România importă tomate din Turcia în valoare de 92 milioane de dolari! - Revista Ferma
2 minute de citit

România importă tomate din Turcia în valoare de 92 milioane de dolari!

rosii cherry România importă tomate din Turcia în valoare de 92 milioane de dolari!Ţara noastră este principala piaţă de desfacere pentru roşiile turceşti. În sezonul trecut, Turcia a exportat o cantitate totală de 588.418 tone de tomate, în 52 de state.

În contextul provocărilor legate de creşterea costurilor cu energia din cauza crizei declanşate de invazia rusă în Ucraina, producţia europeană de tomate a avut de suferit în ultimul an, ceea ce a permis Turciei să-şi sporească influenţa asupra pieţei de consum din Uniunea Europeană.

Portivit freshplaza.com, care citează declaraţiile unui reprezentant al companiei Esin Tarim, România a fost cel mai mare importator de tomate turceşti în sezonul trecut, cu o cantitate totală evaluată la 92 milioane de dolari. Ţara noastră a fost urmată de Ucraina, cu 64,6 milioane de dolari, Polonia (56,6 milioane dolari), Germania (54 milioane dolari) şi Rusia (40,6 milioane dolari).

În Turcia, roşiile sunt cultivate în principal în sere geotermale, unde se foloseşte energia curată prin sistemul de agricultură fără sol, iar cu această metodă se realizează economii de energie de până la 60% faţă de sistemele de încălzire convenţionale. Prin urmare, este de aşteptat ca în anii următori exporturile de tomate ale Turciei să sporească, pe măsură ce şi suprafaţele cultivate şi volumul de producţie vor creşte.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →