3 minute de citit

România, vândută bucată cu bucată!

Speranţa fermierilor rămâne la Camera Deputaţilor, unde proiectul va ajunge pentru dezbatere şi vot final.
Proiectul anulează condiţiile de cumpărare pentru firme şi persoane fizice, elimină interdicţia înstrăinării terenurilor timp de 8 ani de la achiziţionare, stabileşte o nouă ordine de preempţiune (tinerii fermieri vor deveni preemptori de gradul V) şi o nouă procedură la cumpărarea terenurilor agricole.

 

ADOPTARE FĂRĂ DEZBATERE

 

„România scoate măsurile de protecţie pentru ca fondurile de investiţii să vândă către alte fonduri de investiţii cca. 500.000 ha”, acuză Federaţia Naţională PRO AGRO şi Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

De asemenea, o acuză pe Iulia Scântei, preşedinta Comisiei Juridice din Senat, că a ignorat toate propunerile de modificare a proiectului şi a refuzat să îl dezbată în Comisia Juridică, deşi în Comisia de Agricultură din Senat, „ca urmare a dezbaterilor, absolut toţi membrii de la toate partidele, inclusiv cei care au fost iniţiatori ai proiectului, au înţeles că proiectul legislativ, în forma iniţială, afectează profund fermierii din ţara noastră, integritatea teritorială şi suveranitatea României, au acceptat propuneri constructive de îmbunătăţire, pe care le-au aprobat şi transmis către Comisia Juridică pentru raport comun”.
Conducerile celor două organizaţii ale fermierilor au avertizat deja că 7 milioane ha din cele 9,4 mil. ha de teren arabil din ţara noastră vor fi deţinute de cetăţeni străini, dacă Parlamentul va adopta acest proiect de lege în forma iniţială.

 

VOR SERVI INTERESELE ŢĂRILOR LOR DE ORIGINE

 

„Vânzarea terenului către străini constituie un atentat la caracterul naţional, la unitatea şi indivizibilitatea teritoriului României, la suveranitatea, independenţa şi securitatea României ca ţară, a poporului român ca naţiune”, mai susţin preşedinţii Pro Agro şi UNCSV, invocând atât Legea 51/1991 privind securitatea naţională, cât şi Constituţia României.
Prin vânzarea către străini, „teritoriile respective ies de sub suveranitatea de stat a României”, devenind „proprietăţi private ale entităţilor cumpărătoare străine, posedate şi folosite de acestea exclusiv, absolut şi perpetuu în acord cu interesele lor şi ale ţărilor lor de origine”, mai atrag atenţia reprezentanţii fermierilor români.

 

C.E. ACCEPTĂ LIMITAREA ACHIZIŢIILOR DE TERENURI

 

Asociaţia Eco Ruralis a cerut drept de preempţiune şi pentru cooperativele agricole şi susţine că proiectul de lege „nu răspunde concret problemei de concentrare şi acaparare de terenuri”. Iniţiatorii ignoră o măsură acceptată de Comisia Europeană, şi anume limitarea sau stabilirea unui plafon superior de achiziţii de terenuri agricole (de exemplu: nu se permit achiziţii mai mari de 1.000 ha sau ferme cu o suprafaţă totală mai mare de 5.000 ha). De asemenea, deşi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) rămâne preemptor la achiziţia de terenuri agricole, nu se asigură participarea activă a statului pe piaţa funciară.

Click AICI şi citeşte şi alte articole despre legiferarea fondului funciar în România!

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →