalajului. Dar parcă nici consumatorul nostru nu este pregătit să suporte un cost mai mare pentru protejarea mediului. Pe lângă faptul că există percepţia că prin paharul de carton produsele nu sunt vizibile la interior. Deşi interesul nostru este să vindem doar produse de calitate, nu dorim să păcălim în nici un fel consumatorul. Dar în vestul Europei deja nimeni nu mai cumpără decât dacă ambalajul este biodegradabil. Noi pe an consumăm 1,6 milioane de caserole de plastic. Iar noi plătim nu doar achiziţia acestora, ci şi colectarea deşeurilor”, a precizat antreprenorul din judeţul Timiş.

Click AICI şi citeşte povestea de început a celei mai moderne sere din România!

 

DE CE NU-ŞI PRODUCE RĂSADURILE ÎN SERĂ?

 

Iniţial se gândea să îşi producă singură răsadurile, dar a renunţat la idee, preferând să se concentreze doar pe producţia de tomate. Ar fi fost mai mult o bătaie de cap. La fel s-a întâmplat şi cu dorinţa de a cultiva ciuperci. „Seminţele le cumpără din Olanda, prin diverşi furnizori, şi sunt livrate direct în Austria la compania care se ocupă cu producerea de răsaduri. Un supervizor decide apoi pe ce portaltoi să fie crescute plantele. La noi cea mai mare problemă sunt verile foarte călduroase şi din această cauză avem nevoie de un portaltoi foarte puternic”, mi-a explicat proprietara afacerii din Biled.

 

CE ROŞII PREFERĂ ROMÂNII?

 

„Roşiile cocktail, foarte bune la prepararea salatelor, sunt cele mai căutate de consumator. Acestea au o productivitate mai bună, aproape de două ori mai mare decât cele de tip cireaşă, dar preţul este mai scăzut. Am recoltat anul trecut 36 kg/mp, în medie, iar anul acesta probabil vom ajunge la 38 kg”, mi-a explicat tânăra antreprenor. În schimb Strabena, soi de tip prunişoare pentru care Silvia Răileanu deţine exclusivitate pe piaţa românească, are preţul cel mai bun. Se vinde cu o medie de 23 lei kilogramul, cost care include şi ambalajul.

 

SECRETUL TOMATELOR CU GUST

 

Silvia Răileanu_b

„Dacă vrei productivitate mare, atunci nu dai sare deloc plantei. Asta îţi va creşte cu minimum 10-15% producţia, dar vei pierde din gust. Calculatorul se orientează mai mult pe productivitate, dar noi preferăm ca roşiile noastre să aibă gust întâi de toate. Şi aici intervine specialistul”, ne asigură Silvia Răileanu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →