Cei peste 2.800 de expozanţi au venit ca de obicei la Hanovra pentru a-şi prezenta cele mai noi soluţii şi realizări inovatoare, grupate în jurul unor obiective de interes major, precum lupta împotriva schimbărilor climatice, biodiversitatea, sustenabilitatea şi siguranţa alimentară. Digitalizarea, automatizarea şi robotica au rămas în prim-plan, ca vectori strategici de dezvoltare ai acestui domeniu extrem de dinamic.
România şi-a adus şi ea contribuţia la reuşita acestei ediţii, având „cartierul general” în pavilionul 7, unde a fost amenajat un stand generos care a găzduit nu mai puţin de opt companii, cu sprijinul Federaţiei Patronale din Industria Construcţiilor de Maşini şi a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Tagro vrea să cucerească Occidentul
IRUM Reghin a avut parte de o expunere mediatică pozitivă din partea jurnaliştilor străini, care şi-au alocat timp pentru a afla mai multe despre primul tractor 100% românesc, care a intrat în producţia de serie anul acesta. „Am fost surprinsă să aflu că mulţi dintre cei care ne-au vizitat la stand ştiau deja de Tagro. Noi am venit la Agritechnica pentru a identifica potenţiali dealeri şi nu neapărat pentru a testa interesul fermierilor pentru tractoarele noastre. Suntem pe punctul de a ne asocia imaginea cu parteneri din Irlanda, Croaţia şi chiar Egipt, care şi-au exprimat intenţia de a ne deveni dealeri. Am vândut deja tractoare în Ungaria, unde avem însă un punct de lucru, şi dorim să ne extindem spre vestul Europei. Pentru anul acesta am avut 50 de contracte ferme, 15 dintre ele au fost deja onorate, iar restul de tractoare vor fi livrate până la sfârşitul anului. În 2020 ne-am propus să creştem producţia la peste 200 de unităţi”, ne-a declarat Ioana Cristescu, specialist în comunicare şi relaţii cu publicul.
La Hanovra, IRUM a venit cu modelul Tagro 102, descris ca fiind un tractor compact, manevrabil, cu transmisie mecanică, confortabil şi care este uşor de întreţinut. Acest model este echipat cu motor FPT F5 de 102 CP, cu 4 cilindri în linie, sistem de injecţie common rail, cu turbocompresor şi intercooler, respectând norma de poluare stagiul IV final. Tagro este destinat cu precădere fermelor mici şi mijlocii, fiind rezultatul unor investiţii de 2,65 milioane de euro.
Selectorul Fadeev
IURIAGHI a venit pentru a patra oară la Agritechnica, de această dată pentru a-şi promova cea mai nouă inovaţie, selectorul Fadeev. „În domeniul procesării de seminţe suntem la fel de competitivi ca şi cei din vestul Europei. Tehnologiile noastre sunt la fel de moderne, iar preţurile mai mici. De aceea, unii încearcă să ne copieze. O sămânţă puternică trebuie să fie şi mare şi grea, dar în acelaşi timp să nu o traumatizăm când o procesăm. Pentru că orice crăpătură favorizează apariţia bolilor fungice”, îmi spunea Florin Bratosin. Acest echipament este prevăzut cu o protecţie de poliuretan pe şnecuri, iar elevatorul are o configuraţie aparte, ce funcţionează la turaţie mai mică, de unde rezultă şi un consum mai redus. Modelul expus la Hanovra avea o capacitate de procesare de 10 tone pe oră.
„Ne adresăm în primul rând micilor agricultori, care folosesc propria lor sămânţă, dar şi marilor fermieri, care sunt certificaţi ca producători de sămânţă la nivel comercial. Sunt fermieri care lucrează şi peste o mie de hectare, numai pentru producţia de sămânţă. Pentru aceştia din urmă am creat fluxuri de maşini de selectat, după mărime şi după greutate. Noi urmărim ca sămânţa să fie plină şi să creştem astfel şansele de germinare. Putem separa până la cinci tipuri de seminţe”, m-a asigurat reprezentantul companiei din Brăila.
Managementul cerealelor
Tot la standul României am stat de vorbă şi cu Cezar Nourescu, fondatorul CBN Agrotech, un start-up ce oferă soluţii şi tehnologii avansate pentru silozuri şi magazii. Practic, această companie a dezvoltat un soft care monitorizează 24 de ore din 24 temperatura din spaţiile de stocare şi care controlează ventilaţia în mod automat, mizând pe o compatibilitate cu toate tipurile de senzori. Tehnologie despre care se spune că ar fi cea mai complexă din lume la ora actuală. „Totul este automatizat. Ne bazăm pe nişte algoritmi complecşi, iar fermierul comută pe pilot automat, dacă îmi e permisă această afirmaţie. Controlând temperatura, cerealele se păstrează un timp mai îndelungat, iar fermierii au avantajul de a putea vinde atunci când le convine preţul. De asemenea, sistemul nostru ştie când să ventileze astfel încât să nu se piardă umiditate din marfă, pentru că atunci când scade umiditatea, rezultă şi o pierdere de greutate cu consecinţe negative asupra profitului. În plus, riscul de fermentaţie sau dezvoltare a microorganismelor şi a mucegaiurilor este mult mai mic, spre zero. Iar monitorizarea se face printr-un dispozitiv conectat la internet”, ne-a explicat antreprenorul român.
CBN poate furniza un sistem complet de management al depozitării cerealelor, inclusiv senzorii pentru silozuri sau magazie.
REPO-Agri, un nou nume în industrie
De la standul României nu a lipsit nici Pop Industry, care a semnat pentru a treia oară consecutiv condica de prezenţă la Agritechnica, unde a şi expus câteva dintre remorcile pe care le produce. În premieră însă a venit cu o remorcă agricolă. „REPO-Agri este un nou brand în portofoliul nostru de produse, pe care am dori să-l promovăm inclusiv pe pieţele externe. Dar în primul rând ne-am propus să diminuăm fluxul importurilor de remorci agricole în România. Noi avem în jur de 15 modele, care din punct de vedere calitativ sunt la un standard de performanţă foarte ridicat. Acestea pot fi echipate cu sistem de frânare pneumatic sau hidraulic, cu basculare trilaterală sau doar pe spate. Avem un avantaj faţă de competitori, şi anume faptul că remorcile noastre, opţional, pot fi zincate termic, ceea ce le conferă o rezistenţă mai mare la coroziune, de până la 10 ani”, remarca Dumitru Popescu, director general al companiei din Slatina.
La Hanovra a fost prezentată anul acesta o remorcă agricolă cu două axe tandem de 18 tone masă maximă autorizată şi sarcină utilă de 14 tone.
ÎN CĂUTARE DE PARTENERIATE
De întreaga logistică a organizării standului României la Agritechnica s-a ocupat Gabriela Rusu, vicepreşedinte al FEPA-CM. „Este pentru a treia oară când România participă la Agritechnica cu un stand propriu. Dintre cele opt companii prezente anul acesta, unele au participat şi la precedentele două ediţii. Avem însă şi două prezenţe în premieră, respectiv Frontier Connect (cu activitate în domeniul IT) şi Dar Food Solutions, companie care produce containere frigorifice. Cu toţii au venit la Hanovra pentru a se face în primul rând cunoscuţi la nivel mondial şi pentru a lega parteneriate de colaborare cu dealeri din alte ţări. Trebuie să remarc faptul că am reuşit să surprindem pe mulţi cu tehnologiile de top româneşti. {i mai există un aspect pe care l-am observat, aceste companii sunt privite cu alţi ochi chiar şi de către fermierii români, pentru că asocierea cu Agritechnica le aduce un plus de notorietate. Peste 90 la sută din costurile cu deplasarea şi prezenţa efectivă în expoziţie a firmelor româneşti au fost suportate de statul român”, ne-a mărturisit Gabriela Rusu.
Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)