„România va propune, în contexul eliminării cotelor de lapte la nivel european, de la 1 aprilie, varianta poluatorul plătește. Dacă ai perturbat piața, tu ca și companie, adică dacă ai intrat cu o cantitate mare de lapte care a dus la scăderea drastică a achizițiilor de pe piața locală sau la scăderea prețurilor foarte mult și nu mai poate fi sustenabil pentru producătorul local, compania trebuie să plătească acea diferență între costul de producție și prețul pieții, ca să fie menținut un echilibru. (…) Pe de altă parte, sunt și alte măsuri, însă noi nu avem capacitățile de depozitare sau de procesare pentru unt, lapte praf sau cașcaval, cum au alte state care deține cooperative și infrastructură de peste 60 de ani”, a explicat Botănoiu, citat de Agerpres.
Promovarea produselor agroalimentare autohtone, și depozitarea și acoperirea pierderilor de venit sunt principalele măsuri pe care România și Bulgaria le vor susține la nivel european, inclusiv în Consiliul de Miniștri ai Agriculturii UE, a mai spus Botănoiu.
Supraproducții de lapte în 8 state
Opt țări (Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Austria, Irlanda, Luxemburg și Cipru) și-au depășit cotele naționale cu un total de 1,46 mil tone lapte în anul de cotă 2013/2014 și vor plăti penalități de peste 400 mil. euro, a anunțat Comisia Europeană.Totuși, producția totală de lapte a UE a fost de 144 mil. tone în 2013/2014, cu 4,6% sub cota totală și cu 6% mai mică decât în 2012/2013.