Despre direcţiile de ameliorare şi selecţie a rasei am stat de vorbă cu Dorel Codrea, președinte fondator Asociaţia Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș.
CUM A FOST CRESCUT EFECTIVUL DE BRUNĂ?
În 2016, în România existau 6000 de vaci din rasa Brună per total țară. ”Am strâns vreo 3000 de vaci pe an, am încercat să identificăm efectivele mai valoroase și să sprijinim crescătorii ca, prin consultanță și măsuri specifice, să-și consolideze măcar numărul minim de animale pe fermă ca să poată beneficia de sprijin. Așa am reușit să multiplicăm numărul de animale. În prezent avem în jur de 16.000 mii de capete înscrise în Registrul Genealogic național al Rasei Brună”, ne spune Dorel Codrea.
Au crescut și performanțele de producție, astfel că, de la o medie sub 4000 de litri/vacă acum s-a ajuns la 5400 litri media, cu 4% grăsime și 3-4% proteină. Procentul de proteină este mai scăzut întrucât furajarea nu este la nivelul cerințelor pentru ca Brunele să-și exprime potențialul genetic, adică Maramureșul în speță nu este o zonă care să asigure o furajare echilibrată.
PRIMII TĂURAȘI LA TESTARE
Un aspect foarte important în procesul de ameliorare este că a crescut procentul de însămânțări artificiale. Ameliorarea genetică se sprijină pe 2 piloni principali:
1. Selecția (prin controlul oficial)
2. Reproducția care la noi poate fi făcută prin IA sau cu tauri autorizați, în zonele mai puțin accesibile
”Una dintre marile greșeli ale trecutului, făcute cu voie sau fără voie a fost că Bruna era frecvent înmulțită prin folosirea altor rase, în special cele de carne, cu efecte extrem de negative asupra selecției. De aceea încercăm să convingem crescătorii că e în interesul lor să respecte principiile de bază ale ameliorării”, explică președintele ACT Brună Schwyz Maramureș.
Pe de altă parte, Asociația a început serios activitatea de testare. Primii 3 tăurași proprietatea ACT au fost deja testați, anul trecut. ”Avem primele femele pe care am început să le urmărim și în teritoriu astfel încât să le putem compara cu contemporanele și să putem să confirmăm valoarea de ameliorare genomică a tăurașilor. Alți trei tăurași sunt în testare la Semtest Craiova, unde parcurg o perioadă de acomodare, dresaj, testarea aptitudinilor de reproducție și recoltare. Este foarte important să reluăm procesul de reproducție cu reproducători peste nivelul mediei pentru a putea transmite progres genetic în populația de Brună din țara noastră”, spune Dorel Codrea.
ȘI MEDIA DE BRUNE PE FERMĂ E ÎN CREȘTERE!
Mărimea medie a fermei în Maramureșul istoric este de 15-20 de capete. Cea mai mare fermă se apropie de un efectiv total de 100 de capete din rasa Brună iar cea mai mică are 5 capete. Desigur, mai sunt multe gospodării cu 1-3 animale, dar care nu sunt cuprinse în procesul de selecție și ameliorare.
”Saltul numeric s-a produs tocmai prin coagularea acestor efective mici. Sunt mulți fermieri care au plecat de la o vacă și au ajuns astăzi spre 20 de capete. Este un proces evolutiv continuu, la care a contribuit și sprijinul cuplat. Am reușit astfel un aspect foarte important: conștientizarea crescătorului că e și în interesul lui să-și consolideze un efectiv minim de 5 capete și să evolueze, să mărească performanța pe cap de vacă, astfel încât producțiile să-i asigure un trai zilnic decent sau un venit în completarea unei alte activități, după caz”, precizează Dorel Codrea.
CONDIȚII ESENȚIALE PENTRU A CREȘTE VACI BRUNE
În ultimii ani s-a constatat o tendință de creștere a numărului celor care își doresc să exploateze această rasă. Este un lucru bun, spune interlocutorul meu, dar trebuie să se țină cont de câteva condiții minime înainte de a cumpăra vaci Brună.
1. Dezvoltarea corporală să fie în raport cu vârsta animalului
2. Lipsa unor defecte vizibile
3. Cât mai multe informații despre origine – acesta este capitolul unde suntem deficitari din cauza greșelilor din trecut, atrage atenția specialistul din Maramureș. Intervalul de 5 ani – 5 ani și jumătate ani între generații la bovine nu permite o selecție riguroasă. ”Dar, în principiu, fiecare descendent are șansa să fie mai bun, deoarece folosim lucrări de selecție și reproducție care transmit progres genetic”, explică Dorel Codrea.
4. Bruna nu e un animal pretențios. Trebuie doar să te asiguri că valorifică superior resursele furajere specifice zonei. Pășunatul pe timp de vară este ideal, apoi să avem fânuri de foarte bună calitate în asociere cu un amestec de concentrate care, ca aport procentual în rație, este mult redus față de cerințele altor rase exploatate pe direcția lapte.
LAPTELE DE BRUNĂ EXCELEAZĂ PRIN GUST ȘI CALITATE
Chiar dacă Bruna dă mai puțin lapte comparativ cu o rasă specializată, cu siguranță compensează prin calitate și randament pentru producția de brânzeturi.
S-a demonstrat științific faptul că randamentul este superior cu 15-20% față de alte rase tipice de lapte. Calitățile gustative unice sunt date și de componentele laptelui, dar și de aportul de furaje din anumite zone care dau calitatea produsului finit și nu e nevoie de niciun alt ingredient care să sporească gustul brânzeturilor. Este binecunoscut faptul că vacile din rasa Brună valorifică foarte bine flora spontană din pășunile alpine.
MARAMUREȘUL, PE HARTA EUROPEANĂ A RASEI BRUNĂ
Asociaţia Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș este de 20 de ani membră a Federației Europene a Rasei Brună.
”Am participat la conferințele mondiale și europene dedicate rasei, unde am prezentat situația efectivelor din România, cu referiri și la Europa de Est. Colaborarea cu Federația este foarte bună. Am primit și material seminal gratuit de la ei, dar și loturi de juninci, tot gratuit, pe care le-am distribuit la crescătorii din Maramureș și din țară și care au stat la baza formării unor nuclee în fermele noastre. Am făcut apel la un schimb de informații între cele 12 asociații membre și ei au fost foarte receptivi. Avem videoconferințe lunar despre tot ce este nou, acces la oferte de vânzare și cumpărare și la genetică valoroasă. Așa am achiziționat MSC de la primii cei mai buni 2 tauri din Germania și din Austria”, spune Dorel Codrea.
PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA!
Federația Europeană a rasei Brună a decis ca ediția 2023 a Congresului European să aibă loc în Maramureş! Acesta se va desfășura în perioada 18-20 octombrie și va aborda 3 teme majore:
• Schimbările climatice
• Potențialul de dezvoltare a rasei în țările est-europene
• Necesarul de cereale în rație al rasei Brună în comparație cu alte rase
”Nu trebuie să ignorăm criza de furaje la nivel mondial. În viitor vor conta rasele de animale care intră cel mai puțin în competiție cu resursele de alimentație pentru om. Așa cum am prevăzut într-un raport din 2004, Bruna va fi avantajată în raport cu rasele specializate, întrucât baza furajării o constituie pajiștile și fânețele, și mai puțin cerealele”, spune Dorel Codrea.
Organizarea Conferinței europene a rasei Brună în 2023 este un act de mare responsabilitate, pe care l-am acceptat pentru ca fermierii noștri să fie în contact cu cei mai buni. Este și un gest de recunoaștere a efortului Asociației noastre, dar și un impuls pentru rasa Brună.
DOREL CODREA
Președinte fondator ACT Brună Schwyz Maramureș
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR